|
|
Zakładanie Akwarium LT na ziemi - 98L
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam, Jestem raczej początkującym akwarystą i po dłuższej przerwie planuje założyć akwarium na ziemi, bez nawożenia i bez Co2. Na razie jestem na etapie przygotowań i mam sporo pytań i wątpliwości. Akwarium - 98L o wym. 80x35x35cm. Podłoże - Chcę dać warstwę 2-3 cm ziemi przykrytej 4-5 cm piachu/żwiru. Z poprzedniego akwarium mam dużo piachu z rzeki, jednak czytałem, że przy zbyt drobnym podłożu mogą tworzyć się strefy beztlenowe. Ktoś ma jakieś złe doświadczenia z ziemią przykrytą piachem? Czy nie ryzykować i kupić jakiś żwirek 1-3 lub 2-4 mm? Oświetlenie - Mam standardową pokrywę 2x18W co daje 0.37W/L. Myślałem nad przerobieniem pokrywy z 2x18W T8 na 2x28W T5 co dałoby 0,57W/L ale chyba byłoby to za dużo dla LT? No i jakie świetlówki dać? Zwykłe barwy 6500k wystarczą czy polecacie jakieś dla roślin? Filtr - Ze starego akwa mam filtr kaskadowy Aqua clear 50 - skoro LT nie wymagają wydajnej filtracji to chyba powinien dać radę. Naważenie - bez nawożenia, bez Co2. Rośliny - Jakieś najmniej wymagające bo zawsze miałem z nimi problem i nie chciały rosnąć - coś z Żabienic, Kryptokoryn, Microsorum, Anubiasów, Nurzańca oraz jakieś mchy. Nie wiem co jeszcze dobrze poradzi sobie w tych warunkach. Obsada - Planowana obsada to stado neonów simulans, krewetki, ślimaki. Pozdrawiam, Piotrek
-
piot
●
- Ranga: Początkujący
Ja bym dał 1cm ziemi. Ryb musisz mieć więcej jeżeli nie chcesz nawozić. Światła masz dość.
-
AquaDragon
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
A myślałeś żeby zamiast ziemi zastosować jakiś substrat?
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wszędzie gdzie czytałem o ziemi pisano o warstwie co najmniej 2 cm, czy 1 cm to nie za mało?
O substratach jak na razie nie myślałem bo się na nich nie znam. Można robić LT bez nawożenia i bez Co2 z substratem?
-
piot
●
A miałeś już zbiornik na ziemi?Ja mam zbiornik w stylu LT bez nawożenia na substracie i piasku.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Ja mam ziemi 1,5cm i jest wystarczająco. Żadnych stref beztlenowych nie zauważyłem. Albo są ale nic złego się nie dzieje. A powiem Ci, że ziemię można delikatnie poprawić. Dajesz ~40%ziemi, ~40% torfu kwaśnego, ~20% drobnego agroperlitu. I na to jeszcze dwie garstki gliny. Jest super. Jak już Ci wcześniej zwrócono uwagę, obsada powinna być większa i obficie karmiona bo to źródło nawozów jest.
-

Wojtekxxx9
●
- Ranga: Stały bywalec
Dzięki za rady. Dam trochę mniej ziemi i zwiększenie planowaną obsadę. Nie miałem jeszcze zbiornika, ani na ziemi, ani na substracie. Miałem tylko kuliki gliniano-torfowe w podłożu i jako tako rosły nurzańce, kryptokoryny i mech jawajski. A może do ziemi dodać pokruszone kulki gliniano-torfowe? A jakie polecacie świetlówki? Normalne 6,5k czy jakieś roślinne groluxy czy aquastary?
-
piot
●
Kulki do ziemi jak najbardziej możn pokruszyć. Co doświetłowek to sam oceń jaka kolirystyka Ci pasuje. Najlepiej 965 + któraś z wymienionych.
-
AquaDragon
●
Im więcej ziemi tym więcej składników odżywczych a zarazem zrodlo papu dla roślin .Ja mam 4cm.Daj spokój z torfem.Glina jak najbardziej.Zrezygnuj z siatki między ziemię a piasek/żwir. Nie mieszajcie mu o jakimś substracie, LT to LT.
-

pitero21
●
-
Neony żyją w miękkiej i kwaśnej wodzie (uprzedzając inne wypowiedzi poprzestańmy, że tak będzie im najlepiej), z garbnikami (czarne wody), wrażliwe na parametry i zmtego co wiem nie nadają się do świeżego akwarium (w którym wystąpi początkowo kumulacja składników z ziemi i często podwyższona wartość NO3). Zapewne będziesz lał kran który jest twardy i zasadowy. Sprawdź wodę na stronie wodociągów. Może warto przemyśleć obsadę i dobrać do warunków jakie im się oferuje.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Będę lał kranówkę, według wodociągów woda jest średnio twarda (stopnie niemieckie - 13,1). To może zamiast tych neonków dać stadko gupików endlera? Ile do 98l mogę ich dać?
-
piot
●
To ile sztuk ryb dać tak naprawdę ułatwi ci test na NO3. Im więcej roślin (pozeraczy azotu) tym na liczebniejsza obsadę możesz sobie pozwolić. Obsadę kompletuj po kilka sztuk i w odstępach czasu jak również z różnych źródeł by nie dochodziło do zbyt rodzinnych stosunków. Wodę masz faktycznie w miarę ale jakie ma pH? To nie jest tak, że nie możesz mieć neonów kwestia zorienrowania się w potrzebach pupili i tym co się im oferuje.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Dzieje się coś w temacie? Poka poka jak wygląda;) LT to piękna sprawa.
-

pitero21
●
-
Powiązane tematy
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|
|