|
|
Maksymalizacja wydajności filtra RO
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Mam filtr RO, jednak zależy mi na maksymalizacji jego wydajności, tj. jak największej ilości uzyskanej czystej wody.
Pierwszy sposób to zwiększenie "przepustowości" membrany np. - 50 GPD (do 190 litrów na dobę) - 75 GPD (do 284 litrów na dobę) - 100 GPD (do 378 litrów na dobę) - 125 GPD (do 470 litrów na dobę) - 150 GPD (do 565 litrów na dobę)
GPD (Gallons Per Day / Galony na dobę; 1 galon to 3,785 litra).
PYTANIA: 1) Do jakiej wartości możemy zmaksymalizować przepustowość membrany GPD aby uzyskać zerowe wartości GH/KH? Innymi słowy np. mając twardą wodę i stosując membranę np. 200 GPD to czy uzyskam zerowe GH? Czy jednak musiałbym stosować membranę o niższej przepustowości?
2) jaki wpływ na czystość i wydajność mają inne media filtracyjne (wielostopniowe zestawy RO)? 3) Czy można z jakichś wkładów zrezygnować?
Pytam ponieważ chcąc przyśpieszyć nalewanie czystej wody a warto wybrać taką membranę, która w maksymalny sposób będzie nam to skracać.
Drugi sposób to pompka zwiększająca ciśnienie pobieranej wody do oczyszczenia. Wiem tylko tyle, że coś takiego istnieje.
Czekanie 3h aż napełni się 25 l jest chore i uciążliwe dla osób mających duży zbiornik.
Chciałbym uzyskać odpowiedź na postawione pytanie oraz liczę na wymianę doświadczeń.
-
kichu66
●
- Ranga: Początkujący
Czesc Ja mam filtr z membrana 1000gpd i b.twarda wode. Na wyjsciu otrzymuje zerowe wartosci. Wydajnosc to niby realnie 1400l na dobe ale ja napelniam 20l zbiornik okolo 40min. Czyli polowe z tego.
-

ŁukaszCupiał
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
ŁukaszCupiał napisał(a):Czesc Ja mam filtr z membrana 1000gpd i b.twarda wode. Na wyjsciu otrzymuje zerowe wartosci. Wydajnosc to niby realnie 1400l na dobe ale ja napelniam 20l zbiornik okolo 40min. Czyli polowe z tego.
Jaką twardość ma Twoja woda kranowa? Czyli mam rozumieć, że każda przepuszczalność GPD wyzeruje wodę?
-
kichu66
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Gh mam kolo 30 kh kolo 20. Nie wiem jak inne ale ja uzyskuje taka wode po ro czyli calkowicie zmiekczona.
-

ŁukaszCupiał
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
1. Im większa przepuszczalność membrany ty niższa jej skuteczność o ile nie wiem, nie sprawdzałem. Poprostu membrana ma ten sam wymiar a jedynie im niższe GPD tym mniejsze kanaliki i dokładniejsze oczyszczanie kosztem prędkości. 2. Im więcej zatrzymasz brudu przed membrana tym bardziej jest chroniona ale każdy wkład to dodatkowy opór dla wody do pokonania co może przekładać się na szybkość. Zwykle do doczyszczenia używa się żywicy mb20 lub 400 ale można personalizować filtr używając żywic nastawionych na azotany, żelazo itd. 3. Można tracąc na czystości. Pompa zwiększy jej wydajność, oraz temp zblizona do 25 stopni gdyż taka jest temperatura optymalną dla membrany . Bez drogich kombinacji należy się zastanowić w prosty sposób szybkość rośnie a dokładność maleje zwykle więc wybierz coś na czym bardziej ci zależy. Skoro wiesz ile zajmuje pobranie wody wystarczy ją odpowiednio wcześniej uzyskać do odpowiedniego pojemnika. Są filtry dużych przepływów ale cena też jest spora.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Witam,
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED
Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
|
|