lampy halogenowe - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

lampy halogenowe

Liczba wyświetleń: 2619·Odpowiedzi: 6
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

01 mar 2004, 09:39 lampy halogenowe  (#1)  

tak się zastanawiam czy do akwarium nadaje się lampa halogenowa.
Czyli oprawa (używana do lamp HQI domowej roboty) + żarnik. Całość podłączana jest pod 230V. Tak przynajmniej opisał mi to koleś z hurtowni elektrycznej. A koszt to jakieś max 30zł. Moc takiej lamy to 50W.
Czy ma sens montowanie czegoś takiego w akwarium gdzie głębokość wynosi ok. 35cm?
Głównie chodzi mi o wpływ na rośliny oraz wygląd takiego zbiornika.

A jak opinie odnośnie użycia zwykłych halogenów stosowanych jako punkty oświetleniowe w szafach i kuchniach itp?

elvis
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

01 mar 2004, 10:51   (#2)  

Bylo juz o tym z 100000 razy :evil: Poszukaj na forum oraz na serwisie artykuly odnosnie przystosowywania opraw halogenowych do HQI.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

01 mar 2004, 13:39   (#3)  

wiem że o tym było z 1000 razy a nawet więcej ;) ale janie chcę lamy HQL ani HQI tylko chcę się dowiedzieć na temat zwykłych lamp halogenowych. Taka lampa wyglądem przypomin HQL.
Z tego co wyczytałem to halogen ma temp. barw 3000K. Pytanie czy nie ma tam zbyt skupionej wiązki światła?
Może ktoś już experymentował z tym i ma jakieś doświadczenie?

elvis
Ranga: Początkujący

Marcin Baranowski Białystok

01 mar 2004, 13:42   (#4)  

Generalnie oświetlenie halogenowe uważane jest za mało wydajne i kiepsko oddaje kolory. Oczywiście nie znaczy to, że nie można go użyć, niemniej są znacznie lepsze źródła światła. Ten temat pojawia się co jakiś czas więc radzę jednak poszukać jeszcze w archiwum.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

25 kwi 2004, 22:07 Dowcipniś  (#5)  

Używam halogenów i rośliny rosną nieźle, choć rzeczywiście nie jest to zbyt wydajne oświetlnie.

------------------
Post zmieniony przez Moderatora.

Wojtas

AdamAGP Tarnowskie Góry

24 maja 2004, 08:46 Re: lampy halogenowe  (#6)  

elvis napisał(a):A jak opinie odnośnie użycia zwykłych halogenów stosowanych jako punkty oświetleniowe w szafach i kuchniach itp?

Światło z takich halogenków nie sprzyja rozwojowi glonów?- wiem, że są słabe, przeczytałem posty, chciałbym je wykorzystać tylko do doswietlenia boków- czy ma to w ogóle sens? lub ewentualnie jakie jest podobnej wielkości źródło światła bo świetlówki kompaktowe mi sie nie zmieszczą. Jesli halogenki to jakie?

AdamAGP
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnowskie Góry

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 maja 2004, 21:37 Halogeny  (#7)  

U mnie przy oświetleniu halogenowym rośliny rosną całkiem nieźle. Halogeny mają ciągłe widmo światła, co roślinom dobre służy. A tych wszystkich mądrali, co zamiast napisać coś do rzeczy, wolą pisać głupoty w rodzaju "już było 100000 razy", ignoruj.

Wojtas

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

micmol.jpg

Nowość - lampy MICMOL

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6938
micmol.jpg Miło mi poinformować o wprowadzeniu do oferty lamp LED marki MICMOL. To wiodący producent oświetlenia akwarystycznego, którego produkty zyskują ogromną popularność za oceanem i w Europie....
YouTube

Film Lampy Skylight - Pachi przedstawia

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 635
Hej Pachi przedstawia/ porównuje lampy firmy Skylight wszystkie modele. Przy okazji omawia, które z nich pasują do jakich zbiorników/aranżacji. Film po niemiecku.
YouTube

Lampy Skylight FM w akcji

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1423
Zapraszam do obejrzenia filmu Przemka na kanale Skylight. Link do opisu produktów: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=hyperspot+fm&search_in_description=0&...
YouTube

Nowe lampy ze stajni Chihiros

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 13664
No to oglądamy :-)
129611 Ultra Slim 60_13.jpg

Lampy AquaEl Ultra Slim - nowość

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 25771
129611 Ultra Slim 60_13.jpg Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki. Poniżej opis producenta: UltraSlim Światło jest niezbędnym czynniki...
wrgb-slim1.jpg

Lampy Chihiros WRGB 2 SLIM

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 126 · Wyświetlenia: 80788
wrgb-slim1.jpg wrgb-slim2.jpg Zapraszam do obejrzenia prezentacji modeli SLIM, które właśnie zawitały na krajowe podwórko :) Zobacz opisy w sklepie: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_...
YouTube

Film Wszystkie lampy od firmy ADA

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1599
Hej Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
YouTube

Lampy Twinstar 4 modele (film)

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3373
Cześć Recenzja lamp Twinstar, oczywiście po niemiecku 😁 .
YouTube

Vivid 3. Recenzja i mierzenie lampy miernikiem PAR

Adamsky41 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5094
Siema. Jak w tytule zapraszam na recenzję Chihirosa Vivid 3 i mierzenie jej mocy miernikiem PAR. ?si=DdiIzS_LXqFRQbdt
IMG_5547 (1).jpeg

Unboxing lampy Skylight Intense

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11258
Zapraszam do obejrzenia unboxingu (konieczna znajomość angielskiego, można też włączyć automatyczne tłumaczenie napisów na polski). Jestem bardzo ciekaw tej dalekiej czerwieni w spektrum, chyba ją we...

Statystyki

Ten temat przegląda 418 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 418 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.