|
|
054l - Bronze Talon - INSEKT
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Trochę suchych danych: - akwarium: 45x30x40mm;
- oświetlenie: Chihiros serii RGB 37W (druga lampa została dołożona na czas cykania fotek, normalnie nie jest tak jasno
); - filtracja: Chihiros Super Jet Filter ES-150 wypełniony Azoo 4in1, Sera Crystal Clear Professional i odrobiną Purigenu;
- podłoże: ADA Colorado Sand oraz punktowo Aqua Substrate II+ pod roślinami, głównie w rogu pod czerwonymi łodygowcami;
- nawożenie: CO2 z butli, nawóz uniwersalny Tropica;
Prowadzenie zbiornika: Najwięcej czasu oczywiście zabiera mi przycinanie roślin. Akwarium jest małe i aby utrzymać efekt „nano”, niektóre rośliny tnę przynajmniej raz w tygodniu unikając ich nadmiernego przerośnięcia. Dzięki temu np. pogostemon helferi tworzy małe, zwarte „gwiazdy”, a zaniedbany szybko przytłacza swoim rozmiarem otoczenie. Twardości, ze względu na ryby, staram się utrzymywać na wyższym niż zazwyczaj poziomie, więc GH oscyluje w okolicach 12, a KH 5. Z glonami raczej się nie zaprzyjaźniłem, choć jakieś dwa miesiące temu nawiedziły mnie krasnorosty po tym, jak kopnąłem filtr i ten przewrócony wypluł mi do akwarium masę brudu. Od tamtego czasu nie przyjmują do wiadomości, że nie są mile i ciągle kitrają się gdzieś po kątach pomimo zastosowania wszelkich znanych mi metod walki z nimi. Fauna i flora: W toni wodnej pływają gupiki dumbo, zaś gąszcz z lewej strony za terytorium obrały sobie erythromicrony. Za ekipę sprzątającą robią krewetki amano, white pearl oraz armia wszelkiej maści ślimaków. Zarastają akwarium z kolei Eleocharis parvula, Hemianthus Cuba, Lilaeopsis brasiliensis, Pogostemon helferi, Blyxa japonica, anubiasy petite, różne Bucephalandry, Bolbitis heudelotii, Microsorum pteropus Windelov oraz trident, Hydrocotyle tripartita Japan, Ludwigia repens oraz super mini red, Proserpinaca palustris, Rotala rotundifolia, Rotala wallichii, Limnophila aromatica, Riccia fluitans, Riccardia graeffei oraz wiele mchów i bliżej nieokreślona wysoka trawa z tyłu. Część z nich zapewne pominąłem, ale kto by tam to wszystko spamiętał. Ogólnie z efektu jestem zadowolony, choć żałuję, że nie mam wystarczająco odwagi, aby ogolić rośliny na tyle, bym mógł odzyskać widok moich korzennych „szponów” 
Ostatnio edytowano 26 lut 2019, 13:05 przez INSEKT, łącznie edytowano 1 raz
-

INSEKT
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bytom
- Wspieram stronę kontem Premium
-
-

INSEKT
●
-
Rewelacja 
-
Dany88
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
o panie, czapki z glow. Zarowno zdjecia jak i aranzacja rewelacyjne. Domyslam sie ile jest pracy zeby takie malenstwo tak wygladalo (nie zazdroszcze przycinki:)) Fotki edytowales ? Na chichiros rgb nawet dwoch taka barwa kolorow i nasycenie raczej niemozliwe do osiagniecia:P
Ostatnio edytowano 26 lut 2019, 14:32 przez gonzolak83, łącznie edytowano 1 raz
-

gonzolak83
●
- Ranga: Stały bywalec
Ładny i zadbany zbiornik.
-

witia_2005
●
- Miasto: Nowy Sącz
Bardzo ładny baniaczek oraz kondycja roślin. Gratulacje.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
gonzolak83 napisał(a):Fotki edytowales ? Na chichiros rgb nawet dwoch taka barwa kolorow i nasycenie raczej niemozliwe do osiagniecia 
Na komputerze to w zasadzie tylko kadrowanie i wyostrzenie, reszta to wynik zabawy suwakami w ustawieniach aparatu Samsunga S8 
-

INSEKT
●
-
INSEKT napisał(a):gonzolak83 napisał(a):Fotki edytowales ? Na chichiros rgb nawet dwoch taka barwa kolorow i nasycenie raczej niemozliwe do osiagniecia 
Na komputerze to w zasadzie tylko kadrowanie i wyostrzenie, reszta to wynik zabawy suwakami w ustawieniach aparatu Samsunga S8 
Musze popracowac w takim razie nad suwakami bo rowniez robie S8  Nagraj jakis filmik jak mozesz bo baniaczek wyglada naprawde zacnie.
-

gonzolak83
●
- Ranga: Stały bywalec
gonzolak83 napisał(a):Musze popracowac w takim razie nad suwakami bo rowniez robie S8  Nagraj jakis filmik jak mozesz bo baniaczek wyglada naprawde zacnie.
Ładny efekt daje wybór rodzaju oświetlenia jako światło dzienne.
-

