Rasowe Prętniki Karłowate. Jak zdobyć? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rasowe Prętniki Karłowate. Jak zdobyć?

Liczba wyświetleń: 1895·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Adelon_Meiden Magnuszew
Witam uprzejmie. Jest to mój pierwszy temat na tym forum.
Zapewne każdy akwarysta ma swój ulubiony gatunek ryb akwariowych lub innych zwierząt akwarystycznych. Ja swoje zainteresowanie skierowałem w stronę rodziny guramiowatych, to moim zdaniem bardzo piękne i majestatyczne ryby, nieprawdaż? Jako iż zacząłem przygodę z akwarystyką zaledwie rok temu od skromnego 60l do dyspozycji mam jedynie prętniki karłowate. Zwykłe ryby zakupione w sklepie zoologicznym mnie jednak nie usatysfakcjonują. Dlatego też przychodzę z pytaniem, czy znają Państwo jakiś sposób na zdobycie pary prętników z dobrej hodowli, o dobrych genach, po prostu osobników pierwszej klasy? Bardzo mi na tym zależy. Odmiana barwna nie gra przy tym roli. Głównie chodzi mi o to, aby ryby miały wysokie walory rasowe.

Adelon_Meiden
Ranga: Początkujący

Miasto: Magnuszew

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bent423 Wałbrzych
Witam
Niestety ale w dzisiejszych czasach znaleźć ryby z dobrego źródła jest niestety bardzo ciężko . Większość rybek dostępnych na naszym rynku pochodzi z pseudo hodowli azjatyckich gdzie rybki są szprycowane antybiotykami i hormonami i w zawiązku z bardzo niskimi cenami tych rybek z pseudo hodowli większość naszych hodowli poległa i przebranżowiła się na handel tym rybo podobnym produktem . Można znaleźć w miarę dobre źródło np na Olx gdzie hodowcy którzy jeszcze zajmują się rozmnażaniem ryb a inne gatunki których nie posiadają sprowadzają np z Czech. Sam kupuję rybki od takiego hodowcy importera i mogę podsumować że w dzisiejszych czasach to najlepsze źródło + firmowe pewne sklepy np RA.
Pozdrawiam

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

mariusz178 Gorzow Wlkp
Prętniki mam u siebie i fakt trzeba przyznać że mają swój urok...

mariusz178
Ranga: Znający temat

Miasto: Gorzow Wlkp

W małych akwariach to można trzymać z tej rodziny ryb także skrzeczyki

Elfir
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5628
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
IMG20220615122020.jpg

Pęcherze na glonojadzie - jak mu pomóc co to jest

Marcin cch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2586
Mój glonojad ma takie pęcherze od niedawna jak mu pomóc IMG20220615122020.jpg Wysłane z CPH2197 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8224
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...
JPEG_20211125_213341_6133377767485967720.jpg

Pomocy jak inkubować ikrę Ramirezki

Mow_Mi_Richard w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4179
Dzień dobry niech mi ktoś doradzi co robić z ikrą Ramirezki tak żeby z tej ikry były zdrowe rybki. Przed chwilą zauważyłem że moja samiczka pielęgnicy ramireza(electric blue) złożyła ikrę a samczyk je...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4351
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Wylęg artemii - co i jak?

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2275
Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu. Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrz...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15172
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Jak zmodyfikować moją obsadę 180l

Lotos25 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6013
Witam Od dawna posiadam akwarium. Przewałkowałem różne gatunki ryb od takich które w szklance przeżyją aż po dyskowce. Aktualnie posiadam standardowe akwarium 180l. W akwarium filtr zewnętrzny HW-302....

Jak odrobaczyć główny zbiornik (wiciowce, protosol?)

derag0n w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4636
Najpierw mi samiczka prętnika zaczęła się chować, siedzi przy dnie, ma trochę przyspieszony oddech i jest lekko wzdęta - w dodatku brak apetytu. Siedzi w ukryciu już któryś dzień. Od dwóch dni dołączy...

Jak zwalczyć ślimaki ?

fisz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 27616
Jak w naturalny sposób zwalczyć ślimaki nie wyciągając ich ręką ani nie kupując specjalnego ślimaka. Czy każdy gatunek bocji żywi się ślimakami ? Szukam takich ryb żebym mógł je połączyć z neonami i k...

Statystyki

Ten temat przegląda 232 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 232 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.