Problemy typowego laika akwarium 40x25x25 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problemy typowego laika akwarium 40x25x25

Liczba wyświetleń: 2951·Odpowiedzi: 12
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam. Wystartowałem akwarium parę tygodniu temu na podłożu aktywnym aqua substate2+ do tego oświetlenie chihiros 24W(które wydaje mi się ze jest bardzo złe) filtracja kaskada aquael fzn3 z gąbką i siporaxem w środku do tego co2 z butli. w akwarium mam aranżację z pervuli (która nie chce w ogóle rosnąć ) staurogyny repens (która tez nie chce rosnąć) i alternatei reineki która powoli pnie się w górę (może dlatego że jako jedyna nie była in vitro). podmiany robię co tydzień na wodzie ro z mineralizatorem vimi i podaję nawozy blueline tak jak producent zaleca. Chciałem dodać, że prowadzę akwarium morskie 500l od 2 lat, i jakoś to wszystko funkcjonuje. Niestety ze słodkim nie daję sobie rady. Testy do akwarium 25 litrowego są niezbędne aby funkcjonowało? W Jeśli tak w jaki sposób zbijać i podbijać parametry? Czy problem może leżeć po stronie lampy która ma niby ok ~1w/l. Chciałbym dodać, że kiedyś udało mi się poprowadzić zbiornik na tym samym podłożu co mam teraz, robiąc tylko podmiany co tydzień, na zwykłej kranówce, na innej lampce w której niestety umarły diody. zdjęcie z mojego starego zbiornika.

Dexter2k13
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kiedyś miałem elecharis parvula właśnie na tym podłożu i muszę powiedzieć, że rósł on bardzo dobrze. Z początku tempo wzrostu było spokojne jednak jak już się roślina rozpędziła to rosła jak szalona. Co do testów to uważam, że powinieneś zaopatrzyć się w te podstawowe testy.

sergiusz1988
Ranga: Aktywny użytkownik

mariusz178 Gorzow Wlkp
Witam.Jeżeli posadziłeś rośliny z in-vitro to daj im czas na aklimatyzację.Moim zdaniem światła na ten zbiornik jest wystarczająco dużo do tego co2 z butli więc zostało by sprawdzenie parametrów wody, może jakieś aktualne zdjęcie?

mariusz178
Ranga: Znający temat

Miasto: Gorzow Wlkp

mariusz178 napisał(a):Witam.Jeżeli posadziłeś rośliny z in-vitro to daj im czas na aklimatyzację.Moim zdaniem światła na ten zbiornik jest wystarczająco dużo do tego co2 z butli więc zostało by sprawdzenie parametrów wody, może jakieś aktualne zdjęcie?

Zbiornik już z 6 tygodni stoi, niestety nie ma żadnych efektów. Rośliny dopadają glony (prawdopodobnie krasnale).

Dexter2k13

Pokaż jakieś zdjęcia.

sergiusz1988
Ranga: Aktywny użytkownik

Na pewno nie jest to wina lampy. Ja obecnie pravule na 60% mocy hoduje bez najmniejszych problemow (zobacz watek mojego akwarium). W wczesnieszej aranzacji mialem malego henka i nie nadazalem z przycinaniem. Problemem napewno nie jest swiatlo.

gonzolak83
Ranga: Stały bywalec

Przepraszam za brudne szyby, ale nie mam sił do roślinniaka

Dexter2k13

mariusz178 Gorzow Wlkp
Widzę że glony porastają stare liście nowe młode liście są zdrowe...i inykator ma kolor niebieski co świadczyło by o tym że za mało co2...

mariusz178

Ile czasu świecisz i na jakim ustawieniu ?
To jest bardzo dobra lampa i można pod nią uprawiać większość roślin.
Problem leży w Twoim prowadzeniu zbiornika, na ślepo obstawiam zbyt długie i mocne oświetlanie zbiornika. Jak się sadzonki nie chcą przyjąć to świadczy o ich złej jakości.

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Rfck napisał(a):Ile czasu świecisz i na jakim ustawieniu ?
Problem leży w Twoim prowadzeniu zbiornika, na ślepo obstawiam zbyt długie i mocne oświetlanie zbiornika. Jak się sadzonki nie chcą przyjąć to świadczy o ich złej jakości.

świecę 10 godzin pełną mocą lampki. Ale dziś zamówiłem lampkę 21w , jedna z dwóch lampek na której odniosłem jakieś sukcesy w akwarystyce słodkowodnej. a co do ilości światła, to przy tych 24w wydaje mi się że w zbiorniku jest strasznie ciemno.
Ostatnio edytowano 19 lip 2018, 22:57 przez Dexter2k13, łącznie edytowano 1 raz

Dexter2k13

mariusz178 Gorzow Wlkp
No to za długo i za duża moc na początek.Zmiejsz moc do 60 procent a czas świecenia do 8 godzin i obserwuj zbiornik.

mariusz178

Dexter2k13 napisał(a):

świecę 10 godzin pełną mocą lampki. Ale dziś zamówiłem lampkę 21w , jedna z dwóch lampek na której odniosłem jakieś sukcesy w akwarystyce słodkowodnej. a co do ilości światła, to przy tych 24w wydaje mi się że w zbiorniku jest strasznie ciemno.

No to masz odpowiedź :) Sam sobie nahodowałeś glonów i teraz zrzucasz na lampę :)
Nawet najlepsza lampa nieodpowiednio stosowana spowoduje rozrost glonów.
Ciemno ? Ja mam dwie te lampy i w każdym mam ustawione 5/7 - na maksimum jest wręcz za jasno...

To jest dość silna lampa i świecenie na maksa z taką "garstką" roślin jest bez sensu.
Polecam zdecydowanie ustawić lampę w tej chwili na 4-5/7 i świecić nie więcej jak 8 godzin na dobę.

Z tego co pamiętam to Emiled robi lampy na Power LEdach gdzie nie ma możliwości sterowania ilością światła.

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Rfck napisał(a):
Dexter2k13 napisał(a):

No to masz odpowiedź :) Sam sobie nahodowałeś glonów i teraz zrzucasz na lampę :)
Nawet najlepsza lampa nieodpowiednio stosowana spowoduje rozrost glonów.
Ciemno ? Ja mam dwie te lampy i w każdym mam ustawione 5/7 - na maksimum jest wręcz za jasno...

To jest dość silna lampa i świecenie na maksa z taką "garstką" roślin jest bez sensu.
Polecam zdecydowanie ustawić lampę w tej chwili na 4-5/7 i świecić nie więcej jak 8 godzin na dobę.

Z tego co pamiętam to robi lampy na Power LEdach gdzie nie ma możliwości sterowania ilością światła.

Kiedyś miałem już lampkę i miała regulację. Zbiornik na hydrocotyle japan był na jego lampce. Nie pamiętam, czy była ona na powerledach, czy zwykłych ledach, ale ściemnianie miała. jeśli chodzi o moc światła z lampki 21w to Pan Emil mi napisał ze lampa generuje 148l/1w.

Dexter2k13

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20044
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 612
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2130
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5912
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1980
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 810
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1684
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1645
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1540
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2512
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 213 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571601
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 213 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.