Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, Chciałbym uzyskać w akwarium oświetlenie świt/zmierz z wykorzystaniem sterownika TC420 i 2 świetlówek LED. Widziałem na obudowie tego sterownika następujące oznaczenie input/output voltage: DC 12V-24V. Czy to oznacza że świetlówki również muszą być zasilane napięciem stałym 12V i tylko takie są odpowiednie? Dodam, że nie orientuję się zbytnio w tych tematach. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Ostatnio edytowano 07 sty 2019, 21:33 przez Mauro, łącznie edytowano 1 raz
-
Mauro
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie uzyskasz świt/zmierzch na świetlówkach ,jedyne co możesz zrobić to włączać je po kolei . Nie doczytałem że świetlówki led -jak dokładnie one wyglądają ?
-

Brajanero
●
- Ranga: Poznaje temat
Świetlówki LED zbudowane są po prostu z diod LED. Sterownik TC420 służy sterowania oświetleniem LED i z tego co zrozumiałem chciałem po prostu podłączyć przewody zasilające świetlówkę do sterownika TC420, a następnie sterownik do zasilacza 12V/24V. Jeżeli jestem w błędzie byłbym wdzięczny o poprawienie mnie.
-
Mauro
●
Wydaje mi sie ze jestes w bledzie bo widziałem swietlowki led takie zastepujace t8 i one pracuja pod napieciem 230V.
-
jogo
●
- Miasto: Zamość
-
jogo napisał(a):Wydaje mi sie ze jestes w bledzie bo widziałem swietlowki led takie zastepujace t8 i one pracuja pod napieciem 230V.
Chodzi mi mniej więcej o taką świetlówkę. Jest zasilana napięciem 12V
-
Mauro
●
Czy w świetlówce widzisz jakieś elementy elektroniczne prócz rezystorów na pasku? Pewnie nie ma, ale lepiej zapytać.
-

kipero
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie jestem pewien ale chyba na samym początku od strony gdzie wchodzi kabelek, jest jakiś driver razem z listwa w obudowie.
-
eROne
●
Powiązane tematy
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Czy, któryś z kolegów miał następujący problem:
1. Utworzyłem kilka modów i wgrałem na TC,
2. Czasami TC samoczynnie zmieniał mod z jednego na drugi,
3. Usunąłem wszystkie mody i wgrałem tylko JEDEN ...
Cześć,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwarium i postanowiłem podjąć się pewnego wyzwania, jakim jest belka power led z funkcją zmierzchu i świtu.
Mam zamiar podłączyć pod programator TC 420. Pr...
Witam,
Otóż podłączyłem moje dwie lampy Led do sterownika TC420 i ku mojemu zdziwieniu słabo się spisują.
Jak były podłączone, każda na osobnym zasilaczu 12 V to świeciły o wiele jaśniej. Dodam, że z...
Mam problem.
Zbudowałem sobie belkę led do akwarium. 5 kanałów po 18 diod 1W, 350 mA lutowane szeregwow (pod rośliniaka). Kanały zasilało 5 zasilaczy z wyłącznikami czasowym:
https://allegro.pl/ofert...
Witam.
Mam problem z tc420 i lampą chihiros e601, a mianowicie przy spadku i wzroście natężenia ok 85% lampa mruga i po chwili się wyłącza. Nie wiem czym jest to spowodowane.
Bardzo proszę o pomoc....
Dzień Dobry,
Wertując tematy odnośnie sterownika tc420 umożliwiającego symulację świtu/zmierzchu mam duży mętlik w głowie odnośnie podpięcia go pod power ledy...
Czy mogę zrobić takie podpięcie jak ...
Witam . Wymyśliłem sobie nową belkę power LED z chłodzeniem wentylatorami.Po podłączeniu 4 wentylatorów w układzie szeregowo równoległym wentylatory działają ale wytwarza się głośny pisk z wszystkich ...
Witam forumowiczów.
Chciałbym zapytać o możliwość podłączenia gotowej belki, tuby do sterownika Tc420. Są do kupienia rożne oświetlenia Led na 12V. Nie każdy ma czas na lutowanie diod.
Czy można kupić...
Witam. Posiadam 2x lampa chichiros RGB60 +2 regulatory
Chciałbym połączyć je z sterownikiem TC420 na forum był już podobny temat ale tylko opisany na 1 lampę.
Pytanie czy 2 zasilacze mogę połączyć w ...
|
|