Twardość wody a makroelementy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Twardość wody a makroelementy

Liczba wyświetleń: 1845·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy warto w akwarium ustawic parametry Kh=0 i Gh=5-6 przy pH=6,6?
Przy takich parametrach co z dozowaniem CO2? Wedlug tabelki i wzorow pH/kH CO2=0 ppm
Jak powyzsze parametry mogą wplynac na poziom makroelementow (NO3, PO4 i K)?
W swoim akwarium uzywam wody RO + soli stad mam mozliwosc sterowania parametrami i szukam najbardziej optymalnych warunkow dla swojego zbiornika.
Dziekuje za pomoc.

radh
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Warto utrzymywać niskie wartości GH. przedział który podałeś uważany jest za najbardziej optymalny, co do KH0 też wg mnie nie ma problemu tylko trzeba uważać z CO2 bo w takich warunkach rozpuszcza się bardzo dobrze w wodzie (niskie pH i KH). Twardość ogólna i węglanowa oraz nie wpływa bezpośrednio na stężenia NPK jednak może mieć wpływ na bakterie nitryfikacyjne i denitryfikacyjne, a te z kolei na przemiany związków azotowych. Natomiast niskie twardości powodują to, że nie musisz trzymać wysokich stężeń NPK oraz mikroelementów ponieważ w miękkiej wodzie rośliny są w stanie pobrać składniki pokarmowe z dużo niższych poziomów.

novolab
Ranga: Zainteresowany tematem

Daj kh 1 lub 2 ponieważ to daje Ci bufor stabilizujący pH w akwarium, bez tego będziesz miał duże wahania pH co źle wpłynie na zwierzęta.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2507
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5955
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 27935
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246670
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37742
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1666
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1493
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15815
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Wysokie pH wody

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2649
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH? Woda kranowa pH 7,4 Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5 Akwarium 45l Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3766
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Statystyki

Ten temat przegląda 560 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 559 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.