128 l - pytanie o dobór obsady - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

128 l - pytanie o dobór obsady

Liczba wyświetleń: 2682·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Planuję (póki co bardzo wstępnie) taką obsadę w 128 litrach:
- gupik 6x (męskie, żeby nie mieć problemu z narybkiem)
- otosek przyujściowy 6x
- neon inessa 10x
- danio różowe 8x

I tak,
danio jakby nie pasuje do reszty pochodzeniem (azja vs ameryka), ale parametrami wody wszystkie wymienione ryby mają zbliżone wymagania:
- temp. można przyjąć dla wszystkich 22-24 st. C
- ph można przyjąć 6-8
- twardość można przyjąć około 10 (w kranie mam około 15 więc będzie trzeba trochę zmiękczyć)
wielkość ryb podobna

ilość przeliczyłem wg wzoru 1 cm na 1 litr (dla mniejszych rybek)

Pytania mam dwa:
1. czy wymienione rybki będą żyły w zgodzie i harmonii :)
2. czy zaproponowana ilość nie będzie za duża (jeśli tak to co proponujecie zmienić)

murek82
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zmijka85 Rzeszów
Będzie ok tylko otosek to wrażliwa ryba na zmiany parametrów. Póki nie ustabilizuje się akwarium nie wpuszczał bym ich a to może trwać nawet pół roku. Ryby stopniowo i na raty wpuszczać dopiero jak biologia zaskoczy. Zapytać w sklepie o parametry wody. Jeśli jest różnica zrobić sobie mały zbiornik przejściowy do stopniowej zmiany parametrów a jeszcze lepiej kwarantannowy.
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzeszów

Dzięki za podpowiedź w temacie otoska.
Co do pozostałych to taki mam plan - stopniowo dokładać ryby, żeby się wszystko ładnie ustabilizowało.

murek82

Te danio różowe mi tam nie pasuje ja bym sobie je odpuścił.

Neona za mało zginie w tym akwarium jak ma być innesa to 20-30szt.
Pomysł może o neonie czerwonym

akwaAmator

Akwaria

zmijka85 Rzeszów
Na Danio różowe nie zwróciłem uwagi. To odmiana GMO, jak chcesz Danio kup zwykle bez modyfikacji genetycznych. Zakładam , że chcesz akwarium towarzyskie. Myślę że z czasem jak obejdziesz się z akwarystyką znajdziesz gatunek przewodni a resztę obsady dobierzesz pod niego.
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85

Miasto: Rzeszów

Czyli danio odpuszczę - tak jak wspominałem w pierwszym poście - podoba mi się wizualnie, ale jakoś nie byłem właśnie pewien czy będzie pasował do reszty.

Póki co ruszam z takim baniakiem w pokoju dzieci, a jak mi się spodoba to kto wie jaki duże akwa w salonie stanie... :)

murek82

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20250904_065748.jpg

Dobranie obsady

Hiper w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3086
Witam , mam prośbę , aktualnie w akwarium mam 2 ławice : 10.szt. kardynałka chińskiego i 10 szt. Zwinnika czerwono ustnego 1 zbrojniki niebieski do tego niezliczoną ilość krewetek , kilka helmetów i i...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2896
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

[GreenAqua] Dobór ryb do akwarium roślinnego

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2385
Zapraszam do obejrzenia. Jeśli interesują Was polskie opisy ryb przeznaczonych do zbiorników roślinnych podejrzycie je w sklepie RA: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ryby-krewetki-slimaki-c-348.html...

Zwiększenie obsady w 85L

tlab w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2694
Witam. W mojej kosteczce 45x45x48 (85 litrów) mam obecnie: 3 x Prętnik karłowaty 5 x Razbora Espei - po weekendzie dojdzie jeszcze z 7szt. bo ma być dostawa w sklepie 7 x Otosek przyujściowy 1 ...

Dobór obsady do kostki roślinnej 60L

arkosw w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3813
Witam. Od 2 tygodni prowadzę akwarium. Kostka 40x40x40 ok. 60L Zaczynam powoli planować obsade :) Na pewno krewetki bo to z myślą o nich zakładalem baniak , marzyly mi się Caridinal z sulawesi, ale ...

Dobór małych rybek do akwarium.

cichy33 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5524
Witam, czy warto/mogę wrzucić pare sztuk jakiś małych rybek do akwarium o wymiarach: wysokość 25 cm, długość 37 cm, szerokość 18 cm, jeśli coś można to jakich? Czy tylko same krewetki zostawić?...

[75L] Uzupełnienie obsady + Pytanie o karmienie

Zamulacz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6407
Cześć! Akwarium 75L 61x36x44,8cm, w środku korzeń, kilka roślin, sporo piachu, kilka kryjówek z kamieni/pod korzeniem (zainteresowanych odsyłam tutaj: https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technik...

Dobór obsady do akwarium 112l

zigi69 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6480
Witam mam w planie założenia baniaka 112l, narazie jeszcze go nie uruchomiłem, ale chciałbym żeby było to akwarium bogate w rośliny i chciałbym w nim mieć gupiki mieczyki molinezje oraz zbrojniki nieb...

200l - pomoc w doborze obsady

Qbek94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2451
Cześć. Wytartowałem swoje pierwsze duże akwarium kilka dni temu i teraz chciałbym się zastanowaić nad jego obsadą. Akwarium : 100x40x50 Filtr: Ikola 400 maxx Grzałka : 300W Aquael CO2- bimbrownia (ch...

Uzupełnienie obsady w 180l - (czy) co(ś) dodać?

wadera w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1872
W moim "półwyspie Malajskim" mieszkają na razie: - gurami mozaikowe Trichopodus leerii 1+3 (teoretycznie :wink: a w praktyce zobaczymy jak podrosną) - razbora klinowa Trigonostigma heteromor...

Statystyki

Ten temat przegląda 369 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 369 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.