Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam serdecznie, Po wyczerpującym zdobywaniu informacji postanowiłem zrobić swoją pierwszą belkę led. Marzę o trawniku, a moje tymczasowe ledy z allegro się do tego nie dają... Z chęcią kupiłbym gotową chihirosa ale ze względu na obsadę, oświetlenie muszę mieć pod pokrywą. Planuje zrobić to na profilu 160mm aluminiowym, i do tego dołożyć radiator żebrowany na paście termo, który ładnie wyprowadzę po za obudowę. Wszystko zamknę plexi i zaleje hermetycznie silokonem. Proszę o uwagi czy wszystko dobrze chce zrobić. Belka będzie składała się z 48 diód power led epistar 1w (tak wiem chinczyki wychodzą drożej) Wymiary to 700x160mm 20 diód - 6500k 1w 20 diód - 8500k 1w 8 diód - full spectrum 1w Tu pojawia się pytanie: wybrać 45mil czy 30mil? Boję się kupienia gówna dlatego długo szukałem sprawdzonego sprzedawcy. Na allegro Tomislawus ma dobre opinie - mam nadzieję, że diody będą git. Do tego ustrojstwa chciałbym zastosować zasilacz do LED impulsowy stabilizowany 4A 12V 48W. Według moich przeliczeń Amperów itp. Taki byłby w sam raz... Ale mam nadzieje, że ktoś to potwierdzi lub powie jaki zastosować Schemat w załączniku. (sorry za bazgroły) Z góry bardzo dziękuje! 
-
Denzie
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Denzie napisał(a):Witam serdecznie, Po wyczerpującym zdobywaniu informacji postanowiłem zrobić swoją pierwszą belkę led. Marzę o trawniku, a moje tymczasowe ledy z allegro się do tego nie dają... Z chęcią kupiłbym gotową chihirosa ale ze względu na obsadę, oświetlenie muszę mieć pod pokrywą. Planuje zrobić to na profilu 160mm aluminiowym, i do tego dołożyć radiator żebrowany na paście termo, który ładnie wyprowadzę po za obudowę. Wszystko zamknę plexi i zaleje hermetycznie silokonem. Proszę o uwagi czy wszystko dobrze chce zrobić. Belka będzie składała się z 48 diód power led epistar 1w (tak wiem chinczyki wychodzą drożej) Wymiary to 700x160mm 20 diód - 6500k 1w 20 diód - 8500k 1w 8 diód - full spectrum 1w Tu pojawia się pytanie: wybrać 45mil czy 30mil? belka autocad.PNG Boję się kupienia gówna dlatego długo szukałem sprawdzonego sprzedawcy. Na allegro Tomislawus ma dobre opinie - mam nadzieję, że diody będą git. Do tego ustrojstwa chciałbym zastosować zasilacz do LED impulsowy stabilizowany 4A 12V 48W. Według moich przeliczeń Amperów itp. Taki byłby w sam raz... Ale mam nadzieje, że ktoś to potwierdzi lub powie jaki zastosować Schemat w załączniku. (sorry za bazgroły) schemat lampy.jpg Z góry bardzo dziękuje! 
A jaki to zbiornik z pokrywą? Chihiros ma serię S przeznaczoną do zbiorników z pokrywą. 
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Weź 45 mil- mniej się grzeją. Tomislawus to faktycznie sprawdzony sprzedawca.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Profilowane 80x35x40 z pokrywą diversy, szczerze to nie znalazłem nic wartego uwagi nie za miliony 
-
Denzie
●
chihiros a 601plus lub 801 plus ..... oczywoście z regulatorem .
policz sobie koszta budowy belki i koszta ww gotowca
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
koszt budowy to około 250 zł(radiator posiadam) , a chihiros 801 odpada ze względu, że muszę mieć pokrywę  Od emileda z allegro wychodzi blisko 2x drożej z czego myślę, że bazuje na podobnych diodach
-
Denzie
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zasilacz za słaby minimum 10-15% zapasu. Lepiej to robić przy użyciu drivera i w szeregu. Nie bardzo rozumiem twój zamysł ale jak diody się przepalą w szeregach to reszta pójdzie z dymem. Przy takim projekcie idź w dobre paski - lepiej na tym wyjdziesz.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
A jaki driver byś polecał do takiej konfiguracji albo o jakich parametrach ? Oczywiście przy łączeniu szeregowym.
-
Denzie
●
Zasilacz 12 v.? dioda jaki ma pobor? Chyba 3.2v lbo 3.6v więc zamalo 4*3.2=12,8v Na tym zasilaczu spalisz diody bez driver. Szukaj zasilaczy driverow albo daj jakiś driver ja używam osobiście lm317 z rezystorem 3.8ohm. Dla diodek 1w używałem 1w rezystorow dl 3w 2w.
-
hokage_3th
●
- Ranga: Poznaje temat
Nie chce mi się komentować nie których wypowiedzi oraz Twojego schematu bo szkoda mi na to prądu....
Zasilacz za slaby tak jeden z kolegów Ci pisał. Te chińskie zasilacze impulsowe są wykonywane z rożną jakością wiec absolutne minimum to 60W ale Tobie polecam żebyś wziął z allegro zasilacz uniwersalny od laptopów 24V, 4A, 96W około 35 PLN powinieneś znaleźć. Przy diodach co wybrałeś, robisz w szeregu max 6 diod czyli w sumie wychodzi Ci 8 szeregów. Drogi do sterowania są różne, ale polecam zrobić to na drajwerze PT4115 (kupujesz od Darelteka), najmniejsze straty, bo ta przetwornica jest bardzo wydajna. Aha Ile szeregów tyle drajwerów.
Podglądnij to z różnych wątków tutaj na forum, bo jest tego tu pełno bądź nawet z mojej lampy...
-

funflik
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Wysiadła mi belka w Juwel LIDO, rozebrałem samą belkę i w środku jest taki zasilacz - jak na zdjęciu.
Żarówki świecą, ale jaki zasilacz im podłączyć, może ktoś coś podpowiedzieć?
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
|
|