Substrat pod podłoże aktywne ?
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam. Jak w temacie. Zakładam akwarium 160 l roślinne. Będzie to moje pierwsze akwarium z taka ilością roślin. Mam podłoże Azoo grower bed i w sklepie akwarystycznym polecono mi wysypanie pod nie substratu. Mam wątpliwości czy jest to zasadne - boje się wysypu glonów. Dodam, że planuje dozowanie CO2 z butli, nawożenie słupa wody, a ilość świata wyniesie Ok 0,5 W/ l. Wybrałam niezbyt wymagające rośliny. Będę wdzięczna za podpowiedz.
-
Natalaa89
●
- Ranga: Początkujący
Ja mysle ze nie zaszkodzi sam dałem pod tropice substrat i nawet kulki gliniane glon był i znikł tak wiec zbiornik sie ustabilizował i cgyba jest ok
ale nie jestem znawca niech sie wypowiedza ''stare wygi''
-

RB23SMRT
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Podpinam się tez pod to pytanie. Sam się przygotowuje do założenia nowego zbiornika i biorę pod uwagę wrzucenie subtratu pod soila Tropica.
Jak na razie obiło mi się o uszy że to na pewno przedłuży działanie podłoża ale pytanie jak z podmianami na starcie.
-

ALEKS_D_RAVEN
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej. Po dłuższych rozważaniach postanowiłam dać substrat i nasypać na niego 5 cm podłoża typu soli. Akwarium stoi zalane drugi dzień, jutro robię pierwsza podmianę. Będę informować co się dzieje 😊 może coś pomogę.
-
Natalaa89
●
- Ranga: Początkujący
ALEKS_D_RAVEN napisał(a):Podpinam się tez pod to pytanie. Sam się przygotowuje do założenia nowego zbiornika i biorę pod uwagę wrzucenie subtratu pod soila Tropica.
Jak na razie obiło mi się o uszy że to na pewno przedłuży działanie podłoża ale pytanie jak z podmianami na starcie.
Normalnie, tak samo jak byś nie dawał substratu. Warto zapoznać się z programem prowadzenia zbiornika na produktach Tropica.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Powiązane tematy
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Hej
Stary film , ale warto oglądnąć. ?si=9bIeEe5X6iLoJJN2
Chciałbym Was prosić o pomoc i rady. Za co już teraz dziękuję.
Kupiłem nowe/używane akwarium (75x37x40). Niestety tak się składa, że jedynym miejscem gdzie może ono stać jest komoda z Ikei - Malm. Tak...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Dzień dobry
Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie?
Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...
Hej!
W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30.
Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...
Witam,
Rozważam kupno akwarium o rozmiarach 60x35x35cm 75L a dokładnie to https://www.plantica.pl/akwarystyka-slodkowodna/akwaria-i-zestawy/akwaria-optiwhite/60cm-dlugosci/oase-scaperline-60.html.
...
Cześć. Na początku się przywitam. Jestem Kamil i planuję założyć swoje pierwsze akwarium. Myślę o 112 l, 80x35x40. Zastanawia mnie jedynie komoda, na której planuję postawić te akwarium. Jest ona stab...
|
|