Obliczenie KH mając GH, Ca, MG - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obliczenie KH mając GH, Ca, MG

Liczba wyświetleń: 2227·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Mam test który oblicza GH, Ca i Mg, czy znając te parametry mogę obliczyć jakoś KH czy musze kupić osbny test na KH ?? Czy KH da się w ogóle jakoś wyliczyć? Pozdrawiam

DarekSlim
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Monte Pablo Grudziądz
DarekSlim napisał(a):Witam. Mam test który oblicza GH, Ca i Mg, czy znając te parametry mogę obliczyć jakoś KH czy musze kupić osbny test na KH ?? Czy KH da się w ogóle jakoś wyliczyć? Pozdrawiam
Tak dokładnie nie znam sposobu jak obliczyć...
Natomiast po wartości pH i gh można się domyślić czy twardość węglanowa jest niska czy wysoka.

Monte Pablo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Grudziądz

Nic mi to nie daje niestety chciałbym określić konkretną wartość. :(

DarekSlim
Ranga: Zainteresowany tematem

DarekSlim napisał(a):Nic mi to nie daje niestety chciałbym określić konkretną wartość. :(

Test KH/GH Zooleka kosztuje 20zł, po co nabijać sobie głowę :)

LukOlek
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Obliczenie soli

canibals w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4856
Witam Baniak 240 l zrobiłem takie sole potas ( sól KCL) w jednej butelce 500 ml a w drugiej też 500ml azot + fosfor (sole NH4 NH3 KH2PO4) chce jeszcze dorobić sole magnez (MgSO4x7H2O) w jednej butel...

Obliczenie mikro

stryjutom w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1777
Witam wszystkich, od roku jestem szczęśliwym posiadaczem akwarium roślinnego z różnymi przygodami. Obecnie walcze z glonami nitkowatymi, w związku z tym próbuje wyeliminować wszystkie możliwe przyczyn...

obliczenie EI dla zbiornika 375L brutto

diabel75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 805
Witam, Baniak 375L brutto oświetlenie 2x150 Wat HQI - Venture Lighting - 6500K- 7h na dobę podloże acisubstrate aquael + żwir bazaltowy Zbiornik jest gęsto obsadzony roślinami. Proszę szanowych f...

Obliczenie soli

bdead1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2427
Witam. Czy ktos by byl tak mily i obliczyl mi sole do mojego 125l akwarium. :roll: Opis akwarium jak w podpisie. Z gory dziekuje i pozdrawiam. :wink:

EI-prośba o obliczenie dawek

Anonim 12498 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1623
Z powodu ataku glonów postanowiłem spróbować swoich sił z EI. Wcześniej wyeliminowałem najczęstszy wg. Spidera problem przy metodzie ei- zbyt mało CO2. (2xbimbrownia, 1 spiek ceramiczny, 2 podaje do p...

Statystyki

Ten temat przegląda 355 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 355 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.