Eheim 4+ 350. Problem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim 4+ 350. Problem

Liczba wyświetleń: 2615·Odpowiedzi: 7
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

05 gru 2018, 00:28 Eheim 4+ 350. Problem  (#1)  

Witam. Posiadam powystawowy filt eheim 4+ 350. Zainsalowałem go jakieś miesiąc temu przy zakładaniu akwarium. Dzisiaj zauważyłem, ze coś głośniej chodzi, chciałem przesunąć i siłą rzeczy przechyliłem(o jakieś 25st w pionie), wtedy spod głowicy(tam gdzie kabel) wylała się woda. Odłączyłem węże, zaniosłem do wanny i tam go rozebrałem. Złożyłem ponownie, zalałem starą wodą, która wypuściłem z niego do miski. I znów po przechyleniu wylała się woda spod głowicy, chyba najwięcej w rejonie kabla. Ponownie podłączyłem i odpaliłem. Działa normalnie, w próbnych przechyleniach nic nie leci, strach został i chyba nieprzespana noc. Może ktoś miał coś podobnego. Na forum znalazłem tylko to dotyczące innego modelu z podobnym problemem:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 37660.html.

Sprawdziłem uszczelki, wyglądają na całe, dobrze założone bez żadnych odkształceń

Imam Szamil
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

05 gru 2018, 00:38 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#2)  

Jak będziesz czyścił następnym razem wyciągnij uszczelkę tą co jest dookoła głowicy i przesmaruj smarem silikonowym lub wazeliną kosmetyczną. Jeśli masz możliwość, rozkręć głowicę i przesmaruj wszystkie gumowe elementy łącznie ze sprężynami (są dwie) i pompką zalewową. Nie jest to trudne ani skomplikowane. Ja tak zrobiłem ze swoim 2275, to ta sama konstrukcja.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Przemon Wolbrom

05 gru 2018, 07:28 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#3)  

Uszczelka pod pompką zalewową czesty problem guma od pompki twardnieje w okolicach uszczelki i tam przewaznie jest przeciek . Ja u siebie 2075 juz z 5 razy uszczelnialem dodatkowo silikonem i dobrze dokrecic śrubki powinno pomóc . Czesta wada

Przemon
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wolbrom

05 gru 2018, 19:26 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#4)  

Dzięki, tak zrobię. Powiem szczerze, że przeraziłem się. Nigdy mnie nie spotkało, wylanie się około 200 ml spod głowicy 'wodospadem'. Czy to jest możliwe, że przy pierwszym składaniu uszczelka gdzieś się 'zawinęła'?

Imam Szamil

05 gru 2018, 19:42 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#5)  

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Jak będziesz czyścił następnym razem wyciągnij uszczelkę tą co jest dookoła głowicy i przesmaruj smarem silikonowym lub wazeliną kosmetyczną. Jeśli masz możliwość, rozkręć głowicę i przesmaruj wszystkie gumowe elementy łącznie ze sprężynami (są dwie) i pompką zalewową. Nie jest to trudne ani skomplikowane. Ja tak zrobiłem ze swoim 2275, to ta sama konstrukcja.

Przemon napisał(a):Uszczelka pod pompką zalewową czesty problem guma od pompki twardnieje w okolicach uszczelki i tam przewaznie jest przeciek . Ja u siebie 2075 juz z 5 razy uszczelnialem dodatkowo silikonem i dobrze dokrecic śrubki powinno pomóc . Czesta wada

Dzięki Panowie, za odpowiedz. Na razie, działa wszytko prawidłowo. Rozbierać go dzisiaj i sprawdzić dokładnie te uszczelki? Czy w myśl zasady- jakoś to będzie? To mój powrót do akwarystki po latach, tzn. zawsze jakieś tam małe 20l było ze ślimakami, podstawowymi roślinami i mchami hulało. Wcześniej(kiedyś, kiedyś) miałem jedynie minikani, a tak to jechałem na wewnętrznych.

Imam Szamil

05 gru 2018, 20:34 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#6)  

U mnie w 2080 przeciekał adapter gdzie zamyka się i otwiera przepływ wody. Jeżeli twój filtr był wystawowy to ja bym wymienił wszystkie uszczelki, z tego powodu że był on na pewno otwierany i zamykany kilkaset razy na sucho i zapewne nikt nie zwracał uwagi przy składaniu . Ja do uszczelek używam wazeliny eheim.

Tomek123456

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przemon Wolbrom

05 gru 2018, 21:09 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#7)  

Chcąc sprawdzić czy cieknie z pod pompki trzeba ściągnąć górę filtra która maskuje głowice.
Wtedy będziesz widział czy zbiera ci się woda pomiędzy pompka a głowica jak na zdjęciu poniżej ,
jak jest tam woda to znaczy ze pompka cieknie . Trzeba odkręcić śrubki od góry tego siwego kołnierza który trzyma pompkę . Potem dobrze wyczyścić i zasylikonować najlepiej czarnym silikonem akwarystycznym (zwykły przezroczysty co jakiś czas puszczał ) po czarnym mam spokój jak na razie . :wink:

Przemon
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wolbrom

Piter Serock

05 gru 2018, 21:13 Re: Eheim 4+ 350. Problem  (#8)  

Tomek123456 napisał(a):U mnie w 2080 przeciekał adapter gdzie zamyka się i otwiera przepływ wody. Jeżeli twój filtr był wystawowy to ja bym wymienił wszystkie uszczelki, z tego powodu że był on na pewno otwierany i zamykany kilkaset razy na sucho i zapewne nikt nie zwracał uwagi przy składaniu . Ja do uszczelek używam wazeliny eheim.

U mnie również w 2080 leciało i to mocno. Na szczęście był na gwarancji. Wymienili mi cały zawór ( adapter).

Piter

Miasto: Serock

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11216
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 745
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1593
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6636
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4559
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 437
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1538
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Sunsun HW-604B - problem z wirnikiem, co z bakteriami?

przemogasior w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2889
Cześć, Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1210
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 980
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 492 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 492 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.