Start 200L - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Start 200L

Liczba wyświetleń: 2578·Odpowiedzi: 5
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.

18 lip 2019, 23:43 Start 200L  (#1)  

Hej,

po pół roku trzymania akwarium w dziwnym miejscu żona wreszcie pozwoliła ustawić je od zera w centrum salonu :)
Tak więc w Niedziele (18.07.2019) wystartowałem ze swoim pierwszym akwarium roślinnym "z prawdziwego zdarzenia".

Trochę o samym baniaku:

akwarium: 100x40x50

oświetlenie - 2x AQUAEL 16W sunny led, 1x T8 Narva oceanic light 5000k (1950lm), 1x noname 6500k,
9h od 11 do 20

Filtracja: Aquanova NCF-1500 (filtr kupiłem razem z akwarium, za grosze i od pół roku działa bez zarzutu)

Temperatura: 28'c (grzałka 150W) - nie za dużo ? termostat jest ustawiony na 26

Podłoże: z tyłu, głęboko pod kamieniami jest kilka cm starego (3-4 miesiące) podłoża aqua substrat pro wymieszanego ze żwirkiem, na to nowe pro 6l, a następnie 9l amazonia II (na całej powierzchni)

CO2 - butla + dyfuzor (podstawowy zestaw z roslinyakwariowe.pl) - chyba trochę przesadziłem bo wskaźnik jest bardzo blado zielono- żółty

Woda: 100% kranówa + filtr z poprzedniego akwa - wylana woda, przeczyszczona puszka i zalana wodą ze starego akwa
parametry kranu:
ph 7,4
kh - 11
gh - 15

parametry akwarium
ph - 6,8
kh - 7
gh - 7
NO3 ~10 (bardziej mniej niż więcej od 10)
NO2 0,05 (tu również mniej niż więcej :P )

Wszystkie testy wykonane zoolekiem

nawożenie Aqua art:
- Carbo - według zaleceń
- K+ - według zaleceń
- safe water - według zaleceń (przy starcie i podmianach)
mam również Ferro+ i Macro RED - na razie nie podaję
Seachem:
- Stability - według zaleceń + ciut więcej

Żyjątka - brak (docelowo duuuużo neonów, krewetki (jeżeli się da), jakieś kosiarki, bardzo ewentualnie samiec bojownika dla rocznej córki, która robi woooow jak widzi ta rybkę)

Rośliny:
-Micranthemum Monte Carlo - moja największa bolączka bo już kilka sadzonek gnije porządnie
-Ludwigia mini sp. super red - jak na razie ma się ok, zaczynają liście ładnie się wybarwiać, kilka listków białych
-Alternanthera reineckii Rosanervig - zgłupiałem czy to ta na środku akwa czy po prawej na górze (ze zdjęcia) - jedna z nich była jako gratis.
-Eleocharis parvula - jak narazie jedna/dwie sadzonki gnija, reszta jest ok
-Bacopa monnieri
-Didiplis diandra
-Hemianthus micranthemoides
-Hemianthus callitrichoides Cuba
-Glossostigma elatinoides
-Rotala wallichii - górne "liście" robią się czerwone
-Bacopa japan - jedyna roślina z koszyka
-Mech Flame moss - 2 porcje między dużymi kamieniami
wszystkie rośliny z roslinyakwariowe.pl

No i teraz kilka pytań:

1. filtr, mam tylko kubełkowy i w miarę możliwości nie chcę dokładać wewnętrznego (mam eheima ale szpeci a miało być tak pięknie) czy to wystarczy ? w środku, 4 kosze, 1 gąbka, 1 wata, 1 ceramika, 1 zeolit+stary węgiel.
2. temperatura, mam 28 stopni, termostat ustawiony na 26 i teraz pytanie, zmniejszać termostat czy to i tak wina światła ?
3. Czy wylot filtra (kielich szklany jak na zdjęciu)może być ustawiony na przednią ścianę akwa ? Ta plastikowa pokrywa nie pozwala na wiele więcej...
4. Najważniejsze - część roślin (kilka sadzonek monte carlo i ze dwie Eleocharisa) gnije, widzę, że zaczynają puszczać boczne białe korzenie, na dzień dzisiejszy już dosyć długie. co jest nie tak ? powinienem zacząć nawozić czymś dodatkowo poza potasem i carbo?

To akwa ma być taką perełką, z powodu prowadzenia firmy, w której tyram jak wół (a miałem siedzieć i dowodzić) nie mam czasu na wiele przyjemności więc chociaż to niech cieszy oko i daje motywację :)

Z góry dziękuję za pomoc i postaram się nie męczyć pytaniami, które są zadawane co chwila za wyjątkiem powyższych :) . Chciałem na świeżo uzyskać info.

Filip92
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 lip 2019, 23:52 Re: Start 200L  (#2)  

Hej.
Co to za kamienie/skały? Sprawdzałeś czy wapienne?

Majkel82
Ranga: Aktywny użytkownik

19 lip 2019, 00:05 Re: Start 200L  (#3)  

Były 4 próby z kamieniami ,po 100 kg każda (wszystko kosztowało około 80zł) ... za 4 razem po tygodniu w kieliszku nic się nie zmieniło więc zakładam że są obojętne.

Oczywiście zalane również octem.

