Księżniczki z burundii same samce - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Księżniczki z burundii same samce

Liczba wyświetleń: 1543·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam
Założyłem tzw. Małą tanganikę w której chciałem mieć parkę księżniczek z burundii. Żeby nie doprowadzić do niepotrzebnej zagłady nie kupiłem 6 ryb, jak zalecają, ponieważ sprzedawca uprzedził mnie że tych odrzuconych nie przyjmie, więc kupiłem tylko 4. Po dłuższym czasie gdy ryby dorosły okazało się że mam 4 samce, w tym jeden jest ciągle przeganiany, a 3 żyją sobie w harmonii zajmując osobne jamki. Co teraz zrobić - dokupić samice??? Mam obawy, że samce będą je atakować, a nie oto mi chodzi. Może ktoś kto hoduje te rybki doradzi co zrobić... ???

kszlufik
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja miałem 2+1 ale po czasie samiec zatłukł jedną i żył tylko z jedną.
Niestety w Tandze trzeba być świadomym że kilka ryb może być na straty..
Wpuszczenie samic będzie ryzykowne i rozkręci bitwę między samcami, jak akwarium nie jest bardzo duże to zapewne zostanie jeden.

Jaki litraż ?

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

23 wrz 2019, 21:26   (#3)  

Trochę czekałem z odpowiedzią bo chciałem dać rybom trochę czasu i poobserwowac co się wydarzy. Obecnie sprawa wygląda tak ze jedna z ryb została wyeliminowana. Jedna jest ciągle przeganiana i żyje sobie za filtrem. Dwie pozostałe żyją w zgodzie. Jedna ciągle kopie a druga pływa sobie po akwarium. Czy waszym zdaniem to para czy dwa samce...

kszlufik
Ranga: Początkujący

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Ze zdjęć ciężko stwierdzić. Ryby w ruchu ciężko uchwycić. Zerknij jeśli masz możliwość, do publikacji Pana Stefan'a Kornobis'a. W jego książkach wszystko było pięknie opisane. Lub ewentualnie zakup jakiś Atlas ryb akwariowych ale żeby było więcej opisów niż obrazków. Tudzież zerknij w "internety" po opisy i przyrównaj do swoich. Tak będziesz miał pewność i zyskasz +1 do doświadczenia.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Spróbuj pokombinować ze zmianą aranżacji tak aby mieć w zbiorniku możliwie dużo kryjówek, tak aby ryby mogły obrać swoje rewiry. Kolejna sprawa poszukaj poradnika - Pielęgnice Jezior Tanganika i Malawi

the_leech
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Zwierzęta

Statystyki

Ten temat przegląda 478 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 477 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.