Stelaż pod akwarium na wymiar - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Stelaż pod akwarium na wymiar

Liczba wyświetleń: 2749·Odpowiedzi: 5
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Heniek22 Bielsko-Biała

24 lut 2019, 17:42 Stelaż pod akwarium na wymiar  (#1)  

Cześć w innym temacie dyskutowaliśmy o moim poddaszu nad garażem i stropem.
Zdecydowałem się ze względów obciążenia i na wybraną aranżację zbiornik 180x60x60 ( docelowo miał być 230x70x70)
powierzchnia stropu w garażu pod akwarium jest podparta słupem 10cm x10 cm z wykonanym fundamentem + na suficie krzyż z ramionami 1 metrowymi aby powierzcnia stropu nie wspierała się punktowo a bardzi powierzchniowo.

Mniejsza z tym bo nie o tym chciałem pogadać. W tym tyg chce zabrac się za spawanie stelaża pod akwarium który będzie obrobiony płytami GK i będzie jakby jedną całością ze ścianą.

jaki wymiar profili wybrać ?? 30x30 wystarczy czy 50x50 ?
chciałem zrobić większy blat czyli po 10-20 cm zakładki żeby zbiornik robł wrażenie jakby był bardziej w głąb ALE czy za duży blat optycznie nie pomniejszy baniaka ? Czy lepiej zrobić taki któryt będzie idealnie równy ze zbiornikiem ?

Heniek22
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bielsko-Biała

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Heniek22 napisał(a):Cześć w innym temacie dyskutowaliśmy o moim poddaszu nad garażem i stropem.
Zdecydowałem się ze względów obciążenia i na wybraną aranżację zbiornik 180x60x60 ( docelowo miał być 230x70x70)
powierzchnia stropu w garażu pod akwarium jest podparta słupem 10cm x10 cm z wykonanym fundamentem + na suficie krzyż z ramionami 1 metrowymi aby powierzcnia stropu nie wspierała się punktowo a bardzi powierzchniowo.

Mniejsza z tym bo nie o tym chciałem pogadać. W tym tyg chce zabrac się za spawanie stelaża pod akwarium który będzie obrobiony płytami GK i będzie jakby jedną całością ze ścianą.

chciałem zrobić większy blat czyli po 10-20 cm zakładki żeby zbiornik robł wrażenie jakby był bardziej w głąb ALE czy za duży blat optycznie nie pomniejszy baniaka ? Czy lepiej zrobić taki któryt będzie idealnie równy ze zbiornikiem ?
Siemka,
Witamy z powrotem, na wstępie co do rozmiaru i tak zacny. Profile 30x30 w zupełności wystarczą a blat zrób pod wymiar zbiornika, będzie się lepiej komponował. Front i blat oczywiście z płyty wiórowej.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Potwierdzam profil 30x30 ze ścianką 3mm wystarczy. I tak jak kolega napisał zdecydowanie rozmiar zbiornik, ja u siebie mam na szerokość o 1cm większy blat także po 5mm z każdej strony wystaje.

DarekSlim
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Heniek22 napisał(a):Cześć w innym temacie dyskutowaliśmy o moim poddaszu nad garażem i stropem.

Witam u mnie wygląda to tak :
profil 30x50
stelaż jest zrobiony mniejszy po to aby po obudowaniu go płytami meblowymi całość była równa wymiarowi zbiornika.
Ja boki stelaża pomniejszyłem o 40mm czyli o 2 płyty meblowe 18mm - to samo zrobiłem z frontem. Skrajne nogi stelaża cofnięte zostały o 70mm by można było zamontować zawiasy.
Ty chcesz obudować go płytą GK która ma 12mm czyli spokojnie pomniejszył bym stelaż o 25mm z obu stron i na to dal blat 38mm (2 x płyta 18)
podsyłam projekt mojego stelaża :D
polecam tez zrobić sobie nóżki regulowane do późniejszego poziomowania zbiornika
pozdrawiam

Kapi
Ranga: Początkujący

Heniek22 Bielsko-Biała
KAPI ODPOWIEDZIAŁES JUŻ NA MOJE KOLEJNE PYTANIE ! :D

Obawiałem się że nie można zrobić płyt GK na lico z szybami ale jak mówisz ze nic to nie szkodzi to spoko zrobię to na równo. Ja będę miał GK bo dojście do RO czy filtrów mam tak jakby od tyłu za ścianą ( niższa cześć poddasza która nie będzie użytkowa)

Super dzięki wszystkim za odp.

Następnym razem mam nadzieję że widzimy się w temacie docelowym ;)

Heniek22
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bielsko-Biała

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Powodzenia!

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20305
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 690
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2192
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6039
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2008
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 889
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1740
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

rozłożenie ciężaru pod Reefer 200 XL

szkot w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1767
Dzień dobry Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1683
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Statystyki

Ten temat przegląda 317 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 317 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.