1) Koledzy jak to jest w końcu z tym węglem w filtrze? Są jakieś jednoznaczne odpowiedzi czy zostawiać czy nie? Bo lektura forum nadal pozostawia wątpliwości?
2) Czy jest jakaś opcja wylotu dla 12/16 żeby zmniejszyć cyrkulacje ala ball pipe ale nie ze szkla? Podajcie mi swoje przyklady rurek do nano dla hydor prime 10 prosze.
2. Może trzeba więcej rzeczy do filtra upchać, żeby go trochę przydusić.
Akwarium świeże, a filtr nowy. Węgiel był na wyposażeniu. Pytanie było czy za jakiś czas go wyjąć czy zostawić, a nie po co on jest.
Zdecydowanie wyjąć bo będzie uwalniał to co zaabsorbował. Zazwyczaj jest to po 3-4 tygodniach. Z lepszych jakościowo węgli aktywnych polecam Seachem Carbon, ten wytrzyma dłużej.
Tak jak piszesz na wstępie na forum jest tego sporo. Jedni wkładają na krótko tylko po to aby wyciągnąć tylko lekarstwo bądź chemię inni stosują na stałe jako absorbent na początku a później złoże dla baterii. Ja jeśli zastosuję to trzymam długo nawet kilka miesięcy, nie zaobserwowałem jednak praktycznie żadnych różnic pomiędzy długim a krótkim trzymaniem węgla w filtrze, minimalnie wydaje mi się, że występuje lekkie pogorszenie po wyciągnięciu.. Gdybym zastosował węgiel po jakiejś mocnej chemii na pewno wyciągnął bym po tygodniu.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
TenOdTego w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2800
Posiadam kostkę 60 litrów. Filtr FZN-2, w koszach gąbka/zeolit oraz gąbka ceramika, na wierzch czasem jakaś wata filtracyjna. Na zasysie założona duża gąbka, żeby wychwytywać drobnice jednak zapychała...
densen w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1968
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...
Moulder69 w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1011
Witam
Czy to możliwe że oryginalny zasilacz jak pada albo zaczyna padać może obniżać wydajność filtra ?
Pytam bo od jakiegoś czasu zauważyłem że w ustawieniu "na max wydajność 100%) raz filtr p...
Anonim 59529 w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1983
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...
barti82 w Filtracja· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2286
Mam małą zagwozdkę. Odpalam baniak 200L. Ze strychu wygrzebałem dwa filtry tetra. EX 800 oraz EX 600 plus. Baniak na podłożu Nutri Plant, żwirek. Obsada to krewety i jakieś kąsaczowate i może Harem Pr...
winekpl w Filtracja· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7413
Cześć,
zakładam nowy zbiornik 260L GLOSSY 260 i chciałbym używać dwóch filtrów:
1. EHEIM PROFESIONAL 2275 + prefiltr EHEIM wewnętrzny
2. CHIŃCZYK (chyba HW-302)
i główne pytanie... czym je wypełnić ...
Roszko w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2234
Witam.
Mam taką zagwosdke, może coś doradzicie, albo nakierujecie, bo zamierzam trochę zmienić obieg wody, póki zbiornik nie zarośnięty, a mam problem z biologią w baniaku 300L
Jaki mam plan i co pos...
DawidJot w Filtracja· Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 11688
Jak w temacie zaczął ciec. Odlaczylem filtrację. Mam kilka pytań. Akwarium 160 litrów obsada skalarow. Jak długo mogę nie filtrować? Jak zabezpieczyć akwarium przed brakiem filtra i grzałki. Grzałka p...
prezes_jelonek w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1214
Witam Wszystkich pozytywnie zakręconych w akwarystyce... otóż jak w temacie. Jedna deszczownie o dl ok 80cm zanużona na ok 5cm, a na jej końcach filtry kubelkowe. Pierwszy biologicznochemiczny 350 z p...
Statystyki
Ten temat przegląda 208 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 208 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej