Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich forumowiczow. Akwarium 1000L parametry Ph 6.8, kh 3.5, Dh 12 wszystko mierzone testami kropelkowymi Api dozuje 24h Co2. Kupilem ostatnio 10 ramirezek i wyglada na to zekilka z nich ma poczatkowa faze ospy:((( Zamowilem juz Costapur sery zeby to zwalczyc. jednak nurtuje mnie cos innego. Sprawdzam parametry wody bardzo czesto i cos mi tu nie pasuje albo nie mam wystarczajacej wiedzy zeby to zrozumiec. Kh 3.5 Gh12 a Ppm 400jak to mozliwe? Mam filter Ro i miernik tds 3. Woda z filtra 12-15ppm wiec miernik sprawny. Jak to mozliwe ze przy KH3.5 ,Gh 12 PPM JEST 400? przy Gh 12 powinno byc ok 200  (((
-
Piotrek1974
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy jakich wartościach i kiedy kalibrowany był tds? Skoro mierzysz przy 12GH to sprawdziłby może go płynem do kalibrowania w okolicy 200-250ppm.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Skoro TDS wody RO pokazuje 11PPM to chyba nie potrzebuje kalibracji.
-
Piotrek1974
●
- Ranga: Poznaje temat
Jeśli był kalibrowany na niskich wartościach to im dalej od nich tym większy z czasem blad może wykazywać. https://youtu.be/K-EwVkev2BU
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Tego GH jestes pewien? Miernik moze byc rozkalibrowany ale 2krotne przeklamanie raczej nie mozliwe. Jaka masz wode w kranie mierzyles TDS i twardosci? Tez takie cuda sie dzieja? Obstawiam ze prawdziwe GH duuzo wyzsze niz to 12 (patrzac nawet na wynik po RO 12-15 ppm wskazuje na mega twarda wode lub zuzycie membrany).
-

gonzolak83
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|