Pomoc w identyfikacji choroby u Tęczanek
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Kilka dni temu zauważyłem u dwóch Tęczanek Boesemana niewielki nalot na pyszczku. Wpuściłem je 2 tygodnie temu. Akwarium zostało założone 2 miesiące temu. Akwarium: 120x50x50 (300l)
Obsada: 9 Tęczanek Boesemana, 5 kosiarek, 2 Gurami Niebieskie, 6 Krewetek Filtrujących, 20 Krewetek Amano
Filtr: Eheim 2078 z gąbkami , Purgienem, Matrixem
Parametry wody: PH- 7 . Podmiany raz na tydzień,dwa 80%RO i 20% kranówki Temperatura: 22 stopnie Celsjusza Reszty parametrów nie znam.
Wszystkie rybki mają się dobrze i są żwawe. Podejrzewam że to może być Flexibakterioza. Czy mam rację?
-
Maniek7
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Może być rownież pleśniawka. Nie trzeba od razu obstawiać najgorszego. Przyznam, że u mnie 2 tęczanki również mają takie ślady na pysku.
-
Majkel82
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Jakieś propozycje? Robić coś z tym?
-
Maniek7
●
u mnie samica od roku pływa z czymś takim na pyszczku i rośnie nie widać, żeby coś jej było. Miałem ją jakiś czas w kwarantannie gdzie lałem torf i jakieś witaminy ale nic więcej się nie rozwinęło z tego na pyszczku więc pływa dalej z resztą
-
bojownik101
●
dodałbym trochę soli jako odkażalnik ale proszę się nie sugerować moim zdaniem , bo dawno nie leczyłem ryb
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie
-
bobi200
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki
Powiązane tematy
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Cześć,
proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
Witam
Pilnie potrzebuję pomocy. Mojemu skalarowi w ciągu jednej nocy pojawiła się ogromna rana na prawym boku pod płetwą. Rana biaława dosyć głęboka i duża. Skalar stracił apetyt. Co to może być?
A...
Dzień dobry.
Mam akwarium 120 l, dojrzewające od 3 lat, z butlą co2 i obsadą głownie przydennych: zbrojniki, czerwone i niebieskie, kiryski julii, gurami, grubowargi syjamskie.
Kosiarki od ponad tygo...
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie,
Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś.
...
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
Witam. Co może dolegać moim rybkom ?
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam
Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...
|
|