Problem z Ważkami w akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z Ważkami w akwarium

Liczba wyświetleń: 4902·Odpowiedzi: 7
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

20 cze 2019, 10:09 Problem z Ważkami w akwarium  (#1)  

Cześć!
Już wiem, że w akwarium grasują mi ważki. W ostatnim tygodniu padły mi dwie krewetki: red sakura i filtrująca i za każdym razem w niedalekiej odległości znajdowałam nową ważkę.
Jak się ich pozbyć? Trzy tygodnie temu widziałam jak ważka atakowała mi krewetkę i od razu ją odłowiłam.
Tak jak mówiłam, co kilka dni pojawia się nowa w akwarium i nie mam już pomysłu jak sobie z nimi radzić.
Jest jakiś sposób na ważki? Czy czeka mnie całkowity restart? Jeżeli tak to co wtedy z krewetkami? Akwarium mam od marca i dopiero się uczę.

Dodaję również zdjęcie sprzed kilku tygodni kiedy to pierwszy raz odkryłam nowego "mieszkańca".

Przy ostatnim sprzątaniu akwarium kiedy znalazłam martwą filtrującą od razu zrobiłam też testy:
NO2 -0,025
NO3- między 20 a 50 (nie dało się jednoznacznie wskazać)
PH 7,5 -> 8,0
Fosforany 0,5-> 0,1

Przy okazji zapytam czy te wyniki są ok? Na razie korzystam z testów Zoolek. Podmiany wody robię średnio co tydzień lub półtorej tygodnia. Za każdym razem również odmulam dno.

MarMar
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Siemka,
Niestety ale restart nie pomoże a jedynie odławianie intruzów. Może mieszkasz w okolicy zbiornika wodnego i ważki składają jaja w akwarium? Krewetki mogły paść z powodu wysokich poziomów azotynów i azotanów. Dodajesz bakterii (np. Seachem Stability) przy podmianach?

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Nie dodawałam bakterii. Co do restartu, chciałam go zrobić ponieważ muszę wymienić podłoże. To co mam mi nie pasuje i chciałabym dodatkowo wymienić rośliny. Zaczynając kupiłam to co polecali w zoologicznym. Żwir w większości był jako dodatek przy składaniu zamówienia na akwarium. Wtedy JesCze nie wiedziałam czy chce ryby czy krewetki. Chyba, że da się wykonać te operację bez restartu :)

Co do zbiornika to są niedaleko zbiorniki retencyjne ale akwarium jest zamknięte pokrywą. Raczej małe szanse, że larwy dostały się z wodą. Tu bardziej obstawiam moczarkę albo pokrzywy ale one były suszone i moczone we wrzątku.

Czyli rozumiem, że wyniki które mi wyszły z testów wymagają uwagi? Jak obniżyć te poziomy bo na forach piszą różnie i ciężko stwierdzić jak najlepiej to zrobić.

MarMar

MarMar napisał(a):Nie dodawałam bakterii. Co do restartu, chciałam go zrobić ponieważ muszę wymienić podłoże. To co mam mi nie pasuje i chciałabym dodatkowo wymienić rośliny. Zaczynając kupiłam to co polecali w zoologicznym. Żwir w większości był jako dodatek przy składaniu zamówienia na akwarium. Wtedy JesCze nie wiedziałam czy chce ryby czy krewetki. Chyba, że da się wykonać te operację bez restartu :)

Co do zbiornika to są niedaleko zbiorniki retencyjne ale akwarium jest zamknięte pokrywą. Raczej małe szanse, że larwy dostały się z wodą. Tu bardziej obstawiam moczarkę albo pokrzywy ale one były suszone i moczone we wrzątku.

Czyli rozumiem, że wyniki które mi wyszły z testów wymagają uwagi? Jak obniżyć te poziomy bo na forach piszą różnie i ciężko stwierdzić jak najlepiej to zrobić.
Wykrywalne NO2 wskazuje na niestabilną biologię lub zbyt słabą filtrację w stosunku do obsady. To moczarkę z rzeki/stawu brałaś? W takim przypadku mogłaś przynieść jaja sama wraz z roślinami. A podłoże czemu Ci nie pasuje?

Krzysztof Radziszewski

Mam 10 krewetek w tym jedną filtrującą. Akwarium ma 30 litrów i aktualnie chodzą dwa filtry bo jestem na etapie zmiany. Nowy to Pat mini. Więc pytanie czy to za słaba filtracja czy niestabilna biologia. W takiej sytuacji jak wyregulować biotop? A podłoże chciałabym wymienić ponieważ na tym co mam nie widać ważek a po drugie podobają mi się akwaria z ciemnym podłożem (popełniłam błąd i zamiast zrobić to od razu to dałam się namówić na taki kolor żwiru). Źle się chyba do zakładania akwarium zabrałam i teraz muszę zmienić to co jednak mi się nie podoba i naprawić to co szwankuje :)

MarMar

MarMar napisał(a):Mam 10 krewetek w tym jedną filtrującą. Akwarium ma 30 litrów i aktualnie chodzą dwa filtry bo jestem na etapie zmiany. Nowy to Pat mini. Więc pytanie czy to za słaba filtracja czy niestabilna biologia. W takiej sytuacji jak wyregulować biotop? A podłoże chciałabym wymienić ponieważ na tym co mam nie widać ważek a po drugie podobają mi się akwaria z ciemnym podłożem (popełniłam błąd i zamiast zrobić to od razu to dałam się namówić na taki kolor żwiru). Źle się chyba do zakładania akwarium zabrałam i teraz muszę zmienić to co jednak mi się nie podoba i naprawić to co szwankuje :)
Niby filtracja ok, więc trzeba by było popracować nad biologią czyli albo czekać na stabilizację albo wspomóc się bakteriami przy podmianach.

Krzysztof Radziszewski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
MarMar napisał(a):Mam 10 krewetek w tym jedną filtrującą. Akwarium ma 30 litrów i aktualnie chodzą dwa filtry bo jestem na etapie zmiany. Nowy to Pat mini. Więc pytanie czy to za słaba filtracja czy niestabilna biologia. W takiej sytuacji jak wyregulować biotop? A podłoże chciałabym wymienić ponieważ na tym co mam nie widać ważek a po drugie podobają mi się akwaria z ciemnym podłożem (popełniłam błąd i zamiast zrobić to od razu to dałam się namówić na taki kolor żwiru). Źle się chyba do zakładania akwarium zabrałam i teraz muszę zmienić to co jednak mi się nie podoba i naprawić to co szwankuje :)
Niby filtracja ok, więc trzeba by było popracować nad biologią czyli albo czekać na stabilizację albo wspomóc się bakteriami przy podmianach.

A jakiej firmy bakterie są dobre?

MarMar

MarMar napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):

A jakiej firmy bakterie są dobre?
Tetra Bactozym, Seachem Stability, Microbe lift Special blend (śmierdzą gnojówką ale działają), Nitrivec, Prodibio biodigest. Do wyboru do koloru.

Krzysztof Radziszewski

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198218
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1692
Miłego oglądania &t=&t=
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70286
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
20250531_094104.jpg

Robaki w akwarium

kubus____123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1868
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4726
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...

Obsada akwarium 63l

ormiel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3777
Posiadam akwarium 63l. Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6042
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Zbrojnik terroryzuje akwarium

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2464
Witam, Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500. Obsada: 6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku 4 danio 6 brzanek wysmuklych Kilka krewetek 1 zbrojnik pospolity... No i właśnie... Syn ż...

Krewetki w 8L "akwarium"?

pk77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1916
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3972
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Statystyki

Ten temat przegląda 290 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 290 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.