Problemy z wodą, glonami po restarcie
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Dzień dobry
Po wymuszonym restarcie spowodowanym rozszczelnieniem akwarium zacząłem mieć problemy z glonami (wcześniej było raczej OK). Akwarium 160l wody, restart przed miesiącem. Wyniki pomiarów: PH = 7,8 (Zoolek) KH = 5 (Zoolek) GH = 11 (Zoolek) NO3 = 25 (JBL) PO4 = 1,8 (JBL) - tu jest granica skali, więc ciężko określić, a rozcieńczać destylowaną nie miałem możliwości. Grunt, że jest dużo za dużo.
Najbardziej martwi mnie PH i KH, bo nie bardzo wiem, jak wybrnąć z sytuacji. CO2 nie posiadam i nie zamierzam w to inwestować. Z tego co wiem, zakwaszając wodę zmniejszę KH, które jest akurat na dobrym poziomie, ale może źle rozumuję. Proszę o poradę. Rośliny marnieją w oczach oprócz mchów, które akurat rosną dobrze. No i glonów.
-
Olsterion
●
Jakie oświetlenie masz?Moim zdaniem troche za wysoko z Po4 tym bardziej że masz na końcu skali i nie sprawdziłeś dalej bo może się okazać że jest jeszcze więcej.Niektóre rośliny będą rosły bez co2 ale nic nie piszesz jakie posiadasz.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Oświetlenie dwubarwne T5 2x39+2x24. Z PO4 jakoś sobie poradzę, wlałem ostatnio nawóz i nie dopatrzyłem, że ma również fosfor. Podmiankami go wyeliminuję.
Najbardziej chodzi mi o zbicie PH bez zbijania KH, które jest na dobrym poziomie. Jest na to jakaś metoda?
-
Olsterion
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chyba nie. Proponuje przejście na ro + mineralizatorem ustawisz KH jakie chcesz.
-
Majkel82
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Masz 126w na 160litrów co daje około0,78w/l nie masz i nie chcesz inwestowac w co2 i dziwisz się że masz glony.Ph najłatwiej zbić właśnie co2 tym bardziej że zależy Ci na kh bez zmian.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
-

Wojtekxxx9
●
- Ranga: Stały bywalec
@Wojtekxxx9 Mam odłączone, robię cykl 8h 78W + 4h 48W. Tak więc nie palę cały czas na 120W.
-
Olsterion
●
Powiązane tematy
Witam ponownie,
Dziękuję za pomoc w moim drugim wątku dotyczącym zwiększenia obsady. Ale stwierdziłam, że nie ma co upychac tam wszystkich problemów i rozsądniej bedzie może założyć wątek w innym dzi...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT
Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
|
|