Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Pytanko mam odnośnie trawniczka " Eleocharis acicularis". Chodzi mi o przycinanie i tu pytanie czy czekać aż trawnik pokryje cala powierzchnie czy przycinać jak trawnik osiągnie jakąś X długość ????
-
mikolajszymczuk1
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mikolajszymczuk1 napisał(a):Pytanko mam odnośnie trawniczka "Eleocharis acicularis". Chodzi mi o przycinanie i tu pytanie czy czekać aż trawnik pokryje cala powierzchnie czy przycinać jak trawnik osiągnie jakąś X długość ????
Ciąć jak tylko zobaczysz, że się przyjął i zaczyna rosnąć. Tnij jak najniżej, szybciej będzie się również rozrastać na boki.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Dzięki wielkie przy okazji mi rozwiałeś wątpliwości na temat stymulacji trawnika żeby na boki szybciej rósł  )))
-
mikolajszymczuk1
●
Krzysztof Radziszewski napisał(a):mikolajszymczuk1 napisał(a):Pytanko mam odnośnie trawniczka "Eleocharis acicularis". Chodzi mi o przycinanie i tu pytanie czy czekać aż trawnik pokryje cala powierzchnie czy przycinać jak trawnik osiągnie jakąś X długość ????
Ciąć jak tylko zobaczysz, że się przyjął i zaczyna rosnąć. Tnij jak najniżej, szybciej będzie się również rozrastać na boki.
Krzysztofie a jak zaczynają wychodzić korzenie? Obcinać je i pencetą głębiej "dosadzać"? 2 raz sadziłem trawnik z acicularis-a i widze ze znowu korzenie wychodzą. A sadziłem bardzo głęboko. Co poradzisz?
-
Clark_84
●
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Clark_84 napisał(a):Krzysztof Radziszewski napisał(a):mikolajszymczuk1 napisał(a):Pytanko mam odnośnie trawniczka "Eleocharis acicularis". Chodzi mi o przycinanie i tu pytanie czy czekać aż trawnik pokryje cala powierzchnie czy przycinać jak trawnik osiągnie jakąś X długość ????
Krzysztofie a jak zaczynają wychodzić korzenie? Obcinać je i pencetą głębiej "dosadzać"? 2 raz sadziłem trawnik z acicularis-a i widze ze znowu korzenie wychodzą. A sadziłem bardzo głęboko. Co poradzisz?
Możesz próbować pincetą głębiej wciskać. Jak grubą warstwę podłoża masz pod ten trawnik?
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Clark_84 napisał(a):Krzysztof Radziszewski napisał(a):[quote="mikolajszymczuk1"]Pytanko mam odnośnie trawniczka "Eleocharis acicularis". Chodzi mi o przycinanie i tu pytanie czy czekać aż trawnik pokryje cala powierzchnie czy przycinać jak trawnik osiągnie jakąś X długość ????
Możesz próbować pincetą głębiej wciskać. Jak grubą warstwę podłoża masz pod ten trawnik?[/quote]Z przodu ok. 4 - tylu 6 cm. Klasyczne Iwagumi. Poprzedni trawnik napewno posadziłem niedokładnie ponieważ mocno sie sugerowałem "radami" yotuberow. Sadziłem go w dużych kłębkach. Po ok 8 miesiącach zerwałem go i rozdzieliłem go na pojedyncze kłącza i sadziłem prawie do szyby dennej. Ładnie rosnie ale znowu problem z korzeniami. Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy że zrobiłem źle to to że nie skróciłem niektórych korzeni i chyba to jest przyczyną. Pisze to jako radę dla innych 
-
Clark_84
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Clark_84 napisał(a):Krzysztof Radziszewski napisał(a):Clark_84 napisał(a):[quote="Krzysztof Radziszewski"][quote="mikolajszymczuk1"]Pytanko mam odnośnie trawniczka "Eleocharis acicularis". Chodzi mi o przycinanie i tu pytanie czy czekać aż trawnik pokryje cala powierzchnie czy przycinać jak trawnik osiągnie jakąś X długość ????
