Ikra Gurami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ikra Gurami

Liczba wyświetleń: 2115·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 maja 2019, 13:27 Ikra Gurami   (#1)  

Witam, od jakiś 3 dni zauważyłem że moje Gurami zbudowały sobie pieniste gniazdo a od dwóch dni samiec uważnie pilnuje ikry, i teraz pytanie, co zrobić, piana zniknęła a została tylko przezroczysta ikra która od dwóch dni unosi sie na powierzchni w jednym punkcie.
Po jakim czasie następuje wylęg i po czym poznam że z ikrą jest coś nie tak?

GulSoon
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

05 maja 2019, 15:11 Re: Ikra Gurami  (#2)  

Już po 24h.

Jeśli gniazda już nie ma - możesz odłowić samca (wcześniej robimy to z samicą).
Poczytaj dokładnie jak wygląda ich tarło:
http://www.akwarium.net.pl/wiki/Tarło_gurami_mozaikowych
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Image1678372888.067244.jpg

Gurami

KrzysieKylo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1066
Witam, czy ktoś pomoże rozróżnić płeć u tych osobników? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :) Image1678372888.067244.jpg Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Kirysek spiżowy - ikra na szybach i roślinach... co dalej?

strong07 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7058
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...

Czy to Ikra pielęgnicy miodowej

Artuss811 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5066
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg

Gurami mozaikowy płeć

19yanaz90 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2793
Proszę o pomoc w identyfikacji płci, nie wiem czy to parka czy nie, trochę się różnią od siebie, ale nie jestem pewny. Dla mnie wyglądają na 2 samice. Rybka nr 1 jest trochę ogólnie większ, czasami, s...

Co zrobić z ikrą otoska?

Scenery Stone w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2880
Cześć, Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...

Gurami - biała narośl

makaveli12382 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1953
Cześć. Co to może być? Zaznaczam że nie mam możliości izolatki. Inna obsada w porządku. Nie zauważam jakis dziwnych znaków. Sory za jakiś zdjęcia ale ciężko wyłapać. Pozdrawiam

Neon simulans a gurami dwuplamy.

Tommi w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4391
Witam, Czy ktoś z szanownych forumowiczów trzymał te dwa gatunki razem? Plan był taki aby wybrać jeden gatunek ławicowy i coś większego, żeby rybcie pływały w ławicy, a nie każda w swoją stronę. Z ta...

Co to za nalot czy to ikra

ryba zdzisu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 5077
Dzisiaj rano zauważyłem że mój samiec i samica głupika jakby się zapładniały tak obok siebie pływały jeden do góry nogami to zdarzało się wcześniej i około 11.30 dziś zauważyłem taki nalot nie wiem co...

Ikra - rozpoznanie

kamil2477 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1940
Witam, prośba o pomoc w identyfikacji ikry. Obsada: Gupiki Kiryski Panda Kosiarki Ślimaki tylomelanie Krewetki amano Resized_20190122_111149_9745.jpeg

Osowiały gurami mozaikowy

ciabatta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1550
Witam Od trzech dni jeden z gurami pływa cały czas przy górze. Do tego jest osowiały oraz można zauważyć powiększony brzuch. Nie chce jeść. Pozostałe gurami zachowanie wygląd ok.

Statystyki

Ten temat przegląda 223 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 223 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.