Problemy z wodą, glonami po restarcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problemy z wodą, glonami po restarcie

Liczba wyświetleń: 2275·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Dzień dobry

Po wymuszonym restarcie spowodowanym rozszczelnieniem akwarium zacząłem mieć problemy z glonami (wcześniej było raczej OK). Akwarium 160l wody, restart przed miesiącem.
Wyniki pomiarów:
PH = 7,8 (Zoolek)
KH = 5 (Zoolek)
GH = 11 (Zoolek)
NO3 = 25 (JBL)
PO4 = 1,8 (JBL) - tu jest granica skali, więc ciężko określić, a rozcieńczać destylowaną nie miałem możliwości. Grunt, że jest dużo za dużo.

Najbardziej martwi mnie PH i KH, bo nie bardzo wiem, jak wybrnąć z sytuacji. CO2 nie posiadam i nie zamierzam w to inwestować. Z tego co wiem, zakwaszając wodę zmniejszę KH, które jest akurat na dobrym poziomie, ale może źle rozumuję.
Proszę o poradę. Rośliny marnieją w oczach oprócz mchów, które akurat rosną dobrze. No i glonów.

Olsterion

mariusz178 Gorzow Wlkp
Jakie oświetlenie masz?Moim zdaniem troche za wysoko z Po4 tym bardziej że masz na końcu skali i nie sprawdziłeś dalej bo może się okazać że jest jeszcze więcej.Niektóre rośliny będą rosły bez co2 ale nic nie piszesz jakie posiadasz.

mariusz178
Ranga: Znający temat

Miasto: Gorzow Wlkp

Oświetlenie dwubarwne T5 2x39+2x24.
Z PO4 jakoś sobie poradzę, wlałem ostatnio nawóz i nie dopatrzyłem, że ma również fosfor. Podmiankami go wyeliminuję.

Najbardziej chodzi mi o zbicie PH bez zbijania KH, które jest na dobrym poziomie. Jest na to jakaś metoda?

Olsterion

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chyba nie.
Proponuje przejście na ro + mineralizatorem ustawisz KH jakie chcesz.

Majkel82
Ranga: Aktywny użytkownik

mariusz178 Gorzow Wlkp
Masz 126w na 160litrów co daje około0,78w/l nie masz i nie chcesz inwestowac w co2 i dziwisz się że masz glony.Ph najłatwiej zbić właśnie co2 tym bardziej że zależy Ci na kh bez zmian.

mariusz178
Ranga: Znający temat

Miasto: Gorzow Wlkp

Odłącz 2x24W

Wojtekxxx9
Ranga: Stały bywalec

@Wojtekxxx9
Mam odłączone, robię cykl 8h 78W + 4h 48W.
Tak więc nie palę cały czas na 120W.

Olsterion

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_5558.jpeg

Walka z glonami i zbijanie PH

AnnaKa w Nawożenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 9656
Witam ponownie, Dziękuję za pomoc w moim drugim wątku dotyczącym zwiększenia obsady. Ale stwierdziłam, że nie ma co upychac tam wszystkich problemów i rozsądniej bedzie może założyć wątek w innym dzi...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8278
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4120
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
5119881B-8152-4153-90D2-10F912E6E7D3.png

Woda kranowa do akwarium

mateusz gawroński w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6089
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
1.jpg

Problemy z nawożeniem

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2818
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5091
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Woda RO a zmiękczacz

CcxcC w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4950
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?

Dolewki wodą RO

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3700
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2573
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4958
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Statystyki

Ten temat przegląda 280 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 280 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.