Profil aluminiowy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Profil aluminiowy

Liczba wyświetleń: 1201·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Wygląd listy:

21 lis 2018, 20:11 Profil aluminiowy  (#1)  

]Byl temat belka ledowa z plexy ale to nie wypalilo poniewaz byl by piekarnik zamiast belki,wiec zalatwilem sobie za free profil aluminiowy.Radiatorki poprzyklejane oraz diody i kabelki ale czy to jest dobrze zrobione,kabelki sa poprawione na nowo z koszulkami.Probowalem to podlaczyc pod zasilacz od oswietlenia w kuchni ale nic sie nie zaswiecilo.Diody mam 1W na 350 mA 35 szt. czy kupujac taki zasilacz bedzie pasowal pod belke

https://allegro.pl/zasilacz-led-driver- ... 55965.html

maro81
Ranga: Początkujący

prezes_jelonek Knurów-Gliwice

21 lis 2018, 22:06 Re: Profil aluminiowy  (#2)  

Witam Kolegę. Nie chcę uchodzić za jakiegoś znawca ale patrząc na zdjęcie to ta belka nie ma prawa świecić, co więcej śmię twierdzić, że te nieizolowane przewody powodują zwarcia do profilu... jeżeli podłączysz wszystko poprawnie w szeregu, w przedziale 20-35 diód, to zasilacz spełni Twoje oczekiwania. Natomiast jeżeli nie czujesz się na siłach w poprawnym podłączeniu to poproś kogoś kto ogarnie takie połączenie bo przy 120V juz żarty się kończą... druga sprawa to taka czy nie lepiej było by zastosować zasilacz 24V i drivery i będzie BEZPIECZNIE dla Ciebie i współlokatorów. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy

prezes_jelonek
Ranga: Początkujący

Miasto: Knurów-Gliwice

Dicortineff Wrocław

21 lis 2018, 22:09 Re: Profil aluminiowy  (#3)  

Takie diody można podłączyć pod zasialcz 12v (od ledów w kuchni;)), ale potrzebny stabilizator napięcia (typowo LM317 i rezystor). No i trzeba je łączyć szeregowo-równolegle po 3.

Domyślam się, że chcesz to jednak zrobić jak najprościej, więc driver będzie OK. Ten, który wybrałeś zasili od 20 do 39 diódd 1W. Jeżeli liczba użytych przez Ciebie ledów mieści się w tym zakresie, to driver jest bardzo dobry.

Diody łączysz szeregowo, zataczasz nimi kółko po profilu i z jednej strony dolutowujesz zasilanie. Przewód zasialcza wtykasz do gniazdka 230v z drugiej strony i o ile nie masz zwarcia (muszę przyznać, że estetyka wykonania pozostawia wiele do życzenia) to powinno świecić.

UWAGA! Włączając driver do sieci, musi być on podpięty pod obciążenie (w Twoim przypadku ledy).

Najlepiej wesprzyj się filmami na YT, np. https://www.youtube.com/watch?v=TrlvNSSp750. Powodzenia!

Dicortineff
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

e61c16332159d51a1ef4c21d4cdb0644.jpg

Profil LED do chłodzenia wodnego

manxxxx w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2582
Znalazlem swietny profil LED do chłodzenia woda i w ten sposób darmowego ogrzewania wody w akwarium. W profilu można zmiescic dwie tasmy LED lub tez POWER LEDY i stosować różne klosze. Ewentuanie czes...
DSC_0162.JPG

Profil led

mateuszurad w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4627
Ma może ktoś z was taki profil zastosowany? Chodzi mi o stopień szczelności, chciał bym taki zastosować pod pokrywą oczywiście z kloszem i zaślepkami.

Profil 20 cm szeroki - poszukiwany

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1257
Witam Wszystkich forumowiczów Proszę was o pomoc w namierzeniu szerokiego profilu na belkę LED Wszędzie pełno tych na 100mm i 160 mm i nic szerzej ... Ja potrzebuje 20 - 26 cm szerokości, oczywiście ...

Profil / belka led a'la Chihiros

paweu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3830
Cześć Poszukuje belki podobnej do tej produkowanej przez Chihiros. Seria A. Nóżki też by się przydały. Czy znacie kogoś kto ma coś takiego w swojej ofercie? Pozdrawiam Paweu

Dodatkowe oświetlenie do akwarium 60L - Profil

Gość w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4774
Cześć posiadam akwarium 60L profilowane 60x30(24)x33h, a w nim świetlówkę o mocy 15W i zastanawiam się czy dodatnie świetlówki 24W to będzie dobry pomysł czy nie za bardzo, akwarium nie będzie typowo ...

Pokrywa DIY PROFIL 120x40

xmarthx w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1755
Witam! Szukałam wszędzie i nie znalazłam... Jak zrobić samemu pokrywę na profilowane aqua? Alu jest za drogie, a sama tego nie wyprodukuję. Najlepiej jakaś sklejka albo PVC ale jak to technicznie roz...

pokrywa profil 150x50

Lordpenny w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 919
Zastanawiam sie nad zakupem "golej" pokrywy z aquaboro i umieszczeniu tam 4x 80W T5 i 2x35W T8 Czy to wogole wejdzie. Jestem otwary na Wasze sugestie i podpowiedzi co do konfiguracji oswietlenia. Po...

120x40x50h - 208L (profil) 2x30W + ??

SnoozE w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 940
Chce dolozyc do mojego akwarium skwiatla zeby roslinki ladnie rosly. Myslalem nad jedna swietlowka t5 39W co da razem 99W na 208L = 0,47. Czy to wystarczy zeby roslinki w miare rosly a co najwazniejsz...

Oswietlenie 120x40 profil WROMAK 208L

SnoozE w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1955
Sluchajcie jaka swietlowke musze dolozyc do mojego akwa T5 30W czy 39W (nie chce przesadzic mam teraz 2x 30W - standard) zeby nie bylo problemow z roslinkami ?? Problem opisalem w https://roslinyakwar...

Statystyki

Ten temat przegląda 487 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 487 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.