Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Krzyżówka Amano i RC ? czy to możliwe ? Mam akwarium ok 100l gdzie oprócz kirysków, galaxy, glonojadów, czy neonów mam krewetki amano . Kiedyś przez przypadek z roślinka dodałem do nich krewetkę red cherry - po jakimś czasie patrze --- i widzę na razie 3 sztuki krewetek - mniejszych niz amano - większych niz RC ... ? Jedna w barwie czerwonej - dwie z takim czerwonawym nalocie na pancerzu - czy możliwe aby się skrzyżowały ?
-
maateusz
●
- Ranga: Początkujący
Nie możliwe. Widocznie, te które dostałeś miały jajka i się u ciebie wykluły. A z czy mieszane to trzeba by zapytać osoby, od której masz.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Kupiłem je z akwarium od gościa, były u niego ok roku - tylko one i neonki...
Więc dziwna sprawa... ew. Amano miedzy sobą się mogą rozmnażać w akwarium ? tylko skąd te czerwone kolory w takim razie..
-
maateusz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ciężko stwierdzić. Żeby rozmnożyć amanki potrzebna jest zasolona woda także to nie takie proste.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
No to nie... ja nie bawiłem się w zasolenie wody...facet od którego to kupiłem także nie :/
-
maateusz
●
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Kiedyś czytałem o krewetce podobnej i często mylonej z Amano, która z powodzeniem rozmnaża się w wodzie słodkiej (jak się nazywa nie pamiętam). RC czasem może mieć problem z wybarwieniem. Sam próbowałem rozmnożyć Amano i mimo mniej więcej znanego procesu podjąłem 2 nieudane próby , więc wcale to nie jest takie proste.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Miasto: Rzeszów
zmijka85 napisał(a):Kiedyś czytałem o krewetce podobnej i często mylonej z Amano, która z powodzeniem rozmnaża się w wodzie słodkiej (jak się nazywa nie pamiętam). RC czasem może mieć problem z wybarwieniem. Sam próbowałem rozmnożyć Amano i mimo mniej więcej znanego procesu podjąłem 2 nieudane próby , więc wcale to nie jest takie proste.
Masz na myśli caridina babaulti? Co do RC jak jest słabej jakości gen to się nie wybarwi a takie osobniki słabo wybarwiony lub z nie pełnym pigmenetem należy usuwać że stada o ile się chce mieć jako taką jakość w zbiorniku. Rozmnażanie amano to głównie prawidłowe odsolenie wody z larwami, o ile się pierwotnie zasoli poprawnie a do tego potrzebna jest sól morska ( do zbiorników morskich) i refraktometr..
Ostatnio edytowano 11 paź 2018, 07:46 przez akwaAmator, łącznie edytowano 1 raz
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Dzięki za uściślenie mojej myśli 
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Miasto: Rzeszów
Powiązane tematy
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Cześć
Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...
Jak w temacie.
Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...
Dzień dobry.
Planuję zrobić restart starego akwarium i chciałabym przenieść moje krewetki amano do innego akwarium, w którym mam podłoże Shrimp Sand. Według informacji na opakowaniu, podłoże obniża ...
Eeee rodeo czy ten no tego ? [emoji6] IMG-20191107-WA0020.jpeg IMG-20191107-WA0018.jpeg 1573150296954.jpeg
Witam, chcial bym sie dowiedziec czy prawda jest to ze krewetki amono potrzebuja dodatkowego napowietrzania? Osobiscie posiadam 250L zbiornik typowo holenderski, gesta, zdrowa obsada roslinna, niewiel...
Cześć.
Mam pytanie trochę przekorne, skierowane do praktyków. Traktuję krewetki jako część ekipy sprzątającej w akwarium - nie mam, żadnych innych wymagań co do nich. Do tej pory wpuszczałem Amano - ...
|