Eheim Professionel 4+ 2271 - drastyczny spadek wydajności - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim Professionel 4+ 2271 - drastyczny spadek wydajności

Liczba wyświetleń: 2940·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MariuszT84 Warszawa
Cześć wszystkim. Potrzebuję Waszej pomocy. Mam bardzo duży problem z filtrem Eheim Professionel 4+ 2271. Kupiłem go do kostki 40x40x40 czyli 64l brutto. Powinno być bardzo dużo zapasu mocy. Po komentarzach innych bałem się wręcz, że będę miał wir. No ale od czego jest regulacja mocy. Tymczasem już od początku nie było szaleństwa chociaż bywało, że musiałem zmniejszyć lekko moc. Było ogólnie dobrze.

Ostatnio jednak coś się bardzo popsuło. Wyłączony filtr na czas karmienia przestaje reagować po włączeniu. Tzn. pompa pracuje, ale muszę się namęczyć dobre 10 minut żeby znowu zaczął funkcjonować i woda zaczęła krążyć. I działa tylko gdy jest pod kątem (załączam zdjęcie). O działaniu gdy stoi pionowo mogę już zapomnieć.

W tym czasie między nowością (kupiony w marcu tego roku) a dzisiaj praktycznie nic się nie zmieniło. Na dole mam te standardowe rurki, które dostałem do filtra, wyżej jest matrix plus jedna saszetka Seachem Purigen. No i oczywiście standardowa gąbka na górze. Był moment, że miałem jeszcze węgiel i trochę waty, ale usunąłem je. Między podłożem a lustrem wody jest niecałe 1,5m. Jak dobrze pamiętam to właśnie tyle dopuszcza producent. Filtr jest czysty (przynajmniej na tyle na ile potrafię go umyć czyli otwieram i czyszczę wkłady). Regulacja przepływu, którą ma ten sprzęt nie robi żadnej różnicy.

Pomóżcie :) Może w tych filtrach jest coś co powinienem dodatkowo czyścić? Wróciłem do akwarystyki po 20 latach przerwy, to mój pierwszy kontakt z filtrem kubełkowym.

Załączam zdjęcie jak to obecnie u mnie wygląda. Inaczej nie da rady :(

MariuszT84
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

perrasso Końskie
Witam, a masz pewność że po czyszczeniu filtra nie jest on zapowietrzony?

Pytam bo, skoro jest przechylony to wtedy wirnik jest zanurzony i jest przepływ, a jak postawisz normalnie, to wtedy obraca się w powietrzu a nie w wodzie. Spróbuj parokrotnie "przepompować" go tym przyciskiem od zalewania filtra, potem go włącz, i tak parę razy, może to jest przyczyną.

perrasso

Miasto: Końskie

MariuszT84 Warszawa
Już mnie kciuki bolą od pompowania tym przyciskiem :) To się powinno robić przy włączonym filtrze, wyłączonym czy może nie ma różnicy? Dzisiaj znowu będę walczył, spróbuję różnych metod.

MariuszT84

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Kupiony blisko czy z przesyłką daleko od Ciebie?

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

MariuszT84 Warszawa
Niestety przesyłka. Być może będę zmuszony oddać na gwarancję, ale nie wiem co wtedy będzie filtrowało akwarium :(

MariuszT84

MariuszT84 napisał(a):Niestety przesyłka. Być może będę zmuszony oddać na gwarancję, ale nie wiem co wtedy będzie filtrowało akwarium :(
No właśnie. Na boku głowicy po otworzeniu kubła powinna być kwadratowa zaślepka pasująca pióropuszami do reszty (od strony gdzie jest komora wirnika), sprawdź czy jest dobrze dociśnięta do kanału wirnika.

Krzysztof Radziszewski

Podstawowe pytanie :

Kiedy były czyszczone węże ,wirnik i krućce wlotu i wylotu na głowicy ?

To są najbardziej newralgiczne miejsca jeśli chodzi spadek przepływu.

Z drugiej strony filtr ma raptem 4 miesiące trochę ciężko mi uwierzyć ze się aż tak zasyfil ... ja takie czyszczenie robie w filtrach swoich raz na 6-7 miesięcy czyli węże ,winrik ,krucce .

Ze ze po wyłączeniu filtra na czas karmienia filtr się nie uruchamia ,a znaczy nie pompuje wody to ewidentnie wina zapowietrzenia .

akwaAmator

Akwaria

MariuszT84 Warszawa
Hej. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mimo, że akwarium ma kilka miesięcy to Wasze podpowiedzi zmotywowały mnie żeby przeczyścić nie tylko filtr, ale też węże. Nie wiem co dokładnie pomogło, może wszystko po trochu. Nic nie było super mocno zabrudzone. Nadal mam problem z zassaniem wody z akwarium do pustego filtra, ale jak to się wreszcie udało to już filtr działa prawidłowo. Jeszcze go nie wyłączałem na karmienie ryb, nie chciałem sobie robić problemu na noc. Wrócę z delegacji to znowu będę się z tym siłował.

Wielkie dzięki za podpowiedzi!

MariuszT84

MariuszT84 napisał(a):Hej. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mimo, że akwarium ma kilka miesięcy to Wasze podpowiedzi zmotywowały mnie żeby przeczyścić nie tylko filtr, ale też węże. Nie wiem co dokładnie pomogło, może wszystko po trochu. Nic nie było super mocno zabrudzone. Nadal mam problem z zassaniem wody z akwarium do pustego filtra, ale jak to się wreszcie udało to już filtr działa prawidłowo. Jeszcze go nie wyłączałem na karmienie ryb, nie chciałem sobie robić problemu na noc. Wrócę z delegacji to znowu będę się z tym siłował.

Wielkie dzięki za podpowiedzi!

Krzysztof Radziszewski

Sacrum Lublin
Pokaż więcej zdjęć wlot/wylot do akwa.
Masz długie węże, za długie. Może powietrze jest gdzieś w 'zakolach'.

Sacrum
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Lublin

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11293
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 776
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1618
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6762
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
IMG_4957.jpeg

zapowietrzanie eheim 2215

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2404
Hej Panowie! Pytanie taktyczne: Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;) ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4812
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 492
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1603
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1249
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1003
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 201 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 200 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.