Witam roslinki w moim akwa, zaczeły wypuszczac bardzo długie korzenie, a np na lisciach Amazonki pojawiaja sie brązowe plamy i lisc zaczyna gnic, Cabomba w dolnych partiach zmieniła kolor z jesnej zieleni na brązowo zielony, czym to może byc spowodowane???
Prosze o pomoc.
Coż to za sól akwarystyczna? Coż ona zawiera że zakwalifikowałes ją jako nawóz? Nie podajesz żadnych nawozów? 2 W/L to dużo przy tak silnym oswietleniu nietrudno o problemy.
Jest to zwykła sol akwarystyczna z dodatkiem mikroelementów, co do nawozów stosuje narazie Tropicala Aqua Plant, gdy dowiem sie gdzie dostać w Katowicach symfonie złota i jescze troche poczytam o nawozach to przezuce sie na cos lepszego,
PS. z akwarystyką ponownie zaczynam po 5 latach przerwy wczesniej były tylko rybki, a teraz jest zupełnie inaczej
Na twoim miejscu zrezygnowałbym z podawania tej soli. Nie sądze żeby pomagała ona w czymś roślinom, prędzej już może zaszkodzić. Żabienicom radziłbym dać tabletki nawozowe pod korzenie, te rośliny maja chyba kłopoty z pobieraniem substancji mineralnych przez liście. Co do objawów na kabombie to mogą być one spowdowane niedoborem azotu, fosforu, potasu lub magnezu. trudno jednak powiedzieć konkretniej co jest przyczyną. Na początek zmierz poziom NO3 i PO4. Czy ten nawóz zawiera azot i fosfor?
Tak, nawoz AQUA PLANT zawieta fosfor i azot, zakupiłem rowniez tabletki Tetra Crypto i odrazu włożyłem w podłoze, co do symfoni czy ktoś nie wie gdzie mozna dostać ja an Śląsku gdyz pytałęm w wielu sklepach ogrodniczych jak i zooogicznych iw 90% nawet nie wiedzieli ze cos takeigo istnieje.
Wielkie dzikei z pomoc.
michanek1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9698
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Mariusz S w Nawożenie· Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12762
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg
Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg
Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4034
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
sergiusz1988 w Nawożenie· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4994
Witam, czy ktoś ma jakieś wskazówki do startu akwarium na podłożu aktywnym Help Advance Soil ? Akwarium założone 3 dni temu, woda RO na gh6 potas 10ppm i tyle, dzisiaj podmiana 50% i co dalej ?
nestori w Nawożenie· Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12844
Cześć wszystkim,
potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zalałem akwarium:
54 L 60*30*30
podłoże:Tropica Aquarium soil
oświetlenie: Chihiros A601 7 H dziennie 3/7 pełnej mocy
Filtracja: Eheim 2213, filt...
yoda w Nawożenie· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 6243
Witam, proszę o pomoc i wsparcie oraz wyrozumiałość. Walczę z glonami już sporo i nie mogę sobie poradzić.
Akwarium 60l filtr IKOLA 250 zewnętrzny, światło aquael sun 10w (led) i aquael plant 10w (led...
patrykm16 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1677
Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach?
Co może być tego przyczyną?
Akwarium 168 l
Oświetlenie 92W
Bez nawożenia
Parametry chemiczne wody po zro...
rafal2500 w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 35078
Witam posiadam akwarium Juwel Lido 120L.Mam w nim duzo roslin i duzy problem ponieważ w młodych lisciach zaczynają mi sie robic dziury????
Dane techniczne:
Akwarium 120L
Oswietlenie:
2x24W T5 Hi...
Statystyki
Ten temat przegląda 311 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571012
• Liczba wątków: 48809
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 311 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej