Sposób na umocowanie korzenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sposób na umocowanie korzenia

Liczba wyświetleń: 4239·Odpowiedzi: 8
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
adid0s Częstochowa
Siemka,
Mam korzeń i trochę zarośnięty mchem który ma mały pień ale gałęzie się rozchodzą w stronę akwarium i go tak przeważa. Przypiąłem go do kamienia i tylko trochę lepiej bo nie przewraca się sam tylko gdy coś jest podłożone pod kamień, no w dalszym ciągu go przeważa ale stabilniejszy jest. Myślałem by zrobić taką płytę betonową, większość piasku zetrzeć by nie było tego w akwarium i porobić dziury i jako tako by się mogło trzymać. I teraz czy by to wypaliło czy bo dalej przeważało, może jakieś inne sugestie ?

adid0s
Ranga: Początkujący

Miasto: Częstochowa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
adid0s Częstochowa
Tak wygląda

adid0s

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Siemka,
Jak grubą masz warstwę piasku na dnie?

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

adid0s Częstochowa
Z 2cm ale korzeń z tym kamieniem co na nim stoi miał być przysypany ale nie jest to za stabilnie bo lekko ruszę i zaraz się cały piasek usypuje

adid0s

adid0s napisał(a):Z 2cm ale korzeni z tym kamieniem co na nim stoi miał być przysypany ale nie jest to za stabilnie bo lekko ruszę i zaraz się cały piasek usypuje
Zamiast kamienia możesz użyć np. kawałka pleksi i albo do niego przykleić korzeń lub przykręcić nierdzewną śrubą od spodu, tak by łebek nie wystawał ponad powierzchnię tafli pleksi. Tak zamocowany korzeń możesz położyć na gołym szkle i przysypać piaskiem.

Krzysztof Radziszewski

adid0s Częstochowa
O spróbuję, lepszy pomysł niż mój z betonem. Dzięki wielkie

adid0s

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Beton musiałbyś impregnować bo wydzielał by szkodliwe substancje do wody, zmieniając jej parametry, trując faunę oraz florę.
adid0s napisał(a):O spróbuję, lepszy pomysł niż mój z betonem. Dzięki wielkie

Krzysztof Radziszewski

Możesz też przymocować do nawierconej podstawy korzenia jakiś kamień za pomocą trytrytek. Zawsze taniej niż metoda z pleksi. :wink:

szukamiszukam
Ranga: Zainteresowany tematem

salava8 Kraków
Zobacz 0:49 :wink:

salava8

Miasto: Kraków

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

DOOA Terra Plate - sposób na epifity w paludarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3474
Zapraszam do obejrzenia, podoba się Wam taka dekoracja? I oczywiście czekam na pierwsze projekty DIY. Link: https://dooa.jp/en/products/2020/02/terra-plate/
YouTube

Patent na mocowanie Microsorium do korzenia.. może klej?

mar2509 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6954
Witam ,szukam sposobu na mocowanie szczepek microsorium do grubego korzenia, będzie go sporo więc nitka raczej odpada. Szukałem kleju do epifitów Seachem ale nie da się go kupić w internecie (bynajmni...

Klejenie korzenia do kamienia - za mała wytrzymałość

rekordarek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6252
Przykleiłem korzeń mangrowca do płaskiego kamienia który służy korzeniowi za podstawkę. Wata + kropelka. Niestety po kilku dniach w wodzie spoiwo oddzieliło się od korzenia, została na nim cienka wars...

Jak widzicie ustawienie tego korzenia?

bobi200 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 13323
Groźnie się zrobiło, moderator rozlicza z osiągnięć akwarystycznych to niech się coś dzieje ;) Moderacja: Moderatorka 8) Zakładam kostkę 30, ma być w stylu nature. Rozgałęziony korzeń obrośnięty ...

Problem z ustawieniem korzenia

BB w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6424
Dorwałem dość ciekawy korzeń, którym chciałbym "wypełnić" zbiornik 60x30x36cm. W grę wchodzą dwa ustawienia jak na poniższych zdjęciach. Mam zagwozdkę które ustawienie wybrać i jak zaaranżow...

Indentyfikacja korzenia - probem.

Kalejdoskop w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3153
Witam, czy ktoś z was może wie jak nazywają się korzenie, które mam w zbiorniku ? Mam zalany zbiornik jakieś 6 tygodni, z barwieniem wody od korzeni sobie poradziłem, ale największy problem stwarza mi...

Mocowanie korzenia za pomocą przyssawek

kazujama w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2559
Posiadam dość duży korzeń Red Moor i z racji jego gabarytów nie mam możliwości go gotować ani namaczać (odpada też obciążania go kamieniami z racji roślin które będą do niego przymocowane) więc wpadłe...

żywica z korzenia.

Be-Pio w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Witam Do nowej aranżacji zamierzam wykorzystać ciekawy korzeń.Jednak dosyć intensywnie pachnie żywicą - prawdopodobnie jest to tzw. sosna bagienna - czyli drewno sosny z mokradeł. Na ile uwalniające...

Preparowanie korzeni drzew iglastych.

Rafał (bober) w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 54 · Wyświetlenia: 13125
Słyszałem że da się wsadzić do akwa zwykły korzeń.Niestety nie wiem jak go preparować!Jak ktoś by mógłby mi powiedzieć ,jak co gdzie, to był bym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam

Sposób na czyszczenie Heńka?

thaz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2432
Witam, przez około 1.5 tygodnia zmuszony byłem korzystać ze słabego filtra kaskadowego - który wywoływał bardzo mały obieg wody. Co za tym idzie, na trawniku z Heńka zauważyłem wczoraj sporo osa...

Statystyki

Ten temat przegląda 325 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.