Zamiana filtra zewnętrznego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zamiana filtra zewnętrznego

Liczba wyświetleń: 2168·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
AquaNoob Cieszyn

13 sie 2018, 22:19 Zamiana filtra zewnętrznego  (#1)  

Mam akwarium 160 litrów, założone na początku czerwca.
Nie piszę więcej o obsadzie, bo to chyba nie ma większego znaczenia dla mojego pytania.
Dość powiedzieć, że jestem na granicy przerybienia.

Pytanie jest take: mam dość stary, używany filtr kubełkowy, z ramką na gąbki i trzema koszami na media. Mam tam dwa kosze ceramiki, z dorzuconą garstką AZOO 4in1. W trzecim koszu jest kombo Symec/SilicatEx/Symec. Wszystko działa OK, parametry wody w normie, nie miałem żadnego zakwitu glonów czy ataku sinic. Okrzemki mnie wkurzały strasznie, stąd SilicatEx.

Kupiłem okazyjnie dużo lepszy, nowy filtr, z gąbkowym pre-filtrem i trzema koszami na media o dużo większej objętości niż obecny.

I jak je teraz zamienić, żeby nie rozwalić akwarium?

Proszę o instrukcje krok po kroku i z góry dziękuję za pomoc.

AquaNoob
Ranga: Początkujący

Miasto: Cieszyn

mariusz178 Gorzow Wlkp
W działającym akwarium możesz przełożyć wszystkie wkłady ze starego do nowego filtra bez obaw.Bakterie również są w podłożu i nic złego się nie powinno stać.

mariusz178
Ranga: Znający temat

Miasto: Gorzow Wlkp

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Pytanie jaki to filtr bo zależy jaki jest kierunek przepływu?

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AquaNoob Cieszyn
mariusz178 napisał(a):W działającym akwarium możesz przełożyć wszystkie wkłady ze starego do nowego filtra bez obaw.Bakterie również są w podłożu i nic złego się nie powinno stać.

Problem jest taki, że stare wkłady są strasznie brudne. Miałem korzeń mangrowca, z którego powoli zeszła miękka warstwa zewnętrzna, ta która nadawała mu piękny brunantny kolor. Wyglądał, jakby łuszczyła się z niego gruba warstwa farby.
Po wyjęciu z wody i wyschnięciu na resztkach tej "farby" pojawiły się zielono-białe plamy. Na reszcie korzenia, która jest dużo ciemniejsza, prawie czarna, tych plam nie ma. Podejrzewam, że to zielono-białe coś zjadło "farbę" z korzenia.
Cały filtr jest zapchany resztkami tej zewnętrznej warstwy korzenia. Chciałbym całość porządnie wyszorować, bo filtr potem idzie do kolegi, ma mniejsze akwarium, u niego sprawdzi się znakomicie. Media mam dla niego świeże, kupiłem spory zapas ceramiki i zeolitu.

Tak więc w sumie pytanie jest: jak dodać nowy, świeży filtr do działającego akwarium, kiedy stare media będą wyjałowione? W sumie, to chciałbym zacząć na tym, co jest w nowym filtrze, może dorzucę tylko to AZOO 4in1 i SiliteEX.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Pytanie jaki to filtr bo zależy jaki jest kierunek przepływu?

Stary to Fluval 205, nowy JBL CristalProfi e902 GreenLine.

AquaNoob

Przepłukaj wkłady ze starego filtra w odlanej wodzie akwariowej. Dopiero po tym daj do nowego. Będzie dobrze.

Michał_tata

AquaNoob Cieszyn
Michał_tata napisał(a):Przepłukaj wkłady ze starego filtra w odlanej wodzie akwariowej. Dopiero po tym daj do nowego. Będzie dobrze.

No tak, w sumie dość oczywiste.

Dziękuję za pomoc, JBL będzie w czwartek, w weekend będzie zamiana.

AquaNoob

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2306
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1081
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
68319-0706348929.jpg

Rozbudowa filtra RO INVITAL ADVANCED

adasko w Filtracja · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 11493
Witam, Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...

zbiornik do filtra RO3

Bruner w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 82
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2597
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1231
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3098
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1662
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1285
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3622
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.