|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, załączyłem 3 dni temu 12 l akwarium typowo roślinne w którym będę trzymał 6 rybek bystrzyk amandy i krewetki redki. Napędza go filtr kaskadowy HBL-701 600 L/H a oświetla 3 halogeny Led razem 27 w 2300lm barwa zimna . Akwarium bez Co2, ale zastanawiam się nad bimbrownia. Rośliny wybierałem takie, zeby nie było co2, ale pytanie jest takie. Co mam teraz zrobić, bo dopiero po 3 dniach okazało się przypadkiem, ze rośliny pobierają składniki z podłoża a nie z toni. A są to takie Eleocharis Parvula, Alternanthera Reineckii sp. MINI, Ammania sp BONSAI rotala DUŻY, Bacopa monnieri DROBNOLISTNA, Hygrophila sp. ARAGUAIA lancea, Ludwigia Arcuata WĄSKOLISTNA, Ludwigia Mini sp. Super Red. I zastanawiam się nad ziemia ogrodową bo chyba innej wersji nie biorę pod uwagę jeśli chodzi o osmocate bo bym musiał obsadzić całe dno i nie wiem ile by było w toni tych nawozów, ale jestem otwarty na propozycje. A podłoże to żwirek drobny 0,8-1,4. Prosiłbym o szybka odp. bo w pn biorę się za podłożenie ziemi.
-
wojtekszuminski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Akwarium 12 l ?
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Tak przecież napisałem... 
-
wojtekszuminski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wojtekszuminski napisał(a):tak przecież napisałem... 
Przy tej ilości światła i bez co2 będzie sam glon. Te rośliny to same pobiorą z toni a pod korzenie możesz włożyć pałeczki.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Takie 12l akwarium dla bystrzyków to dla pary tylko kotnik. Akwarium za małe. Poczytaj o tych rybach. Jak dla mnie żadne się tam nie nadają. Upychanie ryb do takich mikro akwariów to same kłopoty a dozowanie przy takim świetle nawozów i CO2 będzie niezbędne. Przy tej pojemności łatwo o zachwianie czegokolwiek więc jeśli nie masz doświadczenia to się zameczysz jego prowadzenie. Osobiście wróciłbym do początku i zastanowił czy możesz pozwolić sobie na coś większego (im większe akwarium tym więcej możliwości co do ryb ale i koszty rosną) czy na 100% zostajesz przy obecnym litrażu ale z żyjątek to krewetki, slimaki napewno nie ryby. Dojdzie 5cm podłoża (by rośliny mogły się ukorzeniać) to z 12l zostanie "szklanka" wody.
-

zmijka85
●
Co do akwarium to posiadam 160 już dłuższy czas a wiec jakieś doświadczenie mam. A takie sobie założyłem na biurku podejrzewałem ze za małe dla rybek ale co to za akwarium bez ? Powiedzcie mi jeszcze co to za pałeczki pod te korzenie i jak je dam to czy osobno nawozić solami i mikro ?
-
wojtekszuminski
●
Znalazłem coś takiego Azoo FERTI-STICK 30szt PAŁECZKI POD KORZENIE będzie dobrze ? A może Nawóz kulki gliniano-torfowe będzie taniej ... i jeszcze znalazłem BIOPON PAŁECZKI NAWOZOWE-ROŚLINY BALKONOWE co wychodzi dużo taniej jeśli chodzi o pałeczki.
-
wojtekszuminski
●
Nie każde akwarium ryby mieć musi tym bardziej gdy jest dla nich za małe. Co do nawożenia albo zmniejszyć światło do ok 360lm (wtedy CO2 zbędne) i założyć mikro Low-tech (na ziemi i ewentualnie odrobinę kulki GT) nawożąc delikatnie makro w płynie. Druga opcja to i tak nie przekraczałbym max 1000lm a do tego obowiązkowo CO2 i można kombinować z jakimś żyznym podłożem a i pewnie nawożenie też potrzebne, mały zbiornik to i częste przycinki bo i brak miejsca dla roślin.
-

zmijka85
●
Znalazłem jeszcze coś takiego Easy-Life ROOT STICKS pałeczki nawozowe są o połowę tańsze od azoo. co do oświetlenia to zastanawiam się nad regulatorem jasności i chyba podziała. Nad co2 pomyślę a co do podłoża to zastosuje kulki i pałeczki biopon najtańsze rozwiązanie. a wygląda to tak na razie.
-
wojtekszuminski
●
Wpadłem na taki pomysł. Kupie profil aluminiowy radiator a w nim zamontuje sam moduł świetlny z żarówki 12 v i do tego potencjometr dodam do tego parę pasków led koloru czerwonego i niebieskiego i zielonego bo na tych diodach credd się zupełnie nie znam. Co wy na to ? A z tego powodu że wizualnie oświetlenie mi się nie podoba.
-
wojtekszuminski
●
Ja bym zrobił z tego baniaka krewetkarium z korzeniem i mchami. Ewentualnie z jednym bojownikiem żeby coś pływało. Przy takiej obsadzie nie potrzebujesz grzałki, napowietrzania i CO2 czyli zyskasz trochę miejsca w akwarium. Do oświetlenia prawdopodobnie wystarczy jedna z tych wiszących lampek. pozdrawiam Robert
-
bobi200
●
- Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki
Krewetki będą ale kusi mnie zęby wsadzić tam małe rybki. Chciałem mieć rośliniaka stad taki pomysł. Co do grzałki leży z tyły a wiec nie przeszkadza. A oświetlenie jedną lampka było by za słabe tak myślę bo miałem w krabaruim i starczyło do oświetlenia trawki ale Ludwigia Mini sp. Super Red nie rosła. Tak to wyglądało. Kraby pozdychały i teraz jest inne akwarium.
-
wojtekszuminski
●
To co Ty wyprawiasz to proszenie się o glonarium.
-

