Jak podratować rośliny - 3 miesięczne akwarium - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak podratować rośliny - 3 miesięczne akwarium

Liczba wyświetleń: 2578·Odpowiedzi: 4
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok
bartosz34 Dublin
Witam,
Wczoraj wrzuciłem dwa słowa o moim akwarium (link w podpisie) a dzisiaj zwracam się do Was o poradę jak zacząć leczyć moje rosliny. Wszystkie przestały rosnąć i zaczęły chorować. Postaram się w miarę dokładnie opisać co i jak na kilku przykładach:

-Anubias ma liście całe w brązowych plamach oraz brązowe krawędzie liści, gdzieniegdzie dziury. Rośnie powoli i wypuszcza nowe listki, 4 tygodnie temu zakwitł.
-Nurzaniec, brązowieją i obumierają liście, wciąż wypuszcza nowe pędy ale małe.
-Moczarka (jakieś kilka pędów), cały czas rośnie jak zwariowana bez oznak choroby.
-Ludwigia Red. Rośnie powoli, górne liście ładne, środkowe mniej, dolne zielone. Czasem jakieś starsze traci bo wyłapuje z toni
-Kryptokoryny, te nigdy mi nie rosły ale teraz również dostały brązowych plam. Zwłaszcza zielona odmiana.
-Paprotnica sumatrzańska, zdecydowanie zwolniła. Jeszcze 6 tyg temu wywaliłem jej z pół wiadra bo się rozrosła. Młode pędy sie pojawiaja a stare brązowieją (choć akurat nie jestem pewien czy ona tak przypadkiem nie ma z natury)
-Nadwódka, zobaczcie zdjęcia. Rosła tak że musiałem odcinać i przesadzać a teraz liście półprzeźroczyste, zawijaja się i niektóre brązowieją. Sporo ich lata w toni jak wracam po pracy. Kilka dni temu pływała cała łodyga jakby zgnita (przeźroczysta) w miejscu oderwania.
-Brodziec-Pogostemon erectus- Tego akurat ostatnio przesadziłem i wystrzelił do góry ale igły w dolnych partiach wyglądają jak pokryte brązowym pyłem.

W akwarium na tylnej szybie glony zielone i brązowe. Na przedniej punkty glonów brązowych (chyba okrzemki bo dość trudno się czyści)

W podłożu mam kulki (glina i ziemia ogrodowa). Jakieś 10 dni temu wyciągałem jedną roślinę i część kulki wzbiła się w toń. Niewiele ale jednak, może to "uruchomiło" glony? (okrzemki na przedniej szybie pojawiały mi się od zawsze)

Kilka testów zrobionych dzisiaj (wszystko to co posiadam w zestawie testów API)
NO2 - 0
NO3 - 20 do 40
NH3/NH4 - 0.25
PO4 - 0.25
PH - 6.2 (tu tylko strzelam bo nie mogę dopasować koloru)

Światło 2x 55W, nowe świetlówki T5, 9 godzin na dobę
Akwarium 120x55x40
CO2 - 24H

Być może uda się Wam coś wywróżyć i zasugerować?

Bartek

EDIT:

A'propos testów, specjalnie zrobiłem zdjęcia bo szczerze to czasem mam problem z prawidłową identyfinacją koloru:

bartosz34
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Dublin

Badman Góra
Trudno mi powiedzieć że zdjęcie ile wynosi NO3. Uważam jednak, że NO3 za wysokie a PO4 za małe.

Badman
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Góra

bartosz34 Dublin
Od kilku dni dodaję po 10ml dziennie mikro i makro. Na ślepo ale nie wiem już co robić.

Poniżej mam jeszcze parametry mojej kranówki, dane z lipca.

PH 7.3 do 7.9
Amoniak <0.013 mg/l
Azotany - 2mg/l
Azotyny - <0.016 mg/l
Żelazo - od 7 do 74 µg/l (zależnie od dnia badania)
Boron - <0.01 mg/l
Miedź - 0
Sód - 8 mg/l
Siarczan (nie wiem czego, jest oznaczony po prostu jako sulphate) - 26 mg/l
Chlor całkowity - 0.16 do 0.31 mg/l (zależnie od dnia badania)
Węgiel organiczny - 2 mg/l
Potas - nie znalazłem albo jest pod jakąś inna nazwą (Sic!)
Fosfor - nie znalazłem albo jest pod jakąś inna nazwą (Sic!)

bartosz34

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bobi200 Nowy Dwór Mazowiecki
To zielenice, biorą się m.in. z przedawkowania mikro. 10ml mikro dziennie to dużo na 260l.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie

bobi200
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

bartosz34 Dublin
Odstawię mikro i poczekam na skutki.

Macie może jakieś inne, pomocne sugestie?

bartosz34

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 214
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.

Cryptocoryne Pink Panther - różowa pantera w akwarium

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1059
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/cryptocoryne-pink-panther-rozowa-pantera-w-akwarium_1_intro.jpg Różowy akcent w akwarium roślinnym W ofercie sklepu pojawiła się Cryptocoryne wend...
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 744497
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25532
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
20240220_151635 (1).jpg

rosliny INVITAL

waldimaszewski w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7060
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital. Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll: Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1322
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2655
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1511
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Podstawowe trzy roślinny do akwarium

Karolek12c w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2467
Hej, zastanawiam się jakie trzy rośliny uważacie za podstawowe wyposażenie każdego akwarium?

Sole do akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1832
Witam macie do polecenia jakąś stronę z solami do nawożenia akwarium bo zaczynam o tym czytać i chciałbym tak zacząć nawozic swoje akwa tylko niewiem skąd kupić sole dobrej jakości

Statystyki

Ten temat przegląda 178 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 178 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.