barwa światla - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

barwa światla

Liczba wyświetleń: 1534·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
majes Przasnysz

19 lut 2004, 12:25 barwa światla  (#1)  

Witam

mam pytanie odnosnie barwy swiatla jaka najlepiej zastosowac na przod akwarium zeby wybarwic ryby i na tyl dla roslin?

Pozdrawiam

majes
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Przasnysz

Eternal Opole

19 lut 2004, 12:31   (#2)  

Generalnie więcej kelvinów na przód, mniej na tył. Zakładając oczywiście, że wszystkie świetlówki maja taki sam, wysoki współczynnik oddawania kolorów. Ale to też kwestia indywidualnego gustu.
Pozdrawiam
Eternal

Eternal
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

rybal Olsztyn

19 lut 2004, 13:54   (#3)  

No cóż, wydaje mi się, że zależy to również od upodobań „kolorystycznych”. Jako ciekawostkę podam, iż w moim eksperymentalnym zbiorniku (1m x 0,6 m x 0,6 m – 340l) mam oświetlenie halogenowe (2 x150W + 18W Osram Flora), a więc niewiele i o barwie żółtej – (3000K halogeny). Uzyskuje jednak bardzo dobre wzrosty zwłaszcza takich gatunków jak: hygrophila (4 gatunki), echinodorus (2 gat.), mech, limnophila, Ludwiga sp, nawet hemianthus zwyczajny się płoży. Dodam, że nawożę tylko Symfonią + K + Mg, bez dodatku CO2. Generalnie rośliny te uzyskują dużo lepsze przyrosty niż w domowym „High- Techu”- np. Hemianthus w domowym ma mniejsze liście i wolniej rośnie….
(Generalną zasadą jest, iż zbiorniki „high-tech” wymagają dużo więcej uwagi i koniecznym jest dopracowanie optymalnego nawożenia mineralnego. Dlatego być może uzyskuje lepsze efekty w eksperymentalnym baniaku).
Tomek

rybal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Olsztyn

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Barwa led, a moc ogólna lampy.

amd w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4414
Cześć, Ostatnio natrafiłem na bardzo ciekawy zbiornik który zmusił mnie do ciekawych przemyśleń odnośnie ilości światła, a kondycji roślin. Zima się zbliża i plan na spore szkiełko w głowie... a wiad...

Umiejscowienie belki/swiatla LED (glebokosc)

Borys w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2832
Od dłuższego czasu (a w zasadzie od zawsze), mam problem z wybarwieniem roslin czerwonych. I kiedys na T5 i obecnie z LEDami. Kombinowalem juz sporo z nawozami, a ze probuje kazdy aspekt dobrze doprac...

6000K czy to dobra barwa w metalohalogenie ?

paweu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 37048
Witam Mam w metalohalogenie żarnik VENTURE MH-DE 70W/UVS/FS/ 6K Mam pewne wątpliwości czy to dobra barwa bo słyszałem, że optymalna to 3-4k Producent sprzedaje również 3 i 4k W akwa rośl...

6500k dwie żarówki a inna barwa

qqrq w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2153
Temat może mało akwarystyczny, ale miałem żarówkę elewacyjną, oznaczoną jako 6500k - cold white, wypaliła się kupiłem taką samą tylko innej firmy i światło już nie jest takie samo (dążę do bardzo zimn...

Pomoc w doborze barwy światla

Przybek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1142
Witam . Potrzebuje rady co do oswietlenia Posiadam zbiornik 450l ( 60cm wysoki )z duzą ilością roślin . Moje oświetlenie to : -sylvania grolux 8500K 54W x1szt -PLANT PRO 54W x2szt -freshwater pro 6600...

Barwa power led

misiekck w Oświetlenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 13529
Witam. Zbieram się do składania oświetlenia na baniak 200l. Planuje budowę lampy power led składającej się z 4 belek (profile aluminiowe wide 32mm). Każda będzie zasilana driverem do 20 diod 1w. Razem...

Wybarwienie ryb a barwa światła

baczek95 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2309
Witam, chciałbym zapytać jaki wpływ ma barwa światła na wybarwienie rybek. Czy przy świetle o spektrum bardziej niebieskim, niebieskie rybki jak neon inessa, gupiki japan blue czy ramirezy electry będ...

Czy szklo przepuszcza cale widmo swiatla świetlówki

szczupak649 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 740
Witam, mam pytanie , czy jeżeli mam swietlówke groulux umieszczoną nad szklanym wzmocnieniem akwarium to całe widmo światła dociera do roślin? Przez szybe sie nie opalimy, dlatego moje pytanie, boje s...

Jak zmniejszyć ilość swiatla

eskafal w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 768
Posiadam akwarium 205 l założone ok 4 miesięcy temu na torfie (przysypanym drobnym 1 mm żwirkiem). Od 1,5 miesiąca woda do podmian to 2/3 RO i 1/3 kranówka. CO2 z butli wysokociśnieniowej. Nawożenie m...

Barwa światła akwarium 72l

Amorath w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 871
Zastanawiam się nad barwą światła świetlówki 24W. W pokrywie będę miał tylko jedną świetlówkę oraz odbłyśnik. Nie wiem jaką barwę światła wybrać tutaj mam listę świetlówek które mogę wybrać do pokrywy...

Statystyki

Ten temat przegląda 1979 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1979 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.