|
|
Ubytki w liściach. Pomocy
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Ubytki w liściach. Zauważyłem ostatnio ze w niektórych roślinach robią się dziury w liściach i powstają coraz większe ubytki. Moze ktoś z doświadczonych akwarystow podpowie mi o co chodzi. Czy jest to brak jakiegoś pierwiastka czy może czegoś za dużo. Nie jest to jedyna roślina która tak ma. Poprzednio miałem roślinę liścia i podobną do lotosa i też od środka zanikala zielona masa, robiły się coraz większe dziury aż z całego liścia zostawala tylko lodyga
-
Wiktor1979
●
- Ranga: Początkujący
Prawdopodobnie braki lub blokada Potasu.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
A czym spowodowane może być blokowanie potasu? Zazwyczaj dodaje co kilka dni po 10 ml strzykawką potas, do tego co drugi dzień mikro i makro po 10 ml
-
Wiktor1979
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wątpię żeby to był niedobór potasu w miarę codziennie nawoże a jest coraz gorzej
-
Wiktor1979
●
Piszesz nam, że podajesz 10 ml potasu.. To jest tak nieprecyzyjne stwierdzenie jak kopa siana dla konia. Nie wiemy o ile wzrasta K u Ciebie po podaniu tych 10 ml...?? Postaraj się podać jak najwięcej informacji o akwarium, jakie są ryby, jakie oświetlenie i ile czego lejesz ale w ppm a nie ml. Jeśli to mają być ml to o ile Twój nawóz podnosi stężenia pierwiastków przy podaniu dawki. Bez tych informacji to takie wróżenie z fusów, ogólnie wygląda to na brak potasu. Brak potasu może mieć miejsce nawet wówczas jak będzie on w wodzie ale z powodu złych proporcji pierwiastków roślina nie będzie go w stanie pobrać.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Witam,
Od paru tygodni nowe liście Bucephalandr karłowacieją i pojawiają się dziury jak przy braku potasu, ale ten jest zwykle przy starych liściach?
Parametry:
PH 7,2
TDS 283
Ca 80
Mg 15
Gh 12
Kh 7
N...
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...
Witam, zbiornik 150x50x55, oświetlenie led ape led plant plus aquael leddy tube plant łącznie 31lumenow na litr, czas świecenia 8h, co2 w automacie z phbotem na poziomie około 25ppm, parametry
Ph 6,8
...
Co jest powodem? JPEG_20230318_191324_8210573005559094361.jpg
Wysłane z SM-G965F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam wszystkich.
Liście które są najbliżej światła pokrywają mi się takim nalotem .
Czy to od światła ?
Belka własnej roboty .
Mam problem jak na zdjęciu. Znienacka zaczęły robić się dziury w liściach jak na załączonym zdjęciu. Suplementuje nawozami Blue-Line: Carbo raz dziennie jedno naciśnięcie, Makro i Micro dwa-trzy razy ...
Witam.
Kilka dni temu kupiłem Echinodorusa bleherae liście mają dziury i brązowe plamy robią się tagrze żółte. Jestem początkójącym akwarystą. Parametrów wody nigdy nie mieżyłem
Cześć, w moim zbiorniku rośliny od jakiegoś czasu ciągle marnieją. Dodatkowo w akwarium zawitała prawdopodobnie brunatnica. Ostatnio zainwestowałem w porządny filtr zewnętrzny(wcześniej był wewnętrzny...
|
|