Filip92

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

19 lip 2019, 00:51 Re: Start 200L  (#4)  

Siemka,
Na początek data (a dokładnie dzień) rozpoczęcia jest
Filtr ok tylko ten zeolit i stary węgiel wywal bo nigdy nie wiadomo ile to pracowało. Możesz dać w ten kosz jeszcze jedną gąbkę według uznania jaka byle nie za drobna.
Rośliny jeśli gniją ale wypuszczają korzenie to ewentualnie przy podmianach odsysaj delikatnie to co się da a resztę zostaw w spokoju. Skoro podajesz CO2 (bez zwierząt nawet jeśli indykator będzie żółty nic się nie stanie) w jakim celu podajesz "Carbo"? Wylot może być ustawiony na przednią szybę, choć lepiej żeby powodował ruch kołowy w zbiorniku. Termostat zmniejsz na 24°C i jeśli po kilku dniach temperatura nie spadnie to sprawdził/wymienił bym grzałkę
Pozdrawiam.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

19 lip 2019, 01:14 Re: Start 200L  (#5)  

Zarówno zeolit i wegiel jest mój z poprzedniego akwa, ma kilka miesięcy jak reszta mediów w filtrze. Mimo to wywalić ? Sam jeden kosz ceramiki to nie za mało ?
Carbo widziałem w wiekszosci poradników i tematów na forum razem z co2 więc tego się trzymam...
Wylot jest lekko pod kątem więc zadanie ruchu kołowego spełnia ładnie.
Docelowo grzałka będzie przepływowa ale zrobię jak mówisz.
A co z bocznymi białymi korzeniami u roślin, nawozy ?

Filip92

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

19 lip 2019, 13:24 Re: Start 200L  (#6)  

Jeśli to ma być zbiornik roślinny to zeolit nie jest Ci potrzebny bo rośliny potrzebują NO3, a węgiel wymienia się max po 4tygodniach (podobno Seachem carbon wytrzymuje dłużej) jeśli ma oczyszczać wodę. w innym wypadku (po dłuższym czasie) będzie służył jako biologia ale może odstawać to co zaadsorbował. Więc ryzyk, fizyk ale lepiej wymienić.
Więcej niż kosz ceramiki w jednym filtrze, według mnie jest przerostem nad formą. W roślinnym zbiorniku ważniejsza jest mechanika, rośliny zrobią resztę. Zresztą na gąbkach również osiadają bakterie, w podłożu, na roślinach, na dekoracjach także.
A co do nawożenia i nie tylko, to polecam wątek naszego forumowego kolegi Godween'a:
https://roslinyakwariowe.pl/artykul ... otowo.html

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

akwarium.png

Zakładanie akwarium roślinnego 200l

dawidm w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6144
Cześć, chciałbym poprosić o poradę odnośnie założenia akwarium roślinnego z niewielką ilością ryb. Moje akwarium ma wymiary: 100x40x50 200l. Sprzęt, który aktualnie posiadam: Ośiwetlenie: 2x SYLVANIA ...
YouTube

Zakładanie akwarium 200l

Qwasir w Szkło i meble · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 8777
Witam serdecznie. W ciągu najbliższych 2 tygodniu mam w planach założyć swoje drugie akwarium, tym razem będzie to 200l, tradycyjne 100x40x50. Mam pewne przemyślenia po doświadczeniach z pierwszym 50...
IMG_20210916_224226.jpg

Start podzielony na etapy

lebson w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3634
Witam mam pytanko odnośnie startu akwarium czy mogę podzielić na etapy a mianowicie jutro planuje ułożyć aranżacje, wysypać podłoże oraz podłączyć filtr, grzałkę itp. Dodam tylko rośliny pływające ( r...
IMG_20210502_202802.jpg

Nano 8L - dry start i kompletowanie osprzętu

pk77 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4444
Witam. Postanowiłem założyć akwarium metodą dry start. Podłoże to Platinum Soil, światło - Aquael Plant Leddy Smart 2, 6W. Zbiornik rozwija się od około miesiąca. Miałem mały problem ze schnącym monte...

Start akwarium ...woda

rudson w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1880
Część Może głupie pytanie ale skąd bierzecie wodę destylowaną na start akwarium? Kupujecie czy jakoś zbieracie z własnego filtra RO? Będę startował z 240 litrami i się zastanawiam skąd wziąć tyle...

Przesiadka z 54l na 120-200l

magicarp w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3106
Cześć, Powoli przygotowuję się do urządzenia większego baniaka. Chciałbym się jednak mimo wszystko poradzić. Dotychczas używałem aktywnego podłoża H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS ale nie jestem z n...

Stare podłoże a start akwarium

Sola13pl w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3379
Witajcie! Mam problem z moim głównym akwarium - niestety się rozszczelniło. Planuje przenieść rośliny i część życia do drugiego mniejszego (1/3 tamtego), resztę ryb oddam. Następnie chce spróbować w s...

Start 120l na Darksoil

Groszek6 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2943
Hej, Planuje wystartować od nowa akwarium, tym razem na aktywnym podłożu. Miałem rok na substracie podzwirowy i generalnie obeszło się bez problemów, po prostu znudziła się aranżacja. Tym razem będzie...

Suchy start z roślinami invitro

pi3cho82 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3082
Witam, Czy ktoś ma doświadczenia z wykorzystaniem roślin invitro przy metodzie suchego startu? Mam na myśli głównie epifity typu anubiasy, bucephalandry, Czy te rośliny sobie poradzą? Pozdrawiam...

Start Akwarium 150x40x50 [faza przygotowań]

szeri w Szkło i meble · Odpowiedzi: 119 · Wyświetlenia: 53505
Cześć wszystkim, Ustaliwszy już, że regał wytrzyma postawienie na nim akwarium przechodzę do założenia osobnego wątku dla nowicjusza odnośnie osprzętu. 1. Planuję zakupić baniak 150x40x50 pod wymiar ...

Statystyki

Ten temat przegląda 315 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 315 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.