Czy można używać starego podłoża podczas restartu? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy można używać starego podłoża podczas restartu?

Liczba wyświetleń: 5329·Odpowiedzi: 6
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
marianski92 Tarnowskie Góry
Witam,
Mam pytanie, takie jak w temacie.

Czy można używać starego podłoża podczas restartu? Niedługo będę musiał przenieść akwarium do innego pokoju i chciałbym zrobić restart. Jako, że jest to zbiornik 300 litrowy to musiałem kupić sporo podłoża i teraz jest mi szkoda go wyrzucić, tym bardziej, że jest to podłoże aktywne z substratem pod podłoże. Czy można użyć tego starego podłoża ze starym substratem na dno a na górę posypać nowym, świeżym podłożem? Czy wpłynie to jakoś na stan wody itd?

Substrat: Tetra Complete Substrate
Podłoże: Advenced Soil Plants

marianski92
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnowskie Góry

Akaruz Kraków
Ja Amazonię używałem i nie było problemu. Stara na dno nowa na wierzch. Teraz zrobiłbym to chyba na odwrót.
Jedyny problem może być z tym, że podłoże przemieszało się z substratem. Ja maiałem na dnie powersanda więc Amazonię przesiałem.
Raz tego nie zrobiłem i miałem "a kuku" z glonami - i nieplanowany kolejny restart :D

Akaruz
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Dzięki Akaruz za odpowiedź.
Planowałem właśnie zrobić podobnie jak Ty. To myślisz, żeby oddzielić substrat od podłoża? Jak stara warstwa, gdzie będzie zmieszany substrat z podłożem będzie przykryta nową warstwą to pojawią się glony?
Czy w takim przypadku można ułożyć na dnie dodatkowo nowy substrat?

marianski92

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 43627
Ja ostatnio zrobiłem tak restart z dark soilem. Przy nowej aranżacji gdzie jest ona mocno stroma przykrylem 4 worki starego soila 4 workami nowego. Na ten moment akwarium ma 3 miesiące 0 problemu z glonami.

Anonim 43627

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Jasne, że tak - poczytaj wskazówki w dziale artykuły, przygotowywaliśmy na ten temat mini-poradniki:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/podloze.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

piter134 napisał(a):Ja ostatnio zrobiłem tak restart z dark soilem. Przy nowej aranżacji gdzie jest ona mocno stroma przykrylem 4 worki starego soila 4 workami nowego. Na ten moment akwarium ma 3 miesiące 0 problemu z glonami.

To gratulacje, że ta operacja przebiegła u Ciebie tak bezboleśnie :wink: Mam nadzieję, że u mnie przebiegnie to podobnie.

Piotr Baszucki napisał(a):Jasne, że tak - poczytaj wskazówki w dziale artykuły, przygotowywaliśmy na ten temat mini-poradniki:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/podloze.html

Super poradnik. Nie spodziewałem się, że będzie on aż tak pomocny i tak dokładnie będzie opisane krok po kroku, co i jak zrobić. Dzięki!

marianski92

Jak najbardziej można a nawet wskazane jest.
Ja tez tak robię że przy restarcie zostawiam cześć starego dojrzałego podłoża i przykrywa je świeżym nowym

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Wyrównanie podłoża

ribidi w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3021
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry). Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6460
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1475
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
YouTube

[film] Wymiana części podłoża

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1172
Witam Poniżej link do filmu jak wymienić część podłoża nie robiąc zbyt dużego bałaganu w akwarium.

Wybór podłoża - Tanganika

Tytus w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3892
Cześć, proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...

Wybór podłoża

hania w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3116
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1722
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6645
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Pomoc w wyborze podłoża

kajnia w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7859
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...

Czy czarna lawa może w akwarium rdzewieć?

Szatan w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2546
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...

Statystyki

Ten temat przegląda 277 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: kamil_wind

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 277 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.