Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Cześć, Przymierzam się do powrotu do hobby sprzed kilkunastu lat jakim była akwarystyka. To co mam w dużej mierze nie nadaje sie do użytku jak i bardzo pozmieniały się standardy. Czy koledzy forumowicze mogę wskazać kierunek poszukiwań nowego sprzętu, ewentualnie odradzić to co wybrałem? - akwarium - planuję boki i przód z optiwhite, dół i tył float, wymiary 170x60x50, ostatecznie całość z optiwhite. Wysłałem kilka zapytań o oferty, ale są dosyć znaczne różnice w cenie, sprawdzałem w kilku firmach i różnica cenowa jest bardzo duża, między 1500 a 3000zł za całe z optiwhite, gdzie szukać akwarium dobrze zrobionego w rozsądnej cenie? Znalazłem Skorpion, Akwapol, Plantica i tutaj na stronie. - lampy - zamówiłem 2 szt w Emiled - szafkę zrobię we własnym zakresie, planuję uspawać stelaż i wykończyć płytą meblową - filtr myślę o 2x Ikola 600 Maxx lub 2 x JBL e1502 - podłoże AquaArt Substrate / Maflora Intense - może inne warte uwagi ? - CO2 - mam w mieście punkt PPOŻ w którym mogę doładować butlę CO2, butlę mam starą, sprawdzę szczelność, ale to się chyba od leżenia nie popsuło  Pewnie będę musiał dokupić drugą, czy warto inwestować w jakiś komputer PH, czy to zbędny wydatek. - kamienie dekoracyjne typu Dragon Stone, Scenery Stone, korzenie - proszę o namiary na sprawdzone sklepy, bo też różnice są spore od powiedzmy 8 zł/kg gdzieś na OLX do 12zł /kg w sklepach. Planuję zbiornik roślinny, ale nie typowo holenderski. Dzięki!
-
artur81
●
- Ranga: Początkujący
artur81 napisał(a):Cześć, Przymierzam się do powrotu do hobby sprzed kilkunastu lat jakim była akwarystyka. To co mam w dużej mierze nie nadaje sie do użytku jak i bardzo pozmieniały się standardy. Czy koledzy forumowicze mogę wskazać kierunek poszukiwań nowego sprzętu, ewentualnie odradzić to co wybrałem? - akwarium - planuję boki i przód z optiwhite, dół i tył float, wymiary 170x60x50, ostatecznie całość z optiwhite. Wysłałem kilka zapytań o oferty, ale są dosyć znaczne różnice w cenie, sprawdzałem w kilku firmach i różnica cenowa jest bardzo duża, między 1500 a 3000zł za całe z optiwhite, gdzie szukać akwarium dobrze zrobionego w rozsądnej cenie? Znalazłem Skorpion, Akwapol, Plantica i tutaj na stronie. - lampy - zamówiłem 2 szt w Emiled - szafkę zrobię we własnym zakresie, planuję uspawać stelaż i wykończyć płytą meblową - filtr myślę o 2x Ikola 600 Maxx lub 2 x JBL e1502 - podłoże AquaArt Substrate / Maflora Intense - może inne warte uwagi ? - CO2 - mam w mieście punkt PPOŻ w którym mogę doładować butlę CO2, butlę mam starą, sprawdzę szczelność, ale to się chyba od leżenia nie popsuło  Pewnie będę musiał dokupić drugą, czy warto inwestować w jakiś komputer PH, czy to zbędny wydatek. - kamienie dekoracyjne typu Dragon Stone, Scenery Stone, korzenie - proszę o namiary na sprawdzone sklepy, bo też różnice są spore od powiedzmy 8 zł/kg gdzieś na OLX do 12zł /kg w sklepach. Planuję zbiornik roślinny, ale nie typowo holenderski. Dzięki!
Siemka, Jeśli chodzi o zbiornik i oszczędność to jak najbardziej możesz wziąć mieszankę opti z float tak jak napisałeś ale grubość nie mniejszą niż 15mm jeśli bez wzmocnień. Jeśli chcesz wzmocnienia to może być 12mm ale wtedy lepiej brać pokrywę żeby je zakryć. Tak z ciekawości ile wyniosą Cię lampy, bo myślę że można było wziąć tańsze opcje. Z filtracją wygląda ok, a butla, jeśli zrobią legalizację to też nie ma problemu. Chyba, że nie była dobrze zakręcona i nabrała wilgoci to do wymiany ale lepiej sprawdzić to koszt mniejszy. Komputer pH to zabawka, jeśli chcesz możesz kupić w późniejszym czasie, nie jest to niezbędne urządzenie lecz dodatek. Z podłożem nie pomogę bo żadnego z wymienionych nie używałem. Kamienie lepiej kupić w sklepie niż OLX czy Allegro bo można się naciąć na betonowe podróbki.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Dzięki za odpowiedź. Lampy 2x100W z soczewkami i sterownikiem 2750zł Akwarium planowałem ze szkła 12mm, dlaczego należy zakryć je pokrywą? Przy lampach będzie to wymagało przeróbek... miały wisieć na linkach. Co do butli, faktycznie - raczej jest już nie zalegalizują, leży parę ładnych lat. Zapomniałem o tym. Polecisz jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie kamienie ?
