Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Kupiłem termometr rtęciowy do akwarium leżał on przez jakiś czas w szafce był nie używany, dziś zauważyłem ze w 2 miejscach rtęć jest przerwana tak jakby było w nim powietrze i oddzielało jedno od drugiego . Macie jakiś pomysł jak to naprawić ? Pozdrawiam!
-
usambara14
●
- Ranga: Początkujący
usambara14 napisał(a):Witam Kupiłem termometr rtęciowy do akwarium leżał on przez jakiś czas w szafce był nie używany, dziś zauważyłem ze w 2 miejscach rtęć jest przerwana tak jakby było w nim powietrze i oddzielało jedno od drugiego . Macie jakiś pomysł jak to naprawić ? Pozdrawiam!
Mógłbyś spróbować pogrzać do jak najwyższej temperatury ale raczej wątpię, że się uda.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Jeżeli faktycznie jest rtęciowy ("są zakazane w sprzedaży") to można próbować go "strzepnąć" - tak jak stare termometry do pomiarów temp. ciała. Jeżeli tam jest inna ciecz to może być problem.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Termometr naprawiony pierwsze do wrzątku potem zamrażarka i jest idealnie jak powinno być Dzięki za pomoc
-
usambara14
●
- Ranga: Początkujący
Rtęciowych termometrów nie ma w sprzedaży od ponad 10 lat  Termometry rtęciowe oraz inne urządzenia pomiarowe zawierające rtęć zostały wycofane z produkcji i sprzedaży 3 kwietnia 2009r., gdyż nie spełniają norm unijnych
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Powiązane tematy
Zauważyłem, że ostatnio cieszą się coraz większą popularnością.
Swój wypuściła firma JBL i przy okazji przygotowała filmik z montażu.
Może komuś się spodoba :)
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
Witam.
Przepalił mi się właśnie zasilacz od sterownika jbl do co2.
Zasilacz ma output 12v 300mA.
Niestety nigdzie nie mogę zjeść takiego zasilacza najczęściej są 12v 2-3A, czy mogę użyć takiego zasila...
Witam
Z jakiegoś powodu nie mogę zamontować zaworu na filtrze. Nie dochodzi do końca, nie daje się bardziej wcisnąć. Nie wiem czy jest to spowodowane. Czy muszę kupić nowy zawór? A jeśli kupię i będzi...
Termometr LCD (ciekłokrystaliczny) przyklejany do szyby akwarium, terrarium bardzo bezpieczny (nie tłukący się w przeciwieństwie do szklanych), ma to szczególnie bardzo duże znaczenie w przypadku terr...
Opis zbiornika: 60l, podłoże na ziemi ogrodowej, pokryte bazaltowym żwirkiem o granulacji 3-5 mm. Światło: 2*24 W T5. Podawane CO2 z butli, z nawozów tylko potas przy podmianach raz w tygodniu. Proble...
Czy to możliwe, żeby ten mineralizator po około 3 miesiącach od otworzenia (na opakowaniu jest napisane, że jest ważny przez 12 miesięcy od otwarcia) się "zepsuł"? W butelce zaczęły pływać &...
Witam wszystkich,
szukam części wymiennej, mianowicie wirnika do filtru Fluval 203. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć. A może pasuje wirnik z innego filtra?
Proszę o pomoc
Witam, w moim akwarium 475l przez nieuwagę został wyłączony jeden z dwóch kubełków ( jbl e-900) nie pracował kilka dni, więc raczej zdechł bo po włączeniu woda w akwarium zaczęła śmierdzieć zgnilizną,...
|
|