Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam, wpuściłem jakiś czas temu do mojego 240 litrowego akwarium helenki ponieważ chciałem pozbyć się trochę ślimaków, sprzedawca był przekonany że nie powinny zrobić krzywdy innym rybom i krewetkom. Lecz dzisiaj patrzę że jeden otosek i krewetka są "oblegane" przez grupkę helenek(oczywiście raczej już nie żyły). Dodam że nie zauważyłem żeby krewetka czy otosek dziwnie się zachowywały. Jest możliwe żeby helenki zrobiły im krzywdę? Aktualnie wyłowiłem wszystkie helenki do osobnego pojemnika. Pozdrawiam.
-

MisterVento3
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Może krewetka już wcześniej padła...Ja mam u siebie helenki,krewetki,otoski ale nie zuważyłem żeby helenki atakowały krwetki czy otoski.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Nie ma możliwości aby helenka upolowała zdrową rybę czy krewetkę ,z prostej przyczyny Helenka jest za wolna . Otosek /krewetka musiały same paść a helenka tylko posprzątała padlinę .
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Otoski to wrażliwe ryby. Mógłnpaść sam a ślimaki lubują sie w padlinie.
-
AquaDragon
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Potwierdzam to co było napisane powyżej - Helenki mam od samego początku i naprawdę nie są w stanie upolować zdrowej ryby czy krewetki... Padlino to już inna bajka wyczuwają ją na dużą odległość!
-

walaxb01
●
- Ranga: Poznaje temat
Helenki nie upoluja ci żadnej ryby chyba że rybka zdechnie to wredy zaczną ją jeść sam miałem i mam zamiar też kupić teraz
-
dawid112
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Borykał się ktoś z plagą ślimaków w akwarium? Helenki dają radę tylko jeśli ślimaki są na dnie, a ślimaki złożyły mnóstwo jajek na roślinach, szybach i na mchu. Wygląda to tak
Neritiny i helmety. Co dwa-trzy dni zaglądam pod biurko i wyciągam oklejone kurzem i brudem. Dziś jedna z neritin pobiła wszelkie rekordy, żona ją znalazła po pracy na środku pokoju, ja ją wrzucałem j...
Czy dokarmiacie ślimaki, a jeśli tak to czym?
Helmeta i Neutriny próbowałam karmić tabletkami zawierającymi glony, pokarmem dla krewetek, gotowaną marchewką sparzoną pokrzywą,sałatą sepią dla ślimakó...
Cześć mam od dłuższego czasu problem ze ślimakami w akwarium. Po aklimatyzacji i wpuszczeniu ich do akwarium padają w maks kilka dni. Ostatnio rekord pobiła Ampularia i padła po kilku minutach. Od cze...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Cześć.
Mam problem ze ślimakami helmetami. Przez swój "sposób bycia" :lol: (nie wiem jak to nazwać) zdemolowały mi trawniczek z monte carlo. Trzymam je w kostce nano i teraz wygląda to tak, ...
Dzień dobry mam ślimaki zebry i czarne zauważyłem że siedzą non stop na korzeniach i je zjadają po czym na dnie mam pełno resztek czarnych po korzeniach wyglądają jak małe kupki co z tym zaradzić pros...
mam pytanie, czy helenki mogą zjadać krewetki red cherry?
Wie ktoś czy no-planaria może zaszkodzić ślimakom helmet i ampularii?
|
|