Rfck
●
Dlatego zamontuje potencjometr żeby przyciemnić jak coś wyjdzie, jak na razie Bacopa monnieri DROBNOLISTNA po 4 dniach urosła dwukrotnie a Ludwigia Arcuata WĄSKOLISTNA odbiła ładnie reszta stoi glona jak na razie brak.
-
wojtekszuminski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Powiedzcie mi o co chodzi w dużym akwarium mam poważne niedobory, spowodowane one są pobytem w szpitalu. Objawy są takie dziury na liściach to potas wlałem go wczoraj 30 ppm albo kosiarka tylko 1. zdeformowane liście to chyba mikro i rośliny stoją w miejscu czyli niedobory azotu i fosforu i takie mam. Wyjaśnię cały czas wlewałem 10 ppm N i 0,5 P i 0,1 fe z intermagu. Ale po pobycie w szpitalu 2 tygodnie nic nie podawałem stąd te problemy jak je zobaczyłem to nie wyglądały tak źle i do tej pory tak wyglądają jak wyżej opisałem. Choć dziury pojawiły się już wcześniej. A teraz moje pytanie czy to możliwe ze przez te niedobory rośliny próbują odzyskać składniki... bo wczoraj wlałem 25 ppm N i 12 P a dzisiaj mierze i wyszło 10 ppm N i 0,6 P testy JBL.
-
wojtekszuminski
●
Tak to możliwe.
-

zmijka85
●
A możliwe że sole po pewnym czasie tracą swoja wartość rozpuszczone ?
-
wojtekszuminski
●
Ogólnie rozrobione nawozy zwykle nadają się do użycia 12miesiecy o ile inaczej nie określa producent, data ważności. Same sole w sobie nie wyparują ale mogą się zepsuć lub zmienić postać (np żelazo wystawione na światło ). Skoro masz testy to można dodać dawkę do słoika z wodą RO i policzyć o ile stężenie podnosi.
-

zmijka85
●
Bo 2 godziny temu dodałem 10 ppm N i 0,6 ppm P a testy na N tak samo pokazuje a P podniósł się o 0,2 i o co chodzi testy maja winę czy sole. Mieszam nowe sole... Nawet sprawdziłem swój kalkulator...
Ostatnio edytowano 29 kwi 2019, 09:09 przez wojtekszuminski, łącznie edytowano 1 raz
-
wojtekszuminski
●
Powiązane tematy
Chcę zrobić delikatny spad. Ilekroć próbowałem usypać lekki spad (powiedzmy 5cm z przodu 10cm z tyłu) to po zalaniu akwarium podłoże się praktycznie zupełnie wyrównywało. Podłoże to JBL Manado, pod sp...
Mam problem ponieważ rośliny które kupiłem nie rosną. Odpadają im listki jeden po drugim. Chcę dokupić takie rośliny z tej oferty: https://allegro.pl/oferta/1-zestaw-latwych-roslin-do-akwarium-gratis-...
Witam zakupiłem dzisiaj w sklepie ogrodniczym keramzyt. Moje przypuszczenia się sprawdziły i keramzyt zwyczajnie nie tonie. Po jakimś czasie moczenia w wodzie on zatonie czy nie ma opcji?
A może są ja...
Planuje restart akwarium ,pod zwirem mam pół roczny substrat (około 5cm) .Co zrobić zeby znutralizować substrat tak bym mógł wykorzystać zwirek ponownie -wiadomo pomiesza się przy wyjmowaniu.Wygotować...
Witam. Na początku chciałbym się przywitać bo jestem tutaj nowy. Ale do rzeczy. Zamierzam założyć akwarium. W sumie czekam aż przyjdzie zamówiony baniak, szafka i pokrywa. W międzyczasie zacząłem szuk...
Witam,
Z przyczyn niezależnych ode mnie zbieram się do likwidacji zbiornika. Zastanawiam się nad jednym... Czy istnieje możliwość utrzymania jakiejś wartości używanej Amazonii przez dłuższy czas po ...
Witam,
Zakupiłam do swojego akwarium podłoże Aquasubstrate II koloru brązowego, niestety kolor jest nie trafiony. Chce zatem zakupic Aquasubstrate II kolor czarny. Czy po wyciągnieciu i wysuszeniu ...
|
|