|
|
Power ledy w akwarium 240l
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Chcialbym postawic akwarium 240l o wymiarach 120x40x50 cm i stanalem przed wyborem lampy.
Pytanie czy lepiej isc w lapme z ledami: - white full spectrum - ok 12000 lumenow (co daje realnie ok 36 lm/l) - lampe z ledami 8000K, 6500K royal blue i deep red ok 7200 lumenow (co daje realnie ok 60 lm/l)
Oswietelnie ma byc wykonane na bazie Power LED z chipem 45 mil Epistar.
Akwarium ma byc z duza ilościa roslinności, w tym rosliny czerwone i jakas niewielka obsada ryb - głownie skalary, kosiarki i otoski.
Czytalem tutaj ze 40-50 lm/W to niezbedna wartość do prawidlowego wzrostu roslin jednak lampa typu grow ma malo lumenow, skolei white full spectrum jest bez diod deep blue i royal blue ale za to z duza iloscia lumenow.
Co wybrac? Dziękuje za pomoc
-
radh
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
12000÷240=50lm/l. 7200÷240=30lm/l
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
ok, ilosc wymagana lumenow spelnia lampa z diodami full spectrum, Czy wciaz jest to odpowienie oswietlenie pod rosliny (z grupy srednio wymagajacych) mimo braku ledow typu deep red and royal blue?
-
radh
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
WFS jak sama nazwa wskazuje daje światło białe z pełnym spektrum więc jak najbardziej wskazane dla roślin. Pytanie czy Tobie taka barwa będzie odpowiadać. Każdy ma inne preferencje wizualne. Jedni wolą różowawą poświatę inni zimną białą a jeszcze inni żółtawą. Musiałbyś zobaczyć co Tobie bardziej odpowiada i wtedy ewentualne mieszać diody pod swoje wymagania.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Można też pomieszać: 6500K, 8500K i FS/WFS? radh napisał(a):jakas niewielka obsada ryb - głownie skalary, kosiarki i otoski.
Otoski (przyujściowe) to woda chłodna, a Skalar to woda ciepła. Po drugie to akwarium troszkę małe jak na skalary, tym bardziej, że mówisz o akwarium roślinnym.
-
pimowo
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Cześć . Mam takie pytanko odnośnie power led koloru zielonego . Czy stosował ktoś do swoich lamp właśnie ten kolor led . Chodzi o zastosowanie zielonego do podkreślenia koloru roślin . Czy zielony wyo...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|
|