INSEKT
●
-
-

INSEKT
●
-
Super to wygląda, mógłbyś jeszcze wrzucić zdjęcie pełnego frontu?
-
kretos
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
kretos napisał(a):Super to wygląda, mógłbyś jeszcze wrzucić zdjęcie pełnego frontu?
No przecież w pierwszym (nie licząc miniatury) zdjęciu masz pełny front? 
-

INSEKT
●
-
Piękna aranżacja. Super zdjęcie finalne (bardzo dobra jakość) i to telefonem? Widać, da się  . PS. Zdjęcie zaraz po starcie, nie wróżyło takiego sukcesu. Gratuluje i życzę powodzenia  .
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
Takie małe a cieszy  kostka super,napisz coś więcej o nawożeniu.
-
darek8585
●
- Miasto: Mietniów/Wieliczka
darek8585 napisał(a):Takie małe a cieszy  kostka super,napisz coś więcej o nawożeniu.
W nawożeniu nie było niczego szczególnego: podmiany w ilości około 25% raz w tygodniu wodą RO zmineralizowaną VIMI Reminamin do około 12 dGH, uzupełnioną zielonym nawozem Tropici w ilości zalecanej przez producenta. CO2 podawane 24h na dobę w ilości lekko poniżej wartości optymalnej wg indykatora. Duży wpływ na prowadzenie zbiornika na pewno miała też obsada - produkty przemiany materii oddawane przez kilkanaście rybek, ślimaki oraz grubo ponad 200 krewetek musiały wpływać na procesy chemiczne zachodzące w akwarium, jednak z wiadomych przyczyn nie jestem w stanie ich sprecyzować 
-

INSEKT
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiosna na pełnej 
-

INSEKT
●
-
Powiązane tematy
Cześć. Chciałbym zaprezentować Wam mój (a wg ksiąg wieczystych - mojej córki 😜) baniak założony na początku czerwca i dostrajany z pomocą kolegi BATERIA (jeszcze raz serdeczne dzięki za rady).
Zbior...
Witam,
Chciałbym przedstawić swoje aktualne akwarium, może kogoś zainspiruje.
Start akwarium: sierpień 2024
Akwarium: 60x30x30
Oświetlenie: Twinstar 600EA
Filtracja: Oase BioMaster 350
Podłoże: ADA am...
Witam,
Na forum jestem od dawna ale dopiero dzisiaj odważyłem się pokazać moje aktualne akwarium.
Akwarium: 60x30x30
Oświetlenie: Twinstar 600EA
Filtracja: Oase BioMaster 350
Podłoże: ADA amazonia
Naw...
Witajcie,
Po spadku otrzymałem akwarium i postanowiłem to wykorzystać... Zbiornik zalany w czwartek cieszyńską kranówką + Azoo supreme guard + Azoo aquaguard plus.
Podmiana wody codziennie ok. 10L.
...
Witajcie.
Po kilku nano akwariach ht na podłożach aktywnych nadszedł czas na postawienie akwarium ht na podłożu jałowym z nawożeniem solami. Dotąd nawoziłem Qualdropem więc w sumie to akwarium to będ...
54 – Średniak – NeonCzarny5
Cześć,
Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić mój drugi zbiornik, nazwany przez domowników średniaczkiem. Na jego aktualną aranżację ogromny wpływ miały prace Mateusza Salaw...
Witam serdecznie,
Pragnę przedstawić moje akwarium, którego aranżacja powstała zupełnie przypadkowo a mianowicie po zakupie grupy roślin od kilku różnych osób umieszczałem je losowo i tymczasowo jed...
Jakiś czas temu pytałem na forum o tanie oświetlenie LED do pokrywy. Musze przyznać że chyba udało mi się znaleźć dobre rozwiązanie. Poniżej prezentuje zestaw akwariowy założony dla syna kolegi. To je...
Moje pierwsze akwarium LT
Wymiary: 60 x 30 x 30 / 54 L
Rośliny:
Alternanthera Reineckii
Eriocaulon Cinereum
Cryptocoryne Beckettii Red
Hydrocotyle Triparita Japan Mini
Ludwigia Palustris
Rotala Vert...
Jedna z wielu aranżacji które stworzyłem ale jedna jedyna do której chętnie wracam wspomnieniami :D
Dane Techniczne:
Akwarium: 60x30x30;
Filtracja: Aquael Turbo 500 + Dodatkowy "chińczyk&qu...
|
|