|
|
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witajcie, pytanko posiadam zbiornik 150x45x45 i czym go zasilić w sensie filtrów. Sądzę że dwie sztuki wchodzą w grę. Jaką markę oraz jakie modele? dzięki za sugestie
-

witia_2005
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Sącz
witia_2005 napisał(a):Witajcie, pytanko posiadam zbiornik 150x45x45 i czym go zasilić w sensie filtrów. Sądzę że dwie sztuki wchodzą w grę. Jaką markę oraz jakie modele? dzięki za sugestie
Siemka, Jak najbardziej dwie sztuki przy tej długości. Z firm i modeli to albo Eheim 2275 przepływ 1250L/h, ewentualnie Oase Biomaster 600 thermo. Gdzie przy tym drugim masz grzałki wbudowane i odpadają przepływowe lub w zbiorniku. Z grzałkami wbudowanymi w filtr np. Eheim problemem często bywa jej uszkodzenie ale wymiana wymaga już odłączenia i serwisowania. W Oase, jeśli grzałka się spali/pęknie, zakręcasz nypel i czekasz na przesyłkę, a filtr dalej działa.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Tak pojechałeś z górnej półki. Ale dzięki za opinię. Mam obecnie dwa filtry które mógłbym wykorzystać to jbl1501(zmieniony kosz na 1502) i unimaxa250 z lampą uv. Czy pozostać na tych modelach czy coś zamienić na coś? Krzysztof?
-

witia_2005
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witia_2005 napisał(a):Tak pojechałeś z górnej półki. Ale dzięki za opinię. Mam obecnie dwa filtry które mógłbym wykorzystać to jbl1501(zmieniony kosz na 1502) i unimaxa250 z lampą uv. Czy pozostać na tych modelach czy coś zamienić na coś? Krzysztof?
Unimax 250 jest słaby. W nim przepływ jest na poziomie 650L/h. Jak już to zamienić go na jeszcze jeden JBL 1502. Eheim ma prostszą budowę od JBL, a Oase napisałem bo sam planuję jego zakup, prefiltr łatwo dostępny, grzałka również.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Teraz bezpośrednim rywalem e1502 jest ultramax 2000 (cenowo) bo aquael ma jeden kosz więcej. Tylko czy warto ryzykować bo zdania są podzielone? Oase? Hmm bajka jeśli chodzi o sam filtr bo rurki to porażka. Ale oglądałem filik na yt gdzie gość pokazuje za bezsens gradację gąbki w prefiltrze a koszami. Tnz. w koszach grubsza gradacja a w prefiltrze drobniejsza. Trochę to bez senu w nim jest. Poza tym to fajny drogi filtr.
-

witia_2005
●
witia_2005 napisał(a):Teraz bezpośrednim rywalem e1502 jest ultramax 2000 (cenowo) bo aquael ma jeden kosz więcej. Tylko czy warto ryzykować bo zdania są podzielone? Oase? Hmm bajka jeśli chodzi o sam filtr bo rurki to porażka. Ale oglądałem filik na yt gdzie gość pokazuje za bezsens gradację gąbki w prefiltrze a koszami. Tnz. w koszach grubsza gradacja a w prefiltrze drobniejsza. Trochę to bez senu w nim jest. Poza tym to fajny drogi filtr.
Media ustawia się pod siebie i chyba z takiego założenia firma wyszła. W tych filtrach są same gąbki ale masz rację prefiltr jest bez sensu. Jak by nie było wszystko idzie zmienić. Z Aquael'em można ryzykować, serwis mają bajeczny, więc jak coś nie teges to zgłaszasz sprawę i z tego co koledzy na forum piszą reakcja jest natychmiastowa. Życzę powodzenia w wyborze i eksploatacji żeby nic złego się nie działo bez względu na co padnie.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Witam w moim zbiorniku 160x60x60 hulają 2 eheimy 2180 i 2217 kilka lat bezawaryjnie także polecam bo warto a ultramax w cale taki tani niejest.
-

MIRAS189
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: OLKUSZ
Muszę się tu w 100% zgodzić z Krzysztofem reklamacje i servis w aquaelu maja kosmiczny w dwa dni miałem nową pompę do filtra i wtedy powiedziałem sobie co tanie to drogie nigdy więcej aquela  obecnie mam Ehima i Hydora i jak narazie bez problemowo co nie znaczy że co drogie to dobre 
-

RB23SMRT
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Różnie bywa z każdą firmą. Nie ma reguły, czy to Eheim, czy Aquael. Nie tak dawno temu zauważyłem, że w moim Eheim 2275 dźwignia zamykająca przepływ, do której wpięte są węże luźno chodzi. Myślę sobie ok coś się odblokowało. W tamtym tygodniu zabieram się do jego czyszczenia, zamykam przepływ i nie mogę wypiąć tego zaworu przyciskając/wciskając czerwony przycisk z przodu. Dobrze, że miałem zamocowane podwójne zawory Eheim. Odpiąłem je, ściągnąłem głowicę, rozkręciłem a tam blokuje zamknięcie/blokada zaworu i nie można wypiąć zaworu wraz z wężami. Poszperałem i znalazłem taką przyczynę w internetowych jak na zdjęciu. Filtr wyczyściłem, złożyłem a wczoraj zakupiłem nowy zawór za bagatela £17 (po przeliczeniu ~ 80zł). Udało się go wyjąć bez uszkodzenia innych elementów ale łatwo nie było. Do meritum: to dość częsty feler jak się dowiedziałem. Nawet po zakupie nowego warto w te zębatki nałożyć smaru silikonowego lub wazeliny. Także "nie wszystko złoto co się świeci", a Eheim też ma swoje mankamenty.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
U mnoe puki co chodzą caly rok 2 ultramaxy 2000 i zlego slowa nie powiem. Dzialają cicho, filtruja pożàdnie, bezawaryjnie dzialają. Cóż więcej chcieć. A nie kosztowaly tak duzo bo ponożej 1000 za 2 szt.
-

ŁukaszCupiał
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Jako wariant "tani" kupiłbym 2 x Aquel Ultramax 2000 a jako "preferowany" 2 x Eheim Professionel 3e 700. Mam jeden filtr i drugi, Aquaela około roku a Eheima 3 lata (kupiłem go używanego, 2-letniego, więc filtr ma już 5 lat). Aquael jest cichszy ale miałem z nim dziwne przygody, Eheim działa stabilniej, łatwiej się zalewa (zalanie pustego Ultramaxa 2000 to u mnie dramat) i umie się samemu odpowietrzyć. Po 4 latach użytkowania spalił się zasilacz od Eheima, nowy kosztował 80 EUR. Nie ma filtrów idealnych. Kiedyś miałem Aquael Unimax 700, to był doskonały filtr i bardzo cichy, niestety już nie jest produkowany.
-
lukaszs
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|
|