Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Cześć. Chciałbym zapytać was co to takiego mi rosnie w akwarium i jak sobie z tym poradzić. Akwarium jest świeże dopiero co założone. Baniak 100 l Oświetlenie Aquael sunny 16w i Aquael plant 16w Filtracja Aquael Asap 500 Nawożenie z linii Planta Gainer - Classic, Carbo, K+ Załączam zdjęcia Dzięki z góry za pomoc.
-
areksek
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cudowna symbioza bakterii i pierwotniaków, które je wcinają. Zniknie po dojrzeniu zbiornika. W akwarium było za dużo pożywki dla bakterii a te jak się namnożą to pojawiają się kolonie pierwotniaków które te bakterie zjadają. Świetnie to wygląda pod mikroskopem - miliony ruszających się kropeczek.
Polecam zastosowanie bakterii nitryfikacyjnych takich jak ProdibioBiodigest - po jednej ampułce miałem po 2-3 dniach spokój z pierwotniakami:) inne bakterie nie działały "z butelek".
-
akwarysta1992
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań
Czyli co zostawic samemu sobie? Ktos pisal, że to pleśń (inny temat) i że powinienem dawac tylko potas i podmieniac wody. Jak myslisz jak czesto podmianki i ile tej wody podmieniać. Co z Carbo? Bakterii wlałem juz cała butelkę, w ogole dziwnie startuje to akwarium. Bo mam cos takiego, woda jakby metna, a roslinki tak sobie niby rosną, ale jakby marnieja jednoczesnie ...dziwnie to wygląda
-
areksek
●
- Ranga: Początkujący
W normalnie funkcjonującym akwarium i niskich potrzebach makro dostarczają ryby i pokarm, mikro kran, potasu zwykle brakuje w każdym przypadku i warto go dodawać zaczynając od malych dawek. Startując akwarium ryb nie ma więc na początku warto mniejszymi dawkami stosować makro. Przy mocniejszym świetle wzrost roślin będzie szybszy i zapotrzebowanie na nawozy również. Stąd mikro i makro może okazać się niewystarczające i będzie należało je dodatkowo podawać. Co do "pleśni" narazie ja bym ją ściągał wężykiem przy podmianie i obserwował. Potas bym podawał zaczynając od połowy dawki obserwował, do tego makro bo mikro masz z kranu. Carbo bym ograniczył lub nie lał skoro rosliny nie rosną to go nie zużywają więc kumulując się może z czasem zaszkodzić malorozwinietej biologii.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Cześć,
Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Witam wszystkich, na korzeniu pojawił się taki biały nalot. Co to może być? Pleśń, grzyb jakiś glon? Na zdjęciu dosyć słabo widać ale to jest białe delikatnie przezroczyste trochę jak taki glut. Prosz...
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l
Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
Witam serdecznie mam taki otóż problemik prowadze sobie akwarium 200l i mam problem od miesiąca walczę z sinicami punktowymi nie mogę zbytnio wyjść na prostą i potrzebował bym porady.Staram się korygo...
W ostatnim czasie przychorowałem i 2 tygodnie nic nie robiłem z akwarium. Po powrocie do żywych przykra niespodzianka w zbiorniku. Las nitek, na każdej roślinie i podłożu. Potrzebuję rady jak się ich ...
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż:
- W drugim tygodniu zmieni...
Czesc,
Jestem swiezym akwarysta roslinnym i niestety moja wiedza a co gorsza praktyka w tym temacie jest dosc mizerna co widac po moim akwarium.
Dlatego tez zwracam sie z ogromna prosba do Was o ...
|
|