Znikająca Riccia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Znikająca Riccia

Liczba wyświetleń: 1821·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 lut 2004, 14:25 Znikająca Riccia  (#1)  

Witam i proszę o komentarz,
Posiadam troche ricci (kiedyś do mnie zawędrowała z innym zielstwem) pływającej po powierzchni - właściwie teraz mogę powiedzieć, że posiadałem :wink: bo od kilku dni zamiast być jej więcej to jest jej coraz mniej - robi się przezroczysta jakby wyssana przez ryby. To jednak chyba nie neony, prężnice lub krewety bo tylko te mam. Zastanawiam się czy to nie początek jakichś niedoborów - początek - bo jak na razie wszystkie inne rośliny dobrze się prowadzą. Do tej pory myślałem że riccia to chwaścidło i pleni się w zawrotnym tępie - w szczególności gdy pływa luźno na powierzchni a tu nagle to to zaczyna mi zanikać :shock: .

ben

Grzegorz Guzik Kraków

04 lut 2004, 15:05   (#2)  

Bez parametrow wody i swiatla i poziomu CO2 i nawozenia niewiele mozna powiedziec. Nadmienie jedynie, ze wglebka potrzebuje sporo fosforu.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

mcflurry klikash?

04 lut 2004, 18:48   (#3)  

heh Riccia to nie rzaden chwast tylko piękan roślinka :) . To co opisujesz to objawy prawdopodobnie braku światła alebo jego zbyt małej ilości. Może to także być niedobór CO2 albo jakiś mikroelementów. Napisz Parametry zbiornika to bedzie nam łatwiej ci pomóc :). Mnie juz tylko godziny dzielą od reorganizacji baniaka. Na środku będzie bomblująca łączka właśnie z wgłębki, której ostatnim czasy nieźle się namnożyło 8)
Pozdrawiam Obrazek Mateusz Jędrzejczak

mcflurry
Ranga: Grafik SMRW

Miasto: klikash?

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 lut 2004, 12:40   (#4)  

Na zadarnianie podłoża akwarium uważam Małego Hemia :lol: (Hemianthus Callitrithoides) - jako wybór rozsądniejszy od ricci ponieważ:

nie musisz go mocować siatką, linkami, żyłakami, pinezkami, klipsami lub na inny superglue :)
nie luzuje się i nie wylatuje - nie jest zatem kłopotliwy w utrzymaniu
nie potrzebuje mega światła - a na pewno nie tyle co riccia pod wodą a więc może być uprawiany w różych zakątkach akwarium nawet w cieniu innych roślin
nie trzeba ustrojstwa kosić
pnie się i jednocześnie zadarnia zostając nisko trochę jak barwinek lub hedera w ogrodach a więc wygląda bardziej naturalnie niż riccia

Ale każdy lubi to co lubi.

Co do znikającej PŁYWAJĄCEJ ricci w moim zbiorniku to raczej brak światła to to nie jest. Wydaje mi się, raczej, że jest to brak jakiegoś mikroelementu. Być może jest to fosfor byc może coś chemicznie innego a riccia jest na tyle wrażliwa, że pokazuje się to szybciej u niej niż u innych roślin - oczywiście są to moje domysły. Na wszelki wypadek przy ostaniej podmianie dodałem wyjątkowo nawóz.
Co do parametrów wody to
gh 18
kh 9
ph 7,6
no2 i no3 0
brak CO2
brak filtracji
podmiana odstaną warszawską kranówą ok 1/3 tygodniowo

Także jest to zbiornik tzw: el natural, dla pikanteri dodam, że nie mam typowego substratu tylko w specjalny sposób ułożone kafle przysypane otoczakami. Jak na razie rośliny rosną bardzo dobrze w swoim naturalnym tępie a wcześniej żadne z nowo zakupionych nie traciło liści. Woda jest krystalicznie czysta. Fakt - jest to doświadczenie ale jak na razie potwierdzające moje wcześniejsze przypuszczenia co do rozwoju roślin.

Jest taka możliwość, bo zbiornik w tym układzie ma ponad pół roku i coraz większe zagęszczenie, że zaczynają się kończyć zapasy chemii tworzonej w zbiorniku i dostarczanej z kranówą co by oznaczało,że muszę niestety dodatkowo nawozić. Właśnie dlatego nie wiem czy ta riccia to nie jest ten pierwszy pojawiający się znak, że czas zadzwonić do Instytutu Nawożenia :D .

ben

Powrót do Nawożenie

Statystyki

Ten temat przegląda 831 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 831 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.