Belka Power Led - na co zwrócić uwagę
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, Posiadam akwarium 112l 80x40x35 ze świetlówkami 2x18W t8. Chciałbym zamienić te świetlówki na belkę Power Led i zacząć uprawiać w akwarium łatwe rośliny.
Wpadło mi w oko ogłoszenie na jednym z portali z belką widoczną na zdjęciu. Wykonana samodzielnie cena 150zł - 44W 75cm używana wg sprzedającego tylko pół roku.
Jak myślicie czy po tym co widać na zdjęciu belka jest dobrze zaprojektowana? Nie ma zbyt małych odległości między diodami?
-
Frikos
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chyba najlepszą opcją do oświetlania jest Power Led. Te oświetlenia aquela dają nie dużo lumenów.
-
Frikos
●
Przynajmniej wiadomo ile dają co pozwala w jakiś sposób określić ilość światła. Skoro chcesz łatwe rośliny to dla malowymagajacych potrzebujesz dla 112l akwarium 1120-2240lm, dla średnio wymagających 2240-3360lm, dla high-tech z CO2 ponad 4480lm. Problem w tym że nie wiadomo ile oferowana belka lumenów ma. Dioda diodzie nie równa i przy tych samych watach gorsza może dawać kilkukrotnie mniej światła od lepszej. Potrzebujesz czegoś lepszego kwestia poszukania choćby chichiros z plusem . Jak dla mnie przewagą to wiadoma ilość lumenów i gwarancja.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Faktycznie, znalazłem CHIHIROS LED A601 PLUS kosztuje 300 zł a ma 60 Wat i az 9600 lumenów.
Cena podobna do oferowanych nowych Power led. Czy sa to belki które można z cała pewnością polecić?
-
Frikos
●
Wielu ich używa z zadowoleniem, mają zapas mocy i regulator. Osobiście nie używałem ale nie natrafiłem też na negatywne opinie na ich temat.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No właśnie, czytając o belkach na ledach smd pojawia się wiele wątpliwości co do ich trwałości. Dodatkowo dochodzi problem z barwą. Producent podaje że są idealne do roślinnych a użytkownicy for już nie do końca..
-
Frikos
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Wysiadła mi belka w Juwel LIDO, rozebrałem samą belkę i w środku jest taki zasilacz - jak na zdjęciu.
Żarówki świecą, ale jaki zasilacz im podłączyć, może ktoś coś podpowiedzieć?
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
|
|