Jaki nawóz najlepszy?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki nawóz najlepszy??

Liczba wyświetleń: 3059·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

10 lut 2004, 21:16 Jaki nawóz najlepszy??  (#1)  

Witajcie!!
Mam pytanie jaki nawóz do roślin według was jest godny polecenia, dodam iż mam akwa z niewielką ilością ryb (biotop zbliżony do połódniowo wschodniej azji)
Z góry dziękuje!!

Splender

Marcin Baranowski Białystok

10 lut 2004, 21:40   (#2)  

Największą renomą cieszy się Tropica Master Grow, niestety sporo kosztuje. Bez wątpienia warty wypróbowania jest również nawóz Plantagainer Classic. Podobnie jak TMG zawiera pełen zestaw mikroelementów oraz potas, jednocześnie kosztuje prawie 3x mniej.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

11 lut 2004, 12:47   (#3)  

dziękuje!!
a jakiej firmy jest Plantagainer Classic i jaka może być cena TMG a Plantagiera.

Splender

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
anton Lębork

11 lut 2004, 16:10   (#4)  

Zajrzyj tu http://www.um-um.pl/shop/index.php tam są oba nawozy
człowiek uczy się całe życie

anton
Ranga: Początkujący

Miasto: Lębork

11 lut 2004, 19:40   (#5)  

a ktoś wie jak dawkuje się TMG a Plantagainer Classic??

Splender

Jan Poświata

11 lut 2004, 20:37   (#6)  

Splender napisał(a):a ktoś wie jak dawkuje się TMG a Plantagainer Classic??

Wszystko już jest na forum :D Wystarczy poszukać :idea: Co do PG to masz link https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... ght=#28931

Jan Poświata

Marcin Baranowski Białystok

12 lut 2004, 11:41   (#7)  

Dawka TMG zalecana przez producenta to 5ml na 50L wody tygodniowo. W typowych zbiornikach roślinnych (dobre oświetlenie, CO2, odpowiedni poziom NO3 i PO4) powinna ona być jednak 2-3x wyższa.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4146
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3225
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1537
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 15062
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8703
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2886
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7873
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Jaki mineralizator kupić

Piotrek190275 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5487
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić. Chodzi o Qual Dropa: KH Bulder czy GH One Plant. Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO. A że jestem laikiem w tym temacie...

Jaki mineralizator ro

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2578
Dzień dobry Już od dawna walczę z glonem cladophora. Pisałem już o tym. To dziadostwo nie ustępuje od bardzo dawna. Pomyślałem, ze nie będę brać kranówki ani kranówki z ro tylko stworze sobie już na ...

Jaki mineralizator do 800l

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10415
Witam Zastanawiam się nad przejściem w moim akwarium 800l (ok 700l wody) całkowicie na wodę RO gdyż do tej pory używałem RO/kranówka w stosunku 1/1 ale niestety kranówka ma żółtawe zabarwienie uwidac...

Statystyki

Ten temat przegląda 233 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 233 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.