Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Dlaczego w wodzie RO od środy do niedzieli drastycznie wzrastają ppm? Na wyjściu z osmozy około 20 ppm
-

slawekmokwa1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: GRUDZIĄDZ
Siemka, Bo ma styczność z powietrzem i dąży do pH 7.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Siemka, Bo ma styczność z powietrzem i dąży do pH 7.
W zbiorniku RO
-

slawekmokwa1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Szczelny na tyle, żeby powietrze do niego nie dochodziło?
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Siemka, Bo ma styczność z powietrzem i dąży do pH 7.
A co ma PH do ppm ? Ja również zbieram wodę w niedziele/poniedziałek i tak sobie czeka do nast.podmianki w sobote/niedziele . I jak po RO ma mam 16ppm to tak się sprawa utrzymuje przez cały tydzień . Ph to inna bajka . slawekmokwa1 robiłeś testy tej wwody ze zbiornik RO ? ciekawe co ma w składzie (magnez,wapń ,fe ... ) zbiornik rozumiem ze nowy i oryginalny . nie ma tam jakiegoś wkładu mineralizującego ?
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Tak szczelny Krzysztof Radziszewski napisał(a):Szczelny na tyle, żeby powietrze do niego nie dochodziło?
-

slawekmokwa1
●
W poście mowa o ppm a nie PH Zbiornik nowy w srodku ma okładzinę polipropylenową akwaAmator napisał(a):Krzysztof Radziszewski napisał(a):Siemka, Bo ma styczność z powietrzem i dąży do pH 7.
A co ma PH do ppm ? Ja również zbieram wodę w niedziele/poniedziałek i tak sobie czeka do nast.podmianki w sobote/niedziele . I jak po RO ma mam 16ppm to tak się sprawa utrzymuje przez cały tydzień . Ph to inna bajka . slawekmokwa1 robiłeś testy tej wwody ze zbiornik RO ? ciekawe co ma w składzie (magnez,wapń ,fe ... ) zbiornik rozumiem ze nowy i oryginalny . nie ma tam jakiegoś wkładu mineralizującego ?
-

slawekmokwa1
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Cześć,
Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm.
Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
|
|