Linia Ferka a dodatkowy potas - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Linia Ferka a dodatkowy potas

Liczba wyświetleń: 2624·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

24 sty 2019, 16:19 Linia Ferka a dodatkowy potas  (#1)  

Witam, czy przy podawaniu Ferka Aquashade i Aquailizer jest jeszcze potrzeba dodawania Ferka Balance do zbiornika czy K podaje sie tylko przy starcie.

waldimaszewski
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
O ile kojarzę to Ferka ma swój "program" co stosować w jakim czasie i jakiej ilości.
Sebastian

Sebastian1977
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Nysa

Wspieram stronę kontem Premium

Tak i z tego programu wynika ze należy od 6 tygodnia podawac wszystko, ale jest jedno ale
Aquashade zawiera NPK plus mikro
Aquatilizer zawiera K plus mikro
K Balance zawiera sam potas
i teraz zachodzi pytanie czy tego potasu w AS i AT jest tak mało ze trzeba go dodatkowo dodawać
to samo chodzi o mikro w jednym i drugim jest ale czy jest go tak mało ze trzeba dawac obydwa w dawce producenta, czy podajac AS i AT podwajamy dawke mikro a dodatkowo dając potas podajemy K w sumie x3

waldimaszewski

Aquashade i aquatilizer podajemy na zmianę - nigdy oba jednocześnie.
Co do linii Ferki sam zacząłem ją stosować w HT i LT i niestety póki co idzie mi gorzej niż na zwykłych solach... :/
Trzymałem się wytycznych producenta to w którymś momencie tak mi powykręcało stożki u wszystkich łodygowców od aby wysokiego K że masakra.
Daje mniej lub rzadziej to wciąż mam braki i testami ciężko stwierdzić ile czego jest w wodzie hmmm....
Spodziewałem się lepszego efektu, zwłaszcza po opiniach, że to ponoć nawozy dla leniwych.

Majkel82
Ranga: Aktywny użytkownik

Czyli wychodzi na to że ten dodatkowy potas podajemy tylko w początkowej fazie prowadzenia zbiornika
Ja u siebie podaje codziennie połowę dawki AS i AT i jestem zadowolony z efektów lecz zastanawiam się po co ten dodatkowy potas.

waldimaszewski

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4801
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Wysoki potas

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3591
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens. Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm . Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...

POTAS BEZ PODNOSZENIA KH

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1933
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?

Zagadkowo wysoki potas

mk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2461
Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie ...

Potas i magnez raz w tygodniu?

ToPiLoPiX w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1280
Witam serdecznie. Od niedawna zabrałem się za nawożenie solami w celu uzupełnienia pierwiastków, których brakuje mi w wodzie kranowej i fosforanów w akwarium bo mam 0. Woda jaką mam z kranu zmieszan...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2023
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1504
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20159
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Potas bez podnoszenia ph

AquaMolitor w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4295
Panowie, czy możecie wskazać mi sól potasową, która nie podnosi ph? Ewentualnie wskazać nawóz potasowy zawierający taki związek potasu? Qualdrop (mój ulubiony) niestety ph dźwiga. Wiem że jest ADA neu...

Sole Potas

kamz w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6211
Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył. I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 3536 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3536 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.