Witajcie!!!
Moja Bacopa monieri od niedawna zaczęła dostawać przeźroczysto brązowych liści staje się to w oszałamiającym tępie akwa nawoże tylko CO2 te liście po około 1 godzinie zaczynajją odpadać. Posadziłem 8 bacop b blisko siebie bo wyczytałem że tak jest najlepiej dla ich systemu korzennego.
Prosze o pomoc i z góry bardzo dziękuje!!
Coż jak widać nie samym CO2 roślina żyje Te zmiany pojawiają się na starych czy nowych liściach? Jaki masz poziom NO3, PO4 i ile światła? Chyba jednak warto by bylo zastanowić się nad jakimś nawozem
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3886
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1521
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3468
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
rekordarek w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4497
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Sawiol w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4804
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Agamemnon w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9472
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
uszy w Nawożenie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 19227
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
pacyfik26 w Nawożenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5863
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...
Michalina w Nawożenie· Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15755
Witam,
Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane:
DH 11.8 (z testu...
Bartek1984 w Nawożenie· Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 17956
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie.
NO3 ok 20...
Statystyki
Ten temat przegląda 1972 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
• Liczba postów: 570934
• Liczba wątków: 48794
• Użytkownicy: 36924
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1972 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej