Małe i skręcone stożki wzrostu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Małe i skręcone stożki wzrostu

Liczba wyświetleń: 1359·Odpowiedzi: 2
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Wygląd listy:
Witam. Na niektórych roślinach pojawił się problem z przyrostami, stożki są małe i powykrecane. Wszystko było ok do puki lałem magnez(mgso4x7h2o) na pałę. Po zakupie testu okazało się że jest 60 ppm. I tak przez 4 tyg zszedlem do 33 ppm. Mam twardą wodę w kranie. Przez te 4 tyg reszta parametrów trzyma się na równym poziomie. Spadła tylko twardosc.

Aktualne parametry:
No3 16
Po4 0.8
K 15
Ca 70
Mg 33
Gh 19
Kh 11
Ph 6.9

Mikro leje gotowca po pół dawki producenta na dobę.
Akwarium 200l na ziemi, 100w led 9h.
Coś poradzicie?

Doque
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Możesz spróbować podnieść K powyżej tego Mg tylko skoro wcześniej było dobrze z wysokim Mg to w sumie czy jest sens szukać innego rozwiązania??
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Sens jaki tym w tym widziałem to było dążenie do ogólnie przyjętych parametrów i delikatny problem z glonem. Może i faktycznie po co ruszać jak jest dobrze. Prawda jest taka, że im bardziej się staram tym więcej problemów.

Doque
Ranga: Początkujący

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

biale liscie.jpg

Białe liście od spodu i brak wzrostu or

tomasz bracki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2668
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
20231121_123333.jpg

Anubias skręcone liście

andrzejkowac w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2964
Witam mam pytanie odnośnie uprawy anubiasa widocznego na zdjęciu Jak widać stan jego jest bardzo kiepski ..Był on mocno pokryty krasnorostami których się pozbyłem wymoczywszy go w roztworze kwasku cyt...
received_653877693123670.jpeg

Stożki wzrostu roślin

Anonim 60138 w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3054
Witam akwarium ma 2 tygodnie wszystko ładnie wystartowało martwią mnie tylko rotala hra i yao yai stożki wzrostu małe i krótkie międzywężla natomiast u dołu roślina wypuszcza sporo nowych odnóg a na S...

Małe rośliny drobnolistne

wojtekszuminski w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2859
Czesc powiedzcie jakie rośliny będą dobre do nano akwarium bez co2. Chce zeby było monte carlo i mały cheniek... sa jeszcze jakieś tego typu...

Aternanthera reineckii rosanervig - kompletny brak wzrostu

biju w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3706
Witam Akwarium działa u mnie juz 3 miesiące, bo bolączkach wieku dziecięcego wszystko ładnie sie ustabilizowało. Wszystkie rośliny idą aż miło patrzeć. Światło ok 50lm/l, CO2 25mg/l, nawożenie pełna...

Zatrzymanie wzrostu roślin oraz ich wymieranie.

dgorak w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4809
Witam, od dłuższego czasu mam problem z roślinami w swoim akwarium. Przeszukałem wiele serwisów, forów dyskusyjnych i nie znalazłem rozwiązania... Proszę o pomoc, wskazówki co może być nie tak. Wiele...

Brak wzrostu trawnikowych, krasnorosty po restarcie

pawel_n26 w Rośliny · Odpowiedzi: 90 · Wyświetlenia: 18829
Witam rośliniarzy! :D Forum obserwuję od 10 lat, ale w końcu postanowiłem zapytać o porad kilka gdyż pojawiły się problemy i sam nie mam pomysłów. Akwarium mam 7-8 lat i jest po restarcie 25 wrześn...

Gnijące stożki wzrostu roślin łodygowych

rafalwisla w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2798
Witam od ok miesiąca mam problem ze stożkami wzrostu u kilku roślin. Problem dotyczy nowych odrostów jak również już istniejących. Najpierw stożek rośliny robi się biały a po kilku dniach gnije. Próbo...

Statystyki

Ten temat przegląda 176 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 176 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.