Możesz próbować pincetą głębiej wciskać. Jak grubą warstwę podłoża masz pod ten trawnik?[/quote]Z przodu ok. 4 - tylu 6 cm. Klasyczne Iwagumi. Poprzedni trawnik napewno posadziłem niedokładnie ponieważ mocno sie sugerowałem "radami" yotuberow. Sadziłem go w dużych kłębkach. Po ok 8 miesiącach zerwałem go i rozdzieliłem go na pojedyncze kłącza i sadziłem prawie do szyby dennej. Ładnie rosnie ale znowu problem z korzeniami. Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy że zrobiłem źle to to że nie skróciłem niektórych korzeni i chyba to jest przyczyną. Pisze to jako radę dla innych  [/quote]A no właśnie, z nie przecięciem korzeni zrobiłeś błąd. Bo jeśli świeży z in-vitro to ma małe korzonki i bez problemu wtedy się sądzi bez ich zaginania. Zostaw jak jest, gdy podrośnie liście zasłonią i będziesz kontrolować przycinkami.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Wlasnie. Pierwszy był z in-vitro. Miał małe korzenie ale też małe kłącza. Nie mogłem go sadzicć głęboko ponieważ nie było by go widać. Albo trzeba go podzielić na bardzo małe kłącza i sadzić gęsto.
-
Clark_84
●
Clark_84 napisał(a):Wlasnie. Pierwszy był z in-vitro. Miał małe korzenie ale też małe kłącza. Nie mogłem go sadzicć głęboko ponieważ nie było by go widać. Albo trzeba go podzielić na bardzo małe kłącza i sadzić gęsto.
Taką puszeczkę Eleocharis z in-vitro dzięki się na 20-30 kępek i sadzi jak najgłębiej. To że nie widać na początku to nie problem, szybko wybije z podłoża.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Powiązane tematy
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Witam wszystkich. Chciałem prosić o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów w identyfikacji roślin na załączonych zdjęciach. Niestety zdjęcia nie są idealne, ale myślę, że dla kogoś kto się zna nie...
Hej, ostatnio borykam się z problemem słabego wzrostu Hemianthus Cube, listy bieleją i roślina znika. Po wsadzeniu sadzonki invitro, po 4 dniach listki robią się białe.
Parametry wody
po4: 1.9
No3: ...
Cześć,
Na wstępie chciałem się przywitać na forum, do tej pory czytelnik ale sytuacja zmusiła mnie do aktywnego udziału w forum.
Mianowicie mam problem z rośliną (niestety nie pamiętam jej nazwy). Na ...
Cześć wszystkim,
Mam pewne problemy z moim pierwszym akwarium, chyba na pierwsze to zbyt zaawansowane :)
Od początku.
Akwarium 60x40x30 - 72 l netto, 55 l brutto.
Podłoże to Lava Soil od Aquaforest b...
Witam.
Piszę z prośbą o pomoc w doborze jakiejś rośliny na trzeci plan do mojej kostki 10l, którą chciałbym posadzić w prawym tylnym rogu akwarium (w miejscu gdzie jest wlot filtra). Szukałem czegoś,...
Witam w wodociągach co drugi miesiąc zmieniają ujęcie wody ,raz miękka raz twarda nawet do18 gh ,Zastanawiam sie by posadzić roślinki lubiące taka twardość ,nie bardzo wiem jakie wytrzymają taka warun...
Witam, będę zakładał zbiornik zdecydowałem sie na zestaw Aquaela OptiSet 200 litrów. Są tam dwie świetlówki ledowe po 14W. Koncepcja akwarium jest taka, ze bedzie to Low tech na ziemii z piaskiem. Mam...
Witam serdecznie planuje założenia akwarium Lowtech akwarium to 200L na ziemi ogrodowej przykryty żwirkiem oraz plaże z piasku kwarcowego
oświetlenie mam power led własnego projektu Moc sterowana komp...
|
|