-
artur81
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
artur81 napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Lampy 2x100W z soczewkami i sterownikiem 2750zł Akwarium planowałem ze szkła 12mm, dlaczego należy zakryć je pokrywą? Przy lampach będzie to wymagało przeróbek... miały wisieć na linkach. Co do butli, faktycznie - raczej jest już nie zalegalizują, leży parę ładnych lat. Zapomniałem o tym. Polecisz jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie kamienie ?
12mm szkło jeśli będzie ze wzmocnieniem czyli będzie widoczne przy górnych brzegach. Wtedy pokrywa je zakrywa i wygląda estetyczniej. Natomiast jeśli zbiornik bez wzmocnień to szkło 15mm i bez pokrywy. 12mm bez wzmocnień o długości 170cm i 50cm wysokości nie wytrzyma ciśnienia. Nawet nasz sklep RA ma bardzo dobry wybór, polecam. Jeśli nie chcesz by kamienie podnosiły twardość wody w zbiorniku to weź lawę (czarną lub czerwoną). Co do lampy jeśli te 2750 za obie to ok, taniej to chyba tylko Chihiros by wyszedł.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Co do sklepu RA, skorzystałem z kalkulatora i wyszło drogawo Wybrałeś akwarium 170x60x50cm (15mm) o pojemności 510l Wersja Full Opti White: 4833.18zł Wersja Full OptiWhite Mist (z mleczną tylną szybą): 4833.18zł Wersja OptiWhite MIX 1: 4580.73zł Wersja OptiWhite MIX 2: 4277.79zł Wersja OptiWhite MIX 3: 4099.59zł Znalazłem nieco mniejsze, ale cena praktycznie połowa tej powyższej, tylko szkło 12mm. https://allegro.pl/oferta/akwarium-full ... 8441436901Zmiana na 15mm robi aż tak dużą różnicę ?
-
artur81
●
artur81 napisał(a):Ok, dzięki za wyjaśnienie. Co do sklepu RA, skorzystałem z kalkulatora i wyszło drogawo Wybrałeś akwarium 170x60x50cm (15mm) o pojemności 510l Wersja Full Opti White: 4833.18zł Wersja Full OptiWhite Mist (z mleczną tylną szybą): 4833.18zł Wersja OptiWhite MIX 1: 4580.73zł Wersja OptiWhite MIX 2: 4277.79zł Wersja OptiWhite MIX 3: 4099.59zł Znalazłem nieco mniejsze, ale cena praktycznie połowa tej powyższej, tylko szkło 12mm. https://allegro.pl/oferta/akwarium-full ... 8441436901Zmiana na 15mm robi aż tak dużą różnicę ?
Niestety wraz ze wzrostem grubości, wzrasta i cena. A przy tej długości (170cm) jeśli nie chcesz wzmocnień to 15mm się kłania.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Szkło 15mm full opti 3300zl . Zobacz oferte firmy MYCIOK to jest producent ,a nie pośrednik . Co do lamp ..... obyś był zadowolony z efektu . Przy tej długości 15mm szkło wystarczy ,norma DIN 32622 mówi o szkle 12mm do max 200cm zbiorników . P.S. co do kamieni to albo lawa albo dragon stone nie podnoszą twardości wody ja kupuje np tu http://retne.eu/ sprawdzony sklep. Ale jak chesz większe ilości to szukaj składu kamieni i tam kupisz dragon stone za 5/6zl/1kg ,a w sklepie akwarystycznym za 11zl/1kg bo to już kamień akwarystyczny  . A ty trochę tych kg będziesz potrzebował .
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Ja z doświadczenia odnośnie lamp ... również gdybym mógł to wybrać raz jeszcze zdecydowanie poszedłbym w strone markowych producentów. Myślę, że ceny porównywalne ale efekty i zadowolenie dużo większe.
-
Majkel82
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Majkel82, zamówienie już złożyłem i wpłaciłem zaliczkę. Liczę, że mimo wszystko osoba, która zrobiła X tych lamp będzie wiedzieć co robi 
-
artur81
●
Jakie macie opinie na temat akwariów z firm Skorpion z Poznania i Akwapol z Domaniowa? Te dwie firmy wyszły mi najkorzystniej, jednak będzie akwarium ze wzmocnieniami, różnica w cenie jest dla mnie za duża aby wybrać grubsze szkło bez wzmocnień.
-
artur81
●
Powiązane tematy
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|