Wydłużone korzenie,brązowe plamy na lisciach, help!! - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wydłużone korzenie,brązowe plamy na lisciach, help!!

Liczba wyświetleń: 2497·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Akwa 70L
Oświatlenie 2W/litr
Nawożenie - sól akwarystyczna.
Obsada- gęsta
Fauna 1 rybka /3,5 litra
Podłoze - żwirek kwarcowy.
temp 25
Filtr Eheim 2213

Witam roslinki w moim akwa, zaczeły wypuszczac bardzo długie korzenie, a np na lisciach Amazonki pojawiaja sie brązowe plamy i lisc zaczyna gnic, Cabomba w dolnych partiach zmieniła kolor z jesnej zieleni na brązowo zielony, czym to może byc spowodowane???
Prosze o pomoc.

charry

Marcin Baranowski Białystok

09 lut 2004, 17:01   (#2)  

Coż to za sól akwarystyczna? Coż ona zawiera że zakwalifikowałes ją jako nawóz? Nie podajesz żadnych nawozów? 2 W/L to dużo przy tak silnym oswietleniu nietrudno o problemy.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

11 lut 2004, 01:36 Nawozy  (#3)  

Jest to zwykła sol akwarystyczna z dodatkiem mikroelementów, co do nawozów stosuje narazie Tropicala Aqua Plant, gdy dowiem sie gdzie dostać w Katowicach symfonie złota i jescze troche poczytam o nawozach to przezuce sie na cos lepszego,
PS. z akwarystyką ponownie zaczynam po 5 latach przerwy wczesniej były tylko rybki, a teraz jest zupełnie inaczej

charry

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

11 lut 2004, 11:14   (#4)  

Na twoim miejscu zrezygnowałbym z podawania tej soli. Nie sądze żeby pomagała ona w czymś roślinom, prędzej już może zaszkodzić. Żabienicom radziłbym dać tabletki nawozowe pod korzenie, te rośliny maja chyba kłopoty z pobieraniem substancji mineralnych przez liście. Co do objawów na kabombie to mogą być one spowdowane niedoborem azotu, fosforu, potasu lub magnezu. trudno jednak powiedzieć konkretniej co jest przyczyną. Na początek zmierz poziom NO3 i PO4. Czy ten nawóz zawiera azot i fosfor?

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

11 lut 2004, 20:58 Nawoz  (#5)  

Tak, nawoz AQUA PLANT zawieta fosfor i azot, zakupiłem rowniez tabletki Tetra Crypto i odrazu włożyłem w podłoze, co do symfoni czy ktoś nie wie gdzie mozna dostać ja an Śląsku gdyz pytałęm w wielu sklepach ogrodniczych jak i zooogicznych iw 90% nawet nie wiedzieli ze cos takeigo istnieje.
Wielkie dzikei z pomoc.

charry

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

nadwodka.jpg

Zahamowany wzrost i dziury na starych liściach i u dołu rośl

michanek1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9698
Witam, od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin. Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch. Parametry wody: PH - 7.6 Gh - 1...
IMG_20220327_190451.jpg

Zielone plamy na liściach, chyba nie glony.

Mariusz S w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12762
Witam, Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5). Azotu nie mogę zbić f...

Korzenie do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...

Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...

Niedobory mikro na starych liściach

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4034
Dzień dobry Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza? Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...

Help Advance Soil Oryginal

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4994
Witam, czy ktoś ma jakieś wskazówki do startu akwarium na podłożu aktywnym Help Advance Soil ? Akwarium założone 3 dni temu, woda RO na gh6 potas 10ppm i tyle, dzisiaj podmiana 50% i co dalej ?

Start akwarium - plamy na liściach

nestori w Nawożenie · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12844
Cześć wszystkim, potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zalałem akwarium: 54 L 60*30*30 podłoże:Tropica Aquarium soil oświetlenie: Chihiros A601 7 H dziennie 3/7 pełnej mocy Filtracja: Eheim 2213, filt...

Korzenie w słupie wody i glony ;/

yoda w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 6243
Witam, proszę o pomoc i wsparcie oraz wyrozumiałość. Walczę z glonami już sporo i nie mogę sobie poradzić. Akwarium 60l filtr IKOLA 250 zewnętrzny, światło aquael sun 10w (led) i aquael plant 10w (led...

Plamki na liściach

patrykm16 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1677
Witam, Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach? Co może być tego przyczyną? Akwarium 168 l Oświetlenie 92W Bez nawożenia Parametry chemiczne wody po zro...

Dziury w lisciach !!

rafal2500 w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 35078
Witam posiadam akwarium Juwel Lido 120L.Mam w nim duzo roslin i duzy problem ponieważ w młodych lisciach zaczynają mi sie robic dziury???? Dane techniczne: Akwarium 120L Oswietlenie: 2x24W T5 Hi...

Statystyki

Ten temat przegląda 311 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571012
 •  Liczba wątków: 48809
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 311 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.