Akwarium technokraty - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium technokraty

Liczba wyświetleń: 2146·Odpowiedzi: 2
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.

08 lut 2004, 22:19 Akwarium technokraty  (#1)  

Przygotowuje się do założenia akwarium o wymiarach 120*45*45, mam już kilka koncepcji sprzętu, ale chętnie skonsultuję sie na forum.
1. Wymiary nie do ruszenia bo robią się meble, w które będzie wbudowane.
2. Filtr - na początku myślałem o kaskadzie Hagena Aqua Clear 300, ale widzę że wszyscy tawrdo używają fitrów kubełkowych (lub własnej konstrukcji), więc opcja ostatnio preferowana to Fluval 304. Pomysł kaskady wziął się stąd, że korzystałem z niej w moim dotychczasowym baniaku 50l i spisywała sie bardzo dobrze.
3. Oświetlenie 4 x 30 - 36W świetłowki T5 dł. 105mm, typy jeszcze nieokreślone, na razie chodzi o konstrukcję pokrywy (będzie robiona we własnym zakresie w stylu mebli w pokoju. Dławiki elektroniczne, jestem w trakcie przeszukiwania prasy elektronicznej i będę próbował robić sam, ewentualnie adaptacja z żarówek kompaktowych.
4.Grzałka 150W bez termostatu lub kabel grzejny - temperaturę będzie regulował sterownik mikroprocesorowy.
5. CO2 - na początku bimbrownia,później może butla z zaworem magnetycznym (być może z instalacji gazowej jak opisany na stronie), sterowanym elektronicznie.
Nie wiem czy podłączyć CO2 do Fluvala czy zbudować dzwon ?
6. Całością zarządzał będzie strerownik mikroprocesorowy (np. AT892051 dla znających temat)
sterowane będzie na pewno:
- oświetlenie
- temperatura
- filtr
ewentualnie:
- dawkowanie CO2
- podawanie pokarmu
- podawanie nawozu (tylko jak to zrobić)
- zbierać dane o mierzonych parametrach np tempertura
spróbuję też pobawić się w pomiary wody np PH

Sterownik ma być moja konstrukcją, podobną do opisanego na stronie:[/url]http://mterm.w.interia.pl/
Ma być podłączony do PCta portem szergowym w celu ustawiania i odczytywania parametrów.

Chciłałbym rozpocząć dyskusję jak mógłby pracować ten streownik i czym mółby jeszcze sterować, np.:
- czy sensowne jest sekwencyjne załączanie każdej świetłówki po kolei w określonym czasie aby np. symulować początek dnia
- czy warto zmieniać temperaturę wody na noc i dzień
- czy wyłączać filtr w czasie podawania Co2 itp
- co w ogóle mółby jeszcze robić

Można też mierzyć elektronicznie parametry wody (PH np. znacznie dokładniej niż w testach chemicznych) pozostaje tylko kwestia odpowiednich sond i ich cen. Może ktoś ma doświadczenia w tym zakresie.

PS. Mój pomysł zautomatyzowania akwarium wziął się ze względu na mój zawód elektronika oraz tryb pracy, który wiąze się niestety z częstymi wyjazdami. Ze swojej strony deklaruję, że jeżeli taki sterownik powstanie, to podzielę się doświadczeniami i dokumentacją na liście.

Licze na odzew
Dżopek

Dżopek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

08 lut 2004, 23:04 Re: Akwarium technokraty  (#2)  

Dżopek napisał(a):5. CO2 - na początku bimbrownia,później może butla z zaworem magnetycznym

Moim zdaniem lepiej odrazu zaopatrz się w butlę z reduktorem oszczędzisz sobie nerwów.

Nie wiem czy podłączyć CO2 do Fluvala czy zbudować dzwon?

Ja bym podłączył do wlotu kubełka, to bardzo efektywna metoda rozpuszczania CO2, nie trzeba również wówczas łądować do akwa żadnych dodatkowych urządzeń.

sterowane będzie na pewno: - filtr

A czym tu sterować? Przecież filtra się nie wyłącza.

- podawanie nawozu (tylko jak to zrobić)

Możesz się zaopatrzyć w automatyczny dozownik nawozów Eheima, cena jest dosyć przystępna.

- czy sensowne jest sekwencyjne załączanie każdej świetłówki po kolei w określonym czasie aby np. symulować początek dnia

Jeżeli masz taką możliwość to czemu nie, napewno nie zaszkodzi.

- czy warto zmieniać temperaturę wody na noc i dzień

Temperatura i tak się będzie zmieniać, w dzień akwarium będzie się nagrzewać od świetlówek.

- czy wyłączać filtr w czasie podawania Co2 itp

To musiałbyś go wyłączać na 10 godzin dziennie :)

- co w ogóle mółby jeszcze robić

IMHO warto by jeszcze było zainstalować wentylatory w pokrywie sterowane termoregulatorem, latem bardzo się przydają, szczególnie w akwariach z pokrywą.

pozostaje tylko kwestia odpowiednich sond i ich cen.

Elektroda do pomiaru pH kosztuje ok. 100zł, bufory do kalibracji to wydatek kilkunastu zł.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Marcin Peczek Łódź

08 lut 2004, 23:37   (#3)  

opcja ostatnio preferowana to Fluval 304

Zastanowilbym sie nad tym wyborem bo opinie na jego temat sa bardzo rozne, od b.pochlebnych do b. niepochlebnych. Ja preferowalbym jednak Eheima. O Fluwalu poczytaj tutaj:
:arrow: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... sc&start=0
:arrow: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hlight=304
:arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/ :arrow: filtracja :arrow: Jaki filtr zewnętrzny

No to tyle milego studiowania :)

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20106
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 629
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2144
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5929
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1988
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 819
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1700
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1655
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1550
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2529
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 348 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 348 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.