|
|
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam wszystkich. Od dwóch dni jestem akwarystą bynajmniej oswajam się z tematem. Dostałem od siostry akwarium aquael 40x25x40 z pompką pat mini żarówką leddową 6W i grzałeczką w zestawie podłoże to piasek a pod nim jakaś ziemia do kwiatków czy coś, roślinki to jakieś trawy, pływają tam 1 dorosły gupik 3 małe gupiki i 2 danio czerwone (tyle zostało z ławicy) no i jeszcze helenka. To wszystko co o nim wiem. Akwarium wygląda strasznie bo pełno w nim glonów (zielone, cienkie, długie włosy). Czy powinienem zrestartować to bagno czy jakoś da się to uratować aby można było podziwiać rybki?
-

eddie89
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
1) Bynajmniej nie jest synonimem słowa przynajmniej.  2) W takim przypadku jak piszesz, gdy akwarium jest nie tylko odziedziczone po kimś ale w kiepskim stanie restart wydaje się być bardzo rozsądną opcją. Zbiornik malutki tak więc koszt nie będzie duży, a i czasu nie zajmie to dużo. Tylko, najpierw poczytaj o prowadzeniu zbiornika a potem restartuj, bo pośpiech jest tu złym doradcą. Jakbyś miał jakieś wątpliwości to pytaj, ale tematów o startowaniu zbiornika jest tu masa.
-

szarlej
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Tarnów
Tak jeszcze dodam, że piasek możesz dobrze wypłukać, to co jest pod nim usunąć, dokupić żwir o granulacji 2-4mm, wymieszać z tym piaskiem i zastosować jako nowe podłoże po restarcie. Światło jest słabe, więc spokojnie wystarczą nawozy umieszczone pod korzeniami roślin (w formie pałeczek, kapsułek).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kilka ciekawych kamieni, jakiś interesujący korzeń, na nim anubiasy albo microsoria i też możesz stworzyć ciekawy zbiornik praktycznie bezobsługowy. Przejrzyj galerię i poszukaj inspiracji. I nie bój się pytać, koledzy chętnie pomogą.
-

Skajor
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań - Grunwald
Dzięki wszystkim za dobre rady. Oddałem dziś rybki do akwarystycznego i opróżniłem akwarium z tego co tam było, czytam teraz jak je domyć żeby było sterylne i zacznę od początku. Zajarałem się akwarystyką ale wolę doczytać by uniknąć choć połowy błędów jakich na mnie czyhają.
Ktoś podpowie do czego te akwarium tak naprawdę najlepiej się nadaje przy tym wyposażeniu?
-

eddie89
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Krewetki, albo kilka jakiś drobnych rybek (takich do 3 cm). Np z 10 neonów simulans lub kardynałków chińskich. Z roślin cryptokoryny, nurzańce, nawódki i tym podobne łatwe w uprawie. Ogólnie przy tym co masz idź w akwarium typu low-tech Tu masz listę roślin, które powinny dać radę: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/rosli ... _1969.html?%?page=rosliny-akwariowe
Ostatnio edytowano 02 lut 2019, 22:20 przez szarlej, łącznie edytowano 1 raz
-

szarlej
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Tarnów
Krewetki jak najbardziej, do tego np. bojownik i dwie samiczki jeśli dostaniesz. Jeśli nie to sam samiec.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Powiązane tematy
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|
|