Pokrywa Diversa 60l wymiana startera
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Serwus, Ostatnio dokupiłem LEDowe światełko dodatkowe do akwa i ledwo to zrobiłem, a padło mi wczoraj (na złość gdy sklepy zamknięte) główne w pokrywie Diversa z kompletu Startup 60 Profil. Pech mam o tyle, że kupiłem zestaw równiutko 2 lata temu i już nie chcą przyjąć reklamacji. Trochę poczytałem - wszędzie piszą, że trzeba wymienić starter. Ale gdzie w tej pokrywie do cholery jest starter? Zdjąłem wsio co mogłem (te budki elektryczne w pokrywie od spodu są czymś załatane, czarne, błyszczące, wodoszczelne). Co zrobić? Mam pewność, że nie padła świetlówka, bo kupiłem nową i nic. Gdzie ten starter się podziewa? Pozdrówki, liczę na pomoc  PS. Kilka fot, zobaczcie, czy może Wy widzicie ten starter w dupę kopany. https://imgur.com/a/yeS3N8Y
-
TazzIsBack
●
- Ranga: Początkujący
Ile jest po gwarancji?
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Minęły równiutko dwa lata od daty zakupu 
-
TazzIsBack
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Napisz do Diversy to może Ci wskażą gdzie się znajduję. Ja chciałem wymienić statecznik w Startup 80 by móc skorzystać z większych świetlówek lecz jest zalany w jakieś żywicy czy plastiku i obawiam się, że starter też. W dzisiejszych czasach pewnie gdyby była gwarancja to wymieniają całość odpowiadająca za oświetlenie...
-
Badman
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Góra
To teraz napisz reklamacje bezpośrednio do producenta wysylajac/kontaktujac się z serwisem. Pamiętaj, że do usterki musi dojść w okresie gwarancji ale na dostarczenie masz 2 miesiące. PRzerabialem temat z tabletem i mi producent bez problemu przyjął reklamacje i wyjaśnił co i jak. Do usterki doszło w piątek. W sobotę byłem w sklepie, gwarancja kończyła się w niedzielę i sklep mnie zbył tłumacząc że wyślą w poniedziałek po gwarancji. Zadzwoniłem do producenta i on kazał mi przysłać tablet bo jeśli do usterki doszło w okresie gwarancji to masz 2 miesiące na dostarczenie uszkodzonego przedmiotu. I nikt tu nie stoi ponad prawem, jakby robili problemy to jest rzecznik praw konsumenta.
-

zmijka85
●
Zastanawiam się, czy aby nie lepszym rozwiązaniem będzie oddanie świetlówki którą kupiłem (wróci mi się 50zł) i kupno nowej pokrywy za jakieś 120 zł. Statecznik to i tak jakieś 30-50 zł, do tego koszty babrania w tym i czas. No i większość pokryw aktualnie nie ma świetlówek a ledy, to przecież takie światło łatwiej wymienić w razie czego. Dobrze myślę, czy źle?
-
TazzIsBack
●
Rób jak uważasz. Zawsze możesz kupić pokrywę i ledy a producent naprawić starą która zawsze za parę zł można spróbować sprzedać.
-

zmijka85
●
Dobry pomysł, skoczę dziś do znajomych gdzie kupiłem akwarium i powiem, żeby mi ogarnęli reklamację. Jak myślisz, zamiana oryginalnej pokrywy na taką https://allegro.pl/pokrywa-diversa-led- ... 40853.html + dołożenie moich belek LED ma sens?
-
TazzIsBack
●
Osobiście jak bym miał zmieniać to może coś z oferty aquastel, można zamówić bez oświetlenia i doprecyzować co do otworów. W plastikowej ciężko o jakiekolwiek modyfikacje. Co do ledow potrzebujesz 1200-1800 lumenów przy akwarium mało wymagającym a pow 2400 lumenów przy co2 z butli.
Ostatnio edytowano 03 lis 2018, 16:22 przez zmijka85, łącznie edytowano 1 raz
-

zmijka85
●
A nie lepiej, jeśli sprzedasz po naprawie starą kupić taką pokrywę, do której wejdzie więcej niż jedna belka żeby nie kombinować z przerabianiem?
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Z tego co widzę one są proste, a ja mam akwarium profilowane i ograniczony budżet i to solidnie... Da się coś tam takiego wykombinować?
@Edit. Nie mam pojęcia czy mi naprawią tę pokrywę, kumpel w sklepie powiedział, że Diversa z zasady ma gdzieś jeżeli ktoś zgłasza problemy z elektryką po roku od zakupu, a ja zgłaszam po dwóch. A wiadomo, że z pokrywą się spieszy bo rośliny padają, a akwa muszę mieć zamknięte, bo w mieszkaniu dwa koty...
-
TazzIsBack
●
Co do sprawy pokrywy zależy ile jest gwarancji. Jeśli gwarancja jest 2lata to uderzasz do producenta. Jeśli jest krótsza to wg prawa jest jeszcze rękojmia która obowiązuje na elektronikę 2lata i uderzasz z tego tytułu do sklepu i sklepu obowiązkiem jest naprawić, oddać kasę itp. Nie wiem czy aquastel robi na profilowane ale warto napisać do nich e-maila.
-

zmijka85
●
Powiązane tematy
Hej
Nowa lampa firmy Diversa. &t=?si=9nw40-sS8azy5Gge
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać.
Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...
Witam.
Posiadam obecnie 3 belki LED od Aquastel (dwie PLANT i jedną POWER)
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/belki-modernizacje-pokryw/do-pokryw-100cm/aquastel-glass-plant-belka-900mm-pok...
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej.
Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Hej,
Potrzebuje wymienić jedną belkę chihiros A901 na coś RGB, bo mam dosyć tego zimnego światła.
Planuje zostawić jednego chihiros i dołożyć do tego jedną lampę RGB, biorę pod uwagę:
https://sklep....
Witam
Potrzebuję porady w związku z wymianą przejściem z oświetlenia HQI na ledy.Ale po kolei
Jak jest.
wymiary akwarium 180x60x60 powiedzmy typowy roślinniak.
Akwarium oświetla Lampa 2x80W t5 i 3x150...
Witam
Zawasze chciałem mieć akwarium ale zawsze było jakieś ale .......
Zamówiłem 60*30*36 na dobry początek.
Spodobała mi się pokrywa z oświetleniem - Pokrywa aluminiowa AQUASTEL prosta LED (60x30cm ...
Witam!
Zastanawiam się nad rezygnacją z dotychczasowej plastikowej pokrywy w moim akwarium (100x40x50). Planuje zakup dobrej belki led do akwarium roślinnego lub ewentualnie zakup aluminiowej pokrywy